Mercedes de Ücretli Abonelik Sistemi Getiren Şirketler Arasına Katıldı: Peki Otomobil Şirketleri Neden Abonelik Sistemlerine Yöneliyor?

33
5
0
0
0
BMW'den sonra Mercedes de abonelik sistemi getireceğini duyurdu. Buna göre ABD'deki bazı araçların kullanıcıları, yıllık bir ücret karşılığında araçlarının 0'dan 100'e daha hızlı çıkmasını sağlayabilecek. Peki otomobil üreticileri neden bu tarz sistemlere yönelmeye başladı? Gelin müşterileri pek de mutlu etmeyen bu konuyu inceleyelim.

Aylık veya yıllık belli ücretler karşılığında hizmetler almamızı sağlayan abonelik sistemleri günümüzde oldukça popüler. Öyle ki birçok sektörde bu tarz sistemlerin yer almaya başladığını görüyoruz. Bunlardan biri de otomotiv endüstrisi. Alamn otomobil devi BMW, geçtiğimiz aylarda ısıtmalı koltuklar için bu tarz bir hizmetini açıklamıştı. Ayrıca Honda da benzer bir hamleyle karşımıza çıkmıştı.

Arabalara o kadar para verdikten sonra daha fazla ücret ödememizi gerektiren bu sistemler hâliyle birçok tartışmaya neden olmuştu. Bu konuda farklı görüşler gelmeye devam ederken şimdi ise otomobil deyince akla gelen ilk markalardan olan Mercedes-Benz’in de böyle bir adım atacağı açıklandı.

Mercedes, yıllık 1200 dolar karşılığında araçların 0’dan 100’e daha hızlı çıkmasını sağlayacak

Alman otomobil üreticisi, ABD’de bir çevrim içi abonelik sistemi başlatacağını duyurdu. Buna göre kullanıcılar, yıllık 1200 dolar (22.355 TL) ödeyerek araçlarının daha hızlı kalkış yapmasını sağlayabilecek. Biraz daha açacak olursak belli otomobiller için kullanıma sunulacak bu hizmetle birlikte araçlar, 0’dan 100 kilometreye bir saniye daha hızlı ulaşabilecek.

Şu an için başka ülkede sunulmayacağı belirtilen abonelik sisteminin ABD’deki EQE 350 ve EQS 450 modellerinde yer alacağı belirtildi. Ayrıca bu modellerin SUV versiyonlarında da abonelik sistemini göreceğimiz aktarıldı. Yeni hizmetle birlikte normalde 6,2 saniyede 0’dan 100 kilometreye ulaşabilen araçlar, yaklaşık olarak 5,2 saniyede bunu başarabilecek. Bu da performansta %20 civarında bir artışa tekabül ediyor.

Mercedes-Benz, ABD’deye gelecek yeni hizmetin ‘yakında’ sunulacağını belirtirken kesin bir tarih vermekten kaçındı.

Otomobil şirketleri neden abonelik sistemlerine yönelmeye başladı?

Son zamanlarda otomobil üreticilerinin abonelik sistemlerini artırdığını görüyoruz. Peki neden bu tarz adımlar atıyorlar? Otomobil araştırmaları yürüten J.D Power’dan Kristin Kolodge’a göre bunun bir sebebi, şirketlerin müşterilerle uzun vadeli bir ilişki yaratmaya çalışarak bir ‘marka sadakati’ oluşturmak istemesi olabilir.

Bunun yanı sıra şirketlerin bu sistemler yardımıyla daha fazla kâr etmenin bir yolunu bulduğunu da söylemek mümkün. Gelecekte daha az bakım gerektiren elektrikli otomobiller yaygınlaşacağından, insanların geleneksel otomobillere göre servislere daha az gideceğini tahmin edebiliyoruz. Bu durumun kazançları düşürmesi de şirketlerin kaybedilen gelirler için aboneliklere yönelmeye başlamasını etkiliyor olabilir.

Ayrıca, AlixPartner isimli danışmanlık firmasında otomotiv ve endüstriyel çalışmalar yürüten Mark Wakefield’ın Business Insider’a verdiği bir demeçle, firmaların üretim için bu tarz hamleler yapıyor olabileceğini gösterdi. Wakefield’a göre otomobil üreticileri, daha tek tip spesifikasyonlara yönelerek üretimi kolaylaştırabilir. Otomobil sahipleri ise kendi istedikleri özellikleri belli ücretler karşılığında sonradan ekleyebilir.

Tüm bunların, Tesla’nın öncülük ettiği yazılım güncellemeleri nedeniyle olduğunu da ekleyebiliriz. Artık günümüzde araçların internete daha bağlı olması, üreticilerin uzaktan güncellemeler yaparak araçlara yeni şeyler eklemelerine olanak tanıyor. Durum böyle olunca abonelik sistemlerine yönelmek kaçınılmaz hâle geliyor. Business Insider’a göre GM, Ford, Stellantis gibi firmaların, 2030’a kadar aylık aboneliklerden 20 milyar dolarlık bir gelir elde etme hedefi var.

Bu sistemin otomobillerin geleceğinde nasıl bir yer edineceğini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Ancak, tüketicilerin hâlihazırda yüklü miktarda para ödedikleri araçlara ekstra ücret ödemekten pek de mutlu olmayacağını belirtmemiz yanlış olmaz.

33
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
33
5
0
0
0