Bilim İnsanları, Satürn'ün Yüzeyinde Yeni Bir Fırtına Tipi Keşfetti

14
7
3
1
0
Güneş Sisteminde yer alan gezegenlerden biri olan Satürn, eski çağlardan beri insanoğlunun dikkatini çekmiştir. Bilim insanları, yaptıkları yeni bir araştırma sonucunda Satürn’ün yüzeyinde yeni bir fırtına tipi keşfetti.

Yakın bir zaman önce 20 uydusu daha keşfedilen ve toplamda 82’ye çıkan uydu sayısıyla Jüpiter’i geride bırakan Satürn, çevresini saran dev halka nedeniyle astronomi bilimi için en çekici gezegenlerden bir tanesi konumunda. 

Satürn üzerindeki araştırmacılara devam eden bilim insanları, geçen yıl mart ve ekim ayları arasında çekilen teleskop görüntülerinde çok ilginç bazı verilere rastladılar. Satürn'ün Kuzey Kutbu’na yakın bölümünde çiçeğe benzer bulut izleri gözlemleyen araştırmacılar, bu garip hava olayını açıklayabilecek simülasyonlar geliştirdiler ve teleskoplardan elde edilen binlerce görüntüyü analiz ettiler.

Satürn'de keşfedilen yeni fırtnanın teleskop görüntüleri:

fırtına

4.000 ila 8.000 kilometreye kadar uzanan beyaz renkteki bu izlerin, Satürn’ün gazdan oluşan halkalarında zaman zaman ortaya çıkan süper fırtınaların boyutundan iki kat daha fazla olduğu belirlendi. 1876'dan bu yana sadece yedi kez görülen bu büyük fırtınalar, her 28.5 yılda bir yaşanıyor.

Daha önce Voyager 2 ve Cassini uzay araçlarının çektiği fotoğraflarla tanık olduğumuz fırtınalar, Dünya’daki kasırgalara çok benziyor; ancak gezegenimizde yaşananlardan çok daha büyük ve etkili.

satürn kasırga

Bilim insanları, süper fırtınaların, Satürn’ün hidrojen ve helyumdan oluşmuş atmosferinde bulunan az miktardaki su buharından meydana geldiğini düşünüyor. Gezegende ayrıca amonyak, metan ve propan gibi hidrokarbonlar da dahil olmak üzere başka gazlar da bulunuyor.

Araştırma ekibi tarafından yürütülen simülasyonlar, keşfedilen yeni hava olayının oluşması için gereken enerjinin, küçük fırtınalar için gerekenden 10 kat daha fazla olduğunu söylüyor. Elbette bu, fırtınaların ardındaki nedeni tam olarak açıklamıyor; ancak araştırmacılar, Satürn’deki devasa kasırgaların bulutların derinliklerinden beslediği konusuna hemfikir.

Bilim insanları, gelecek yıllarda yapılacak araştırmalar sayesinde Satürn’ün esrarengsiz doğası hakkında daha fazla bilgiye sahip olmayı umuyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/astronomers-watched-a-new-kind-of-wild-weather-event-unfold-on-saturn-last-year
14
7
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
7
3
1
0