Küresel Isınma Yüzünden Neredeyse Bütün Deniz Kaplumbağaları Dişi Oluyor

23
2
1
0
0
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle yeni doğan deniz kaplumbağalarının neredeyse tamamının dişi olduğunu açıkladı. Bu durum türün geleceğini tehlikeye atıyor.

Küresel ısınma nedeniyle dünyadaki denge her geçen gün biraz daha bozuluyor. Bu durumdan etkilenen canlılardan biri de deniz kaplumbağaları. Bu canlılar çok farklı bir şekilde sıcak havalardan olumsuz etkileniyor.

Araştırmacıların ortaya koyduğu sonuçlara göre son yıllarda doğan deniz kaplumbağalarının çok büyük kısmı dişilerden oluşuyor. Hatta son dört yılda Florida'da hiçbir deniz kaplumbağası yumurtasından erkek çıkmadı. 

Sıcaklıklar arttıkça erkek bireyler kayboluyor

deniz kaplumbağası

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Florida'daki Deniz Kaplumbağası Hastanesi'nin müdürü Bette Zirkelbach, "Korkutucu olan, geçtiğimiz yaz Florida'nın kaydedilmiş en sıcak yazıydı" ifadesini kullanırken, bilim insanlarının yeni çatlayan yumurtaları incelediğini ve hiç erkek yavru bulamadıklarını ifade etti. Eyalette son 4 yılda hiç erkek yavru doğmadı.

Bu durum deniz kaplumbağalarının geleceği için de riskler oluşturuyor. Türün devamı hali hazırda yaşam alanlarının yok edilmesi ve kaçak avlanma gibi nedenlerden dolayı büyük bir risk altında bulunuyor. 

ABD Ulusal Okyanus Hizmetleri'ne göre, deniz kaplumbağalarının yumurtaları kuluçka süresi boyunca belli bir derecenin altında kalırsa erkek yavrular, üstünde kalırsa dişi yavrular doğuyor. Sıcaklık dalgalanmaları olması durumunda ise doğacak yavruların cinsiyetleri rasgele belirleniyor. Sıkıntı şu ki sıcaklıklar pek de dalgalanmıyor, daha ziyade sürekli olarak yukarı yönlü hareket ediyor.

Öte yandan deniz kaplumbağalarını tehdit eden tek şey gelecekte tek cinsiyetli bir türe dönüşmeleri riski değil. Kumsalların da sıcaklıkları gittikçe artıyor. Bu da deniz kaplumbağalarının daha yumurtadan çıkamadan ölmeleri anlamına geliyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/turtle-female-global-warming-climate
23
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
2
1
0
0