Hubble'ın Yerini Alacak James Webb Uzay Teleskobu, Bir Testten Daha Başarıyla Geçti

15
7
3
3
1
Gelecekte Hubble'ın yerini alması planlanan ve uzayın gizemlerini araştırması amaçlanan James Webb Uzay Teleskobu hala geliştiriliyor. Teleskop üzerinde yapılan son test, hassas ekipmanları Güneş'ten koruyacak güneşlik üzerinde yapıldı ve test başarıyla tamamlandı.

Gelecekte Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak olan James Webb Uzay Teleskobu, bütün bölümleriyle çalışabilir hale gelmeye gittikçe yaklaşıyor. Uzay teleskobunun üzerinde yapılan en son test, teleskobu güneş ışınlarından koruyacak beş katmanlı devasa güneşliği üzerinde gerçekleştirildi.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu Güneşlik Yöneticisi James Cooper, kurumun Washington’un yaklaşık 6,5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde açıklama yaptı. Cooper, ‘Bu, güneşliğin konuşlandırıldığı ve uzay aracı elektroniği ile üzerinde bulunan teleskopla gerildiği ilk test oldu. Test, görünüş olarak muhteşem sonuçlara yol açtı ancak başarması oldukça zordu.’ sözlerini kullandı.

nasa james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu’nda bulunacak güneşlik, teleskopta bulunan hassas makineleri güneşin aşırı sıcağından korumak için muhteşem bir öneme sahip. Bir tenis sahası büyüklüğünde olan teleskobun Güneş’e dönük yüzü yaklaşık 110 derece sıcaklığa maruz kalacak. Teleskobun derin uzaya bakan soğuk kısmı ise yaklaşık -237 derece soğukluğa ulaşacak.

Teleskoptan umulan şey, ‘dünyanın en önde gelen uzay bilimleri gözlemevi’ haline dönüşmesi. Teleskobun hem güneş sistemimizdeki gizemlere hem de evrenin yapısı ve kökeni hakkında daha fazla bilgiye ulaşması hedefleniyor. Ancak James Webb Uzay Teleskobu bu haline gelmeden önce büyük engellerle karşılaştı. Teleskop yapım aşamasındayken birkaç gecikmeye maruz kaldı ve artan maliyetlerle karşılaştı. Ancak her şeye rağmen teleskop şu ana kadar yapılan tüm testlerden başarıyla geçti. James Webb Uzay Teleskobu’nun 2021 yılında uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/james-webb-sunshield-test/
15
7
3
3
1
Emoji İle Tepki Ver
15
7
3
3
1