Microsoft ile Vodafone’dan Türkçe Konuşan Yapay Zekâlı Sesli Asistan: TOBi

47
8
5
4
4
Türkiye’de hizmet veren 3 operatörden birisi olan Vodafone, Microsoft ile işbirliği yaparak, Türkçe olarak sohbet edebileceğimiz bir sesli asistan geliştirdi. Teknolojik altyapı olarak Microsoft’tan destek alınan asistan TOBi, Vodafone kullanıcılarına sunulacak.

Sesli asistanlar konusunda Google Asistan, Amazon Alexa ve Apple Siri gibi ana akım hizmetlerin yanında, farklı şirketlerin daha lokal girişimleri de bulunuyor. Vodafone, bu girişimlerden birisini gerçekleştirmek adına Microsoft ile birlikte çalıştı.

Microsoft’un daha önce pek çok dilde ve ülkede kullanılan doğal dil sentezleme teknolojisi LUIS’in kullanıldığı yapay zekâ, TOBi sesli asistanı için Türkçe'yi öğrendi. Türkçe'yi çeviri yoluyla anlayıp işleyen yapay zekâların aksine, TOBi ile daha organik ve doğal iletişim kurmak mümkün.

Vodafone müşteri hizmetlerinde görevli olacak bu yapay zekâlı dijital asistan TOBi, fatura ödeme, tarife seçimi ve değişikliği gibi konulara ilişkin tıpkı bir insan temsilci gibi hizmet verecek. TOBi’nin Türkçe diline özgü yapay zeka öğrenimi için önemli bir adım olduğunu söylemek mümkün.

Microsoft Türkiye’nin çalışmalarıyla LUIS’e kazandırılan Türkçe becerileri, ilerleyen yıllarda başka yerli yapay zekâ girişimlerinin de gelişmesini sağlayacak. TOBi, Türkçe metin okuma ve anlama gibi temel becerilerdeki gecikme süresi, çeviri işlemi yapılmadığı için çok kısa sürüyor. Türkçe, bu proje sayesinde LUIS için artık doğal bir dil olmuş durumda.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Bugün Vodafone ile hayata geçirdiğimiz chatbot projesi, sıradan bir iş birliği değil. Biz, iki global güç olarak el ele verdik ve Türkçemizi yapay zekâ çalışmalarında üst sıralara taşıyıp bizi gururlandıran bir projeye imza attık.” açıklamasında bulundu. 

TOBi yakında Vodafone’un müşteri hizmetlerinde kullanıcılara hizmet vermeye başlayacak. Asistan’a Vodafone Yanımda uygulamasından ulaşmak mümkün olacak. Her türlü işlem sesli komutlarla gerçekleştirilebilecek.

47
8
5
4
4
Emoji İle Tepki Ver
47
8
5
4
4