Konya'da Kuraklık Nedeniyle Ölen Binlerce Balık, Korku Filmlerini Aratmayan Görüntüler Ortaya Çıkardı

89
32
3
2
2
Konya'da bulunan May Barajı'nın suyu, şiddetli kuraklık nedeniyle çekildi. Bu çekilme, zaten başka bir kaynaktan beslenmeyen baraj gölündeki suyun oksijen miktarının düzensizleşmesine yol açtı. Bu düzensizlik de binlerce balığın ölmesine neden oldu.

Türkiye'nin son dönemlerde çokça tartıştığı konuların başında gelen kuraklık, doğal yaşamı derinden etkilemeye başladı. Konya'dan gelen son haberlerin, kentin Çumra ilçesinde bulunan May Barajı'nda yaşayan balıkların, oksijensizlik nedeniyle öldüklerini gözler önüne seriyor. Baraj çevresindeki ölü balık sayısı binleri aşmış durumda.

Konuyla ilgili açıklamalar, baraja en yakın konumda olan Ahmediye Mahallesi'nin muhtarı Hayrettin Altın'dan geldi. Altın, daha önce de benzer olayların yaşandığını, toplu balık ölümlerinin nedeninin suların çekilmesiyle oluşan oksijen seviyesinin değişkenliği olduğunu söyledi. Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler de söz konusu balık ölümlerinin nedeninin dış kaynaklar olmadığı sonucuna ulaştırdı.

Su, bu yıl çok erken çekildi

May Barajı

Muhtar Hayrettin Altın tarafından yapılan açıklamalarda, bu yıl yaşanan kuraklık seviyesinin çok yüksek olduğu, suların erkenden çekilmeye başladığı ifade edildi. Bunun da sudaki oksijen miktarını doğrudan etkilediğini anlatan muhtar, yetkililerin gelerek bölgede yaptıkları çalışmaların da kendilerini aynı sonuca ulaştırdığını açıkladı. Yetkililer, suyun devirdaim yapmadığı yani durgun durumda olduğu için oksijen seviyesinde sorun yaşandığını, bu noktada yapılabilecek hiçbir şeyin olmadığını muhtara bildirmişler.

May Barajı

Bu arada, içinizi rahatlatır mı bilmiyoruz ama ölen binlerce balık, ticari amaçla üretilmiyormuş. Ayrıca bu barajı besleyen hiçbir kaynak da yokmuş ve Devlet Su İşleri (DSİ), May Barajı'nı envanterden çıkarmaya karar vermiş durumda.

May Brajı

Muhtar Altın, barajın yağışlı yıllarda seli engellemek ve tarımsal sulama amaçlı kullanıldığını, kurak yıllarda ise çevresinde tarım yapıldığını ifade ediyor. Balıkların nereden geldiklerini de bir türlü anlayamadıklarını belirten Hayrettin Altın, kendilerinin ellerinden de hiçbir şey gelmediğini söylüyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/cevre/202107271045066693-konyada-binlerce-balik-oksijensizlikten-oldu/
89
32
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
89
32
3
2
2