Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Kilolu Olsa da Nasıl Fit Göründüklerini Açıkladı

35
5
3
3
3
Bilim insanlarının tam olarak çözemediği paradoksların başında, kilolu olmasına rağmen metabolik açıdan formda olan insanlar geliyor; ancak yapılan yeni bir çalışma, karanlıkta kalan bu konuya ışık tutabilir.

İngiltere’de bulunan Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar, görünüşte fazla kilolu olmalarına rağmen sağlıklı bir metabolizmaya sahip olan kişilerdeki yağ hücrelerinin, çok daha iyi bir kan desteği aldığını ortaya koydu.

Çalışmaya liderlik eden Dr. Natalie Haywood, “Kilolu ve tamamen sağlıklı olabileceğiniz tamamen bir efsane; ancak ‘şişman ama formda’ paradoksunda yadsınamaz bazı gerçekler olabilir” diyor. Bu kategorideki insanların yağ hücrelerinin çok daha iyi bir kan desteğine sahip olduğunu belirten Haywood, bu durumun kalp ve dolaşım hastalıklarına karşı koruma sağladığına dikkat çekti.

kilolu insanlar

Araştırmacılar, çalışma kapsamında yeni kan damarlarının büyümesinde rol oynadığı bilinen IGF1-R adlı bir reseptör üzerine odaklandılar. Bu reseptörü yüksek kilodaki farelerde gözlemleyen ekip, yeni kan damarlarında önemli oranda bir büyüme saptadı. Bu durumun, şaşırtıcı bir şekilde uzun vadede kalp ve dolaşım hastalıklarına karşı koruma sağladığını keşfeden bilim insanları, bunun nedeni olarak kahverengi yağ denilen özel yağ hücrelerini gösteriyor. 

Araştırmacılara göre ısı üretmek için kalori yakan kahverengi yağ, aynı zamanda kan şekeri, kan basıncı ve kolesterol seviyelerini kontrol ediyor. Bilim dünyası, kahverengi yağ hücrelerinin uzun süre yalnızca bebeklerde bulunduğunu varsaydı; ancak 2009 yılında yapılan bir dizi araştırma neticesinde, bu hücrelerin aslında yetişkinlerde de olduğu ve kalori yakabildikleri öğrenildi. 

Ekip, yeni bulguların insanları kalp hastalıklarına karşı koruyabilecek ilaçların geliştirilmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor. Dr. Haywood, bir sonraki adımın, kan damarları tarafından salınan sağlıklı biyoaktif sinyalleri belirlemek ve böylece kilolu insanların kalp ve dolaşım hastalıklarıyla mücadele etmeleri için hedefe odaklı ilaçlar geliştirmek olduğunu söyledi.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/scientists-explain-people-fat-fit-20906629
35
5
3
3
3
Emoji İle Tepki Ver
35
5
3
3
3