Microsoft'un, Windows 10'lu Her PC'ye Eklediği 'Kurcalama Koruması' Nedir?

14
9
3
3
2
Microsoft, bu yılın başlarında tanıtılan 'Kurcalama Koruması' özelliğini tüm Windows 10 kullanıcıları için 'varsayılan ayar' şeklinde değiştirdi. Bu yazımızda ise Kurcalama Koruması'nın ne olduğuna ve ne işe yaradığına yakından bakacağız.

Microsoft, Windows’un 1903 sürümünde Windows Defender Güvenlik Merkezi’ne eklenen Kurcalama Koruması'nı Windows 10 kullanan tüm kullanıcıları için varsayılan ayar olarak değiştirdi. Bu koruma ne diye soracak olursanız da kısaca Kurcalama Koruması, temel güvenlik ve Windows Güvenlik Merkezi üzerinde yapılan istenmeyen değişiklikleri sınırlandırıyor ve bir ek koruma sağlıyor.

Konuyu biraz daha açmamız gerekirse Kurcalama Koruması, Windows Defender özelliklerini devre dışı bırakmaya çalışarak doğrudan hedef sisteme ulaşmaya çalışan saldırganlara karşı etkili bir koruma sağlıyor. Bu sayede Windows 10, güvenlik özelliklerinde yetkisiz değişiklikler yapılarak başlatılan bu saldırılara daha etkili şekilde karşı koyabiliyor.

Kurcalama Koruması nelere karşı koruma sağlıyor?

Windows 10 kurcalama koruması

Microsoft’un bu özellik hakkındaki resmi açıklamasına göre kullanıcılar, bu özellik sayesinde güvenlik koruma özelliklerini devre dışı bırakmaya çalışan kötü amaçlı yazılımları ve tehditleri azaltabiliyor. Microsoft’un belirttiğine göre özelliğin karşı koyduğu ve koruma sağladığı noktalar ise şöyle:

  • Gerçek zamanlı koruma: Microsoft Defender ATP'nin yeni nesil korumasının temel kötü amaçlı yazılımdan koruma tarama özelliği olan ve nadiren devre dışı bırakılması gereken bir özellik.
  • Bulut tabanlı koruma: Daha önce hiç görülmemiş kötü amaçlı yazılımları saniyeler içinde engellemek için bulut tabanlı algılama ve önleme hizmetlerini kullanan bulut tabanlı koruma.
  • Davranış izleme: Aktif işlemlerin şüpheli mi yoksa kötü niyetli bir şekilde mi davrandığını belirlemek ve analiz etmek için gerçek zamanlı koruma ile çalışan davranış izleme özelliğiyle bunları izler ve ardından bunları engeller.
  • Güvenlik istihbarat güncellemeleri: En son tehditleri tespit etmek için Windows Defender Antivirus'ün kullandığı güvenlik istihbarat güncellemelerini kullanır.

Kurcalama Koruması ayarını değiştirme:

Kurcalama koruması ayarı

Kurcalama Koruması ayarları, şu anda en güncel Windows 10 sürümünü kullanan kullanıcılar için zaten varsayılan ayar olarak kullanılıyor. Bu noktada özelliğin ayarlarını değiştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. İşte bu ayarları değiştirmek için izlemeniz gereken yol:

  1. Görev çubuğundaki arama kutusuna Windows Güvenliği yazın ve ardından sonuçlar listesinden Windows Güvenliği'ni seçin.
  2. Windows Güvenliği'nde Virüs ve Tehdit Koruması ve ardından Virüs ve Tehdit Koruması Ayarları altında Ayarları Yönet'i seçin.
  3. Kurcalama Koruması ayarını Açık veya Kapalı olarak değiştirin.

Son olarak Windows Defender’ın bilgisayarınızı yeniden başlattığınız takdirde bu özelliği yeniden aktif hâle getirebileceğini de belirtelim.

Kaynak : https://wccftech.com/windows-10-tamper-protection-live-home-users/
14
9
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
14
9
3
3
2