Kargalar, Kuş Beyinlerine(!) Rağmen 'Sıfır' Kavramını Anlayabiliyorlar

41
17
4
2
0
Birçok mitolojide bilgeliği temsil eden ve birçok deneyde üstün zekalarını gösteren kargaların ‘sıfır’ konseptini tıpkı maymunlar ve insanlar gibi algılayabildikleri ortaya çıktı. Yapılan testlerle bu soyut kavramı basit bir görsel matematik testinde kullanan kargalar, “kuş beyinli” söylemini yine haksız çıkardı.

Farklı dillerde de bulunan “kuş beyinli” söyleminden anlayacağınız üzere kuşlar, özellikle memelilerle karşılaştırıldığında pek de zeki görülmüyor. Ancak bu söyleme bir kuş türü kesinlikle yakışmıyor: Kargalar.

Her deneyde zekalarını kanıtlayarak bilim insanlarını şaşırtan kargaların kavrama ve problem çözme yeteneklerinin diğer kuşlardan fazla olduğu biliniyor. Biyologlara göre 7 yaşındaki ortalama bir çocuğun zeka seviyesine sahip olan kargalar, yeni bir araştırmanın ortaya koyduğu bilgilere göre ‘sıfır’ konseptini algılayabiliyor.

Almanya’da bulunan Tubingen Üniversitesi’nin Nörobiyoloji Bölümü’nde hayvan fizyolojisi profesörü olan Andreas Neider ve ekibi, yaptıkları araştırmada kargaların soyut bir konsept olan sıfırı algılayabildiklerini ortaya koydu. Elde edilen bilgilere göre kargaların nöronları, sıfırı diğer sayılar gibi şifreliyor. Kargaların beyin aktivitesi aynı zamanda ‘0’ın ‘1’den önceki rakam olduğunu anlamaya yetiyor.

Kargaların ‘sıfır’ sayısını anlaması neden ilginç?

sıfır

“Sıfır kavramını anlamaları niye ilginç olsun ki, bir şeyin olmadığını hayvanlar zaten anlamıyor mu?” diyebilirsiniz. Ancak durum bu kadar basit değil. Soyut bir kavram olan sıfırı insanlar, ancak milattan sonra 5. yüzyılda tam olarak kavrayabildi. Bu tarihin birkaç yüzyıl daha önceye gidebileceği düşünülüyor. Buradaki ‘sıfırı anlamak’ bir şeyin olmadığını anlamak değil, sıfırın matematikteki anlamını kavrayabilmek oluyor.

Diğer sayılar gibi ayırt edebildiler

karga

2 Haziran’da yayınlanan çalışmada 2 erkek leş kargası, bilgisayarlarla teste tabii tutuldu. Tüneklerinin karşısındaki monitörde verilen resimler eşleştiğinde ekrana vurmaları için eğitilen kargalara, 0’dan 4’e kadar noktadan oluşan resimler gösterildi. Resimlerin eşleşmediği takdirde de tepki vermemeleri eğitilen kargalar, birbirine yakın olan sayılarda (2 ve 3, 3 ve 4) bazen yanlışlar yapsa da genel olarak başarılı sonuçlar verdi. 

Daha önce aynı test, sıfır noktadan oluşan boş bir ekran olmadan; 1, 2, 3 ve 4 sayılarıyla yapılmıştı. Yeni testte ‘0’ sayısını diğer sayıları algıladığı gibi algılayan kargalar, bir şeyin olmadığını anlamak dışında matematikteki ‘0’ı da algılayabildiklerini gösterdi. Testin tekrarında kargaların beynine cam kaplı kablolar bağlandı. Beyin aktivitesi izlenen kargaların testi gerçekleştirirken arka beyinde bulunan palyum bölgelerinin daha fazla çalıştığı gözlemlendi. Maymunlar gibi ‘sıfır’ konseptini anladıkları ortaya çıkan kargalar, bir kez daha üstün zekalarını kanıtladı.

Kaynak : https://www.livescience.com/crows-understand-concept-of-zero.html
41
17
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
41
17
4
2
0