Kedilerin Çıkardıkları Bu 15 Farklı Sesin Hangi Anlamlara Geldiğini Öğrenince Artık Onların Dilinden Anlayabileceksiniz!

24
3
2
0
0
Kedilerin Çıkardıkları Bu 15 Farklı Sesin Hangi Anlamlara Geldiğini Öğrenince Artık Onların Dilinden Anlayabileceksiniz!
Kedileri miyavlamalarından tanırız diyorsanız yanılıyorsunuz çünkü tek çıkardıkları ses bu değil. İşte bu sevimli dostlarımızın çıkardıkları birbirinden farklı sesler ve o seslerin anlamları...

Kediler, isteklerini ifade etmek için çeşitli sesler çıkarır. Fakat bazen insanlar, bu tatlı arkadaşların anlatmaya çalıştıkları şeyleri anlamayabilir.

''Kedim, hırrr sesi çıkarıyor; acaba ne demek istiyor?'' diye soranlardansanız, doğru yerdesiniz. Çünkü bu yazımızda, minik dostlarımızın çıkardıkları seslerin anlamlarını öğrenecek ve onların dilini çözmüş olacaksınız. 

Eğer kedi bir kedi kuş gibi ötme/cıvıldama sesi çıkarıyorsa:

Genelde sizi kendisine mama vermeniz için uyarmak istiyor olabilir. Veyahut ''uykum geldi'' demeye çalışıyordur. Misal kediler, bu sesi avlarına konsantre olduklarında da çıkarabiliyor. Anne bir kedi, yavrularına sözünü geçirmek istiyorsa sesini bu tona büründürebilir. Yani bu ses, bir şeye dikkat çekmek istediklerinde çıkardıkları bir sestir.

Kediler bazen kurt gibi uluyabilir. Bu, bazı kediler için sohbet etmek gibi bir anlam taşıyorken, bazıları için kızgınlık ifadesi olabilir.

Mesela siyam kedisi uluyan kedi türlerine örnek verilebilir. Ancak bir kedi sık sık uluyorsa bu acil durum mesajı olarak da anlaşılabilir. Sahiplerine, yakaladıkları avları göstermek isteyen kedilerin de ara ara uluma sesi çıkardıklarını söyleyebiliriz. Bazı durumlarda uzun uzun uluyan bir kedi, çiftleşme sorunları yaşıyor demektir. Çünkü bu çiftleşmek için bir partner bulamaması anlamına gelir. Bazen ise bu ses sadece can sıkıntısını ifade eder. Eğer sebebi buysa belki de kediniz, kendisiyle daha fazla oyun oynamanızı istiyor olabilir. 

Kediniz yanınıza gelip mırıldamaya başladıysa hiç endişe etmeyin sizi çok seviyor.

Mırıldama, kedinin o an içerisinde mutlu ve memnun olduğunu gösterir. Mesela anne kediler, yavrularına sevgilerini göstermek için bu yolla iletişim kurmayı tercih eder. Hatta bir kedi mırıldadığında, çıkardığı sesin tonu bir azalıp bir artıyorsa bu onun ''her şey yolunda'' dediğini gösteriyor. 

Fakat bir de endişeli mırıldama vardır ki bunu ayırt etmek için kedinizin duruş şekline bakmanız gerekir. Kedinin kulakları geriye döndüyse ve vücudu gergin bir pozisyon aldıysa bu, stresli bir durumun olduğunu ifade eder.

Kediler, hepimizin en aşina olduğu 'miyavlama' sesini ise genel olarak iletişim kurmak için çıkarıyor.

Kedi ''miyav, miyav'' diyorsa bilin ki sizi ya mama/su istemek için çağırıyor ya da ''beni sev, tüylerimi okşa'' demek için davet ediyor. Ancak kediniz mama yerken veya kum kabına tuvaletini yaparken uzun süre miyavlıyorsa bu, bir durumdan rahatsız olması anlamına gelir. Aralıksız miyavlama, bir kedinin yaralandığını ve hastalandığını da gösterebileceği için bu durumda kediyi veterinere götürmek gerekebilir.

Kediniz bir yılan gibi tıslıyorsa kendini tehdit altında hissediyor olabilir.

Kediler tısladıklarında, tehlike olarak gördükleri her ne varsa ona savaş açmaya hazırlanırlar. Bu sesi çıkardıklarında, kedilerin vücutları kabarır, sırtları belirginleşir, kulakları düzleşir, ağızları açılır ve dişleri ısırmaya hazır hale gelir. Kedinizin bu ses tonuyla size bir şeyler anlatmak istediğini duyduğunuz zaman, onu rahatsız eden şeyi bulun ve ortamdan uzaklaştırın. Mesela sokakta yaşayan ve diğer hayvanlarla çok fazla kavga etmiş, istismara uğramış olan kediler, bu sesi daha fazla çıkarabilir.

Çığlık atan bir kedi gördüğünüzde paniklemenize gerek yok.

Bu çiftleşme esnasında dişi kedinin çıkardığı bir sestir. Fakat her çığlık bunu ifade etmiyor olabilir. Mesela kediler kavga ettiklerinde de çığlık atabilir. Genellikle bunun kavga çığlığı olması için kedinin önce ulumaya ve hırlamaya başlaması gerekir. Ardından da bu çığlık sesi gelirse iş tamam, bilin ki kavga var. 

Hırıltı sesleri de kedinin bir şeyi tehdit olarak algılaması sonucunda ortaya çıkar.

Bazen kediler birbirlerine de hırlayabilir. Bunun nedeni, aynı ortamda bulunan iki kediden birinin, diğerinin varlığından hoşlanmaması olabilir. Bir kedi, hırlamadan önce uluyabilir veya tıslayabilir. 

Titremeli bir hırıltı çıkarıyorlarsa size selam veriyorlar demektir.

Kediler bu sesi ağızları kapalıyken çıkarabiliyor. Bu ses, miyavlama ve mırlama arasında kalan değişik tondaki bir sestir. Bu sesi duyduğunuzda, kedinizin size teşekkür ettiğini anlamalısınız. Mesela kedinize ödül maması verdiğinizde veya sevdiği bir şeyi yaptığınızda bu sesi çıkardığını göreceksiniz.

Bazı kediler bizim gibi sohbet edebiliyor.

Kedilerin kendilerine has bir konuşma sesi çıkardıklarını görmek mümkün. Genelde bunu yaptıklarında, ağızlarını açarak tık tık sesi çıkarırlar. Bu, ulaşamadıkları bir av gördüklerinde çıkardıkları bir sestir. Bir bakıma bunu yaparak avlarının seslerini taklit edip onları yakaladıklarını düşünürler diyebiliriz. Bu da kediler için heyecan verici bir durumdur.

Kediniz kucağınıza gelmek istediğinde, 'bip' sesi çıkarabilir ve bu durum, onunla ilgilenme vaktinizin geldiğini gösterir.

Bu durumda onun kucağınıza gelmesine izin vermelisiniz. Aslında bu ses, bazen kedilerin bir yere ulaşmak istediklerinde çevrelerine uyarıda bulunmaları anlamına da geliyor. 

Eve gelen misafir, kedinizden korkuyorsa ve siz kedinizi bir odaya kapattıysanız bu, onun ağlamasına neden olabilir.

Kediler genelde içinde bulundukları durumdan memnun olmadıklarında ağlayabilir. Özellikle dışarı çıkıp dolaşmak isteyen kediler, kapalı bir yerde kilitli olmaktan hoşlanmaz. Bu da onların miyavlamayla karışık ağlamalarına neden olabilir.

Kedilerin imdat çağrısına muhakkak dikkat edilmeli!

Özellikle yavru kediler, annelerine yardım mesajı göndermek için çok tiz bir şekilde miyav sesine benzeyen bir ses çıkarır. Mesela üşüyen bir yavru kedi, o tiz sesiyle annesinden vücudunu ısıtması için destek isteyebilir. 

Bir kedinin dişi veya erkek olup olmadığını ele veren o seslere baktığımızda:

Çiftleşme döneminde dişi kediler, partnerlerini çağırmak için uzun süreli yoğun bir inleme sesi çıkarır. Bazı durumlarda erkek kediler, diğer erkek kedileri uyarmak için de bu sesi çıkarabilir. Çünkü bir erkek kedi, dişisini diğer erkek kedilerle paylaşmak istemez. Hatta çoğu zaman kedi sahipleri bu sesi farkettiklerinde, evcil hayvanlarını kısırlaştırmaya götürebilir. Not: Videodaki ses dişi bir kediye aittir.

Kendilerini savunmaya çalışan yavru kediler, tükürükle birlikte gelen kısa bir tıslama sesi çıkarır.

Yavru kediler, büyük kediler gibi uzun süren tıslama sesleri çıkaramaz. Bir tehlike algıladıklarında, kendilerini savunmak için kısa süren bir tıs sesi çıkarabilirler. Ancak bu, bazen tıslama gibi değil, tükürük atma sesi gibi anlaşılabilir.

Kedilerin çıkardığı bir diğer ilginç ses ise kulağa ''fır fır/mır mır'' tonlarının karışımı gibi gelen üfürük sesidir.

Bu ses miyavlama, homurdanma ve mırlama karışımı bir sestir. Kedinizi severken, bir anda bu sesi çıkarıyorsa size, sevginizden çok memnun olduğunu ifade etmek istiyor olabilir. Ayrıca güzel bir yemeğin ardından da kediler, karınları tok olduğu için hoşnutluk belirtisi olarak bu sesi çıkarabilir. Kedilerin çıkardıkları seslerin anlamlarını öğrendiğinize göre, kediniz varsa onun duygularını daha iyi anlayacağınızı umuyoruz.

24
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
3
2
0
0