Microsoft, Türkiye'deki Politikacı ve Gazetecileri Takip Eden Bir Casus Yazılımı Durdurduklarını Açıkladı

30
8
5
1
0
Microsoft, bir kötü amaçlı yazılımı engellediklerini duyurdu. Citizen Lab isimli bir şirketle yapılan iş birliğiyle engellenen kötü amaçlı yazılımın politikacı, gazeteci ve aktivistlere karşı geliştirilmiş bir casus yazılım olduğu ifade edildi. İsrail'de geliştirilen yazılımın Türkiye'de de kullanıldığı tespit edildi.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Citizen Lab isimli siber güvenlik şirketiyle iş birliği yaparak, bir kötü amaçlı yazılımın kullanımını engellediklerini duyurdu. Microsoft tarafından yapılan açıklamalara göre söz konusu kötü amaçlı yazılım; politikacılar, akademisyenler, gazeteciler ve aktivistleri takip etmek için kullanılıyordu. 

Microsoft tarafından yapılan açıklamalarda, söz konusu casus yazılımın hangi isimlere yönelik kullanıldığı belirtilmedi. Ancak şirket, bu yazılımın İsrail'de geliştirildiğini ve çeşitli ülkelerde saldırı amaçlı kullanıldığını açıkladı. Peki bu kötü amaçlı yazılım, hangi ülkelerde kullanılmıştı?

Aralarında Türkiye'nin de olduğu en az 10 ülke, kötü amaçlı yazılımdan etkilendi

Kötü amaçlı yazılım

Microsoft ile Citizen Lab'ın etkisiz hale getirdiği kötü amaçlı yazılım, aralarında Türkiye'nin de olduğu 10 ülkede saldırı amacıyla kullanılmıştı. Microsoft, bu ülkelerin İsrail, Filistin, Birleşik Krallık, Yemen, Lübnan, Ermenistan, Singapur, İran, Türkiye ve İspanya olduğunu açıkladı. Ancak bu ülkelerde kaçar kişinin kötü amaçlı yazılımdan etkilendiği şimdilik bilinmiyor.

Microsoft'a göre bu kötü amaçlı yazılım, Uluslararası Af Örgütü ve Black Lives Matter gibi oluşumların internet sitelerine sızarak saldırılara alet oluyorlardı. Teknoloji devi, bu kötü amaçlı yazılımın arkasında Candiru isimli hacker grubunun olduğunu, bu grubun hükümet ve kolluk kuvvetleri ile iş birliği yaparak, kötü amaçlı yazılımlar geliştirdiğini açıkladı. Microsoft'un iddiasına göre Candiru, bu işlem için 16 milyon eurodan başlayan fiyatlar teklif ediyor...

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/microsoft-turkiyedeki-insanlari-takip-eden-casus-yazilimi-engelledik-6541699/
30
8
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
30
8
5
1
0