Kız Kulesi'nin Restorasyonundan Sorumlu Mimardan Açıklama: "Kulenin Yenilenmesine Karar Verildi. Balkon ve Kubbe Ahşaptan Yapılacak"

94
32
6
2
2
Kız Kulesi'nde gündem olan restorasyon çalışmasına ilişkin görevli mimardan yeni bir açıklama geldi. Mimar, kulenin neden ve nasıl yenileneceğini açıkladı.

Geçtiğimiz aylarda restorasyon çalışması altına alınan Kız Kulesi, hafta sonu paylaşılan bazı görüntülerle sosyal medyada gündem olmuştu. Söz konusu görüntülerde Kız Kulesi’nin kule bölümünün yıkıldığı görülüyordu. Görüntülerin ardından sosyal medyadan büyük tepkiler gelmişken, resmi açıklamalar da peşi sıra paylaşılmıştı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün açıklamasının ardından bugün Kız Kulesi hakkında yeni bir açıklama geldi. Restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada kulenin neden yıkıldığını ve proje kapsamında neler yapılacağını paylaştı.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın açıklaması:

kız kulesi

“1944'te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944'ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti.

Yangından sonra yapılan restorasyon belgeleme olmadan, kendi malzemesiyle yapılmadan olmuş. Şu an yapılan restorasyonla kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi. Dolayısıyla balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak.”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de açıklama paylaşmıştı:

kız kulesi

“1940’lı yıllarda Kız Kulesi'nde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta.

Özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır.”

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/turkiye/gorevli-mimar-yanitladi-kiz-kulesi-yikildi-mi,EiCK3a1OYUS0usXtyo9rVg
94
32
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
94
32
6
2
2