Katar, Dayanılmaz Sıcaklıklara Karşı Dış Mekanlara da Klima Kuruyor

29
20
4
4
3
Dünyanın en sıcak ülkelerinden biri olan Katar, sıcaklıklara karşı mücadele edebilmek için dış mekanları da klimalı hale getiriyor. Bu klima hareketi, lokal olarak bir soğuma sağlarken, aslında Katar’da havanın daha fazla ısınmasına neden olacak.

Katar’da iklim, dayanılması zor şekilde sıcak. Yaz mevsimde geceleri 32 derecenin altına nadiren inen sıcaklıklar, gündüz ise 48 derecenin üstüne çıkabiliyor. Katar, bu dayanılmaz sıcaklıklara çözüm olarak dış mekanları da klima ile soğutmaya başladı. 

Katar’ın dış mekanları da klima ile soğutması, özel olarak o alanların soğumasını sağlarken; genel manada Katar ikliminin daha sıcak olmasını sağlıyor. Washington Post, aşırı sıcaklık riski altındaki ülkelerin sakinlerinin sağlıkları ile ilgili bir makale yayınladı. Washington Post’un makalesinde, Katar’ın yaşadığı aşırı sıcaklık sorununa da değinildi. Makalede Katar’ın aşırı sıcaklara karşı açık alanda bulunan stadyum, alışveriş merkezi ve pazarlara da klima üniteleri kurduğu belirtildi. 

katar dış mekan klima

Sürdürülebilirlik odaklı Körfez Araştırma ve Geliştirme Örgütü’nün kurucusu olan Yousef el-Horr, “Klimaları kapatırsanız dayanılmaz bir şey olacaktır. Klimalar kapalı olduğunda etkili bir şekilde çalışamazsınız” açıklamasını yaptı. 

Klima kullanımı, Katar halkının geçici olarak soğumasını sağlayabilir. Ancak klima için kullanılacak enerjiyi Katar, fosil yakıtlardan elde ediyor. Bu fosil yakıtlar kamusal alanları pişiren küresel ısınmaya katkıda bulunan karbon emisyonu sağlıyor.

katar dış mekan klima

Paris Anlaşması'nı imzalayan taraflar, önümüzdeki 80 yıl içinde genel sıcaklığın 2 derece yükselmesini engellemek düzenlemeler yapmayı kabul ettiler. Katar’da şu anda genel sıcaklıklar 2 derecenin çok daha fazla üzerine çıkmış durumda. 

Berkeley Earth iklim veri bilimci Zeke Hausfather, Washington Post’a verdiği demeçte, “Katar, Kuzey Kutbu dışında, dünyanın en hızlı ısınma alanlarından biri. Buradaki değişiklikler, sera gazı emisyonunu azaltmak için harekete geçmezsek, dünyanın geri kalanını neler bekleyebileceğini anlamamıza yardımcı olabilir” dedi. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/qatar-is-now-resorting-to-air-conditioning-the-outside-to-battle-unbearable-heat
29
20
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
29
20
4
4
3