2
2
2
1
0

Harvard'ı yarım bırakan Mark Zuckerberg'in kurduğu Facebook, uzun yıllar sosyal medyanın gözbebeği olmuştu. Son dönemleri oldujça çalkantılı geçen Zuckerberg, dün yapılan Facebook Connect etkinliğinde Zuckerberg, şirketin isminin değiştiğini açıkladı ve internetin bir sonraki adımı olan Metaverse'ü tanıttı.

Mark Zuckerberg’in yaptığı sunum, geçmiş Facebook etkinliklerinin aksine bir ürüne değil, gelecekte neler olacağına odaklanıyor. Zuckerberg’ün Metaverse sunumu, gözlükleri taktığımız anda bambaşka bir dünyaya geçiş yaptığımızı gösteriyor. Keyifli seyirler!

En temelden başlıyoruz, Metaverse nedir?

Metaverse’ı daha iyi anlamak için biraz geriye gidelim. Metaverse kavramı ilk olarak yazar Neal Stephenson tarafından 1992 yılında yazılan bilim kurgu romanı Kar Kazası’nda kullanılmıştır. Kitapta insanlar, distopik bir gerçeklikten kaçmanın yolu olarak çevrimiçi dünyadaki dijital avatarları kullanıyor.

Basitçe açıklamak gerekirse, Metaverse evreni, gerçek ve sanal yaşam arasındaki sınırı ortadan kısmen ortadan kaldırır. Birçok yöntem ile giriş yapabildiğiniz bu dünya, size gerçek hayatta yapabildiğiniz birçok şeyi yapmanıza olanak tanır. 

Metaverse’e nasıl girilir? Bazı Metaverse platformları:

  • Decentraland
  • Illuvium
  • Sandbox
  • Axie Infinity
  • Cryptovoxels
  • Bloktopia
  • Star Atlas
  • Roblox
  • Somnium Space

Decentraland

20 Şubat 2020’de kullanıma açılan platform, kullanıcıların anlık olarak Metaverse’e bağlanmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir dünyadır. Decentralan’da işlem yapabilmek için platformun para birimi olan LAND’i kullanmanız gerekiyor.

Illuvium

Immutable X L2 Ağı ile Ethereum blok zincirinde geliştirilen Illuvium, son zamanlarda oldukça popüler bir platform haline geldi. En dikkat çeken özelliklerinden biri de, oyunculara hikaye anlatımı deneyimi sunması. Ayrıca platform Illuvium’a ait olan ILV para birimi kullanmaktadır.

The Sandbox

15 Mayıs 2012’de kullanıma açılan The Sandbox, listede dikkat çeken bir başka platform. The Sandbox kullanıcıların etkileşimi yerel kripto para birimi olan SAND’ı kullanmaktadır. SAND, platformda oyun oynarken, inşa ve ticaret yaparken çeşitli şekillerde harcanabilmektedir.

Axie Infinity

Axie Infinity, barındırdığı özellikler bakımından inanılmaz derecede çok yönlü bir platformdur. Mart 2018’de açılan Axie Infinity, kullanıcılara oyun içi harita aracılığıyla belirli noktalara konumlandırılmış öğeleri ve karakterleri keşfetmesine olanak tanır. Ayrıca, platform oyuncuların birbirleriyle mücadele etmesini sağlayan birçok taktik ve strateji bulunduruyor.

Cryptovoxels

Cryptovoxels, kullanıcılara Minecraft’taki bloklara benzeyen Voxels’leri kullanarak kendi yapılarını inşa etmelerine olanak tanıyor. Platform içerisinde düzenlenen etkinliklere katılmak için ETH satın almanız gerekiyor. Ayrıca oyuncu topluluğu ile sürekli olarak iletişim halinde olan geliştirme ekibi, eklenecek olan yeni özellikleri bu şekilde belirliyor.

Bloktopia

Reklam ve sponsorluklar ile kullanıcılara NFT aracılığıyla gelir elde etme imkanı sunan Bloktopia, bu bakımdan oldukça dikkat çekiyor. Platform, gelişmiş gerçek zamanlı Unity oyun motoru ile desteklenmektedir. Kullanıcılar gayrimenkul ve reklam alanları satın almak veya kiralamak için yerel kripto para birimi olan BLOK’a sahip olması gerekiyor.

Star Atlas

Star Atlas, oyuncuların 2620 yılında fütüristik bir ortamda zaman yolculuğu yapabilecekleri ve uzayı sanal deneyimler aracılığıyla keşfedebilecekleri bir Metaverse oyunudur. Oyuncuların amacı, gizli hazinelere sahip gezegenleri keşfetmek için uzayda seyahat etmektir. Platformda dikkat çeken bir başka detay ise daha iyi işlem hızları için Solana blok zincirinin kullanılıyor olması.

Roblox

Roblox, çeşitli deneyimler içerisinde seçtiğiniz avatar olarak oynayabileceğiniz etkileşimli bir oyundur. Kullanıcılara yapabilecekleri şeyler konusunda oldukça özgürlük tanıyan oyun, bu nedenle bir Metaverse oyunu olarak kabul edilir. Özellikle Z kuşağının ilgisiyle beraber günlük 43,2 milyon oyuncu sayısına ulaşmıştır.

Somnium Space

Somnium Space, Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş olan  bir sanal gerçeklik platformudur. Somnium Space, kullanıcıların birbiriyle etkileşime geçebileceği birçok seçenek barındırır. Ayrıca son zamanlarda Roblox ve Facebook Meta gibi önemli girişimlerle rekabet içerisine girmiştir.

Metaverse mimarlığı nedir? 

Metaverse mimarlığı, dijital dünyada deneyimleme amaçlı alanlar tasarlamak olarak tanımlanabilir. Bu tasarımları genellikle grafik tasarımcılar ve 3D tasarımcılar yapar. Metaverse mimarisinin en heyecan veren yanı ise tasarımcılar hiçbir sınırlama olmaksızın çalışmalar yapabilir. 

Metaverse mimarisi, genellikle ütopik tasarımlar olduğu için kullanıcılar bakımından oldukça sürükleyici deneyimler sunmaktadır. İlerleyen yıllarda, dijital ortamlarda bulunan bazı özel tasarım öğelerinin gerçek dünyaya entegre edilebileceği düşünülüyor.

Peki Metaverse’de neler yapılabilir? 

  • Arazi satın alarak para kazanabilirsiniz.
  • Kendi VR deneyiminizi yaratabilirsiniz.
  • Özelleştirilebilir avatarınızı oluşturabilirsiniz.
  • Yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
  • Gerçek ve sanal ürünler satın alabilirsiniz.
  • Konserlere ve fuarlara katılabilirsiniz.
  • Sanal gerçeklik oyunları oynayabilirsiniz.
  • NFT aracılığıyla yatırım yapabilirsiniz.
  • 3D tasarımlar yapabilirsiniz.

Metaverse’de zaman geçirirken çevrimiçi şekilde birçok şey yapılabilir. Çevrimiçi paranızı kazanmak için Metaverse oyunları oynayarak NFT alım veya satım yapabilirsiniz. Oyna - kazan mantığı Metaverse evrenindeki oyun modelidir.

Bunların yanı sıra sanal alışverişler de yapabilirsiniz. Yerinizden hiç kalkmadan fuarları gezebilirsiniz, sanal giyinme odalarında beğendiğiniz parçaları deneyebilirsiniz. NFT koleksiyonları veya bilet satın alarak hem düzenlenen etkinliklere, konsere katılabilirsiniz hem de sevdiğiniz sanatçılara veya spor takımlarına destek sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, hayal gücünüzü kullanarak kendi avatarlarınızı oluşturabilirsiniz. Bu avatarlar, diğer kullanıcılarla etkileşime girerken size yardımcı olabilir. Son olarak yukarıda da bahsettiğimiz gibi Metaverse mimarlığı aracılığıyla kendi dijital ortamınızı tasarlayabilir ve onu deneyimleyebilirsiniz. 

2
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
2
2
2
1
0