NFT Alım - Satım Platformu 'OpenSea' Nedir, Nasıl Kullanılır?

2
1
1
0
0
Son yıllarda adını giderek daha sık duymaya başladığımız dijital sanat eseri NFT alım satımları için en çok tercih edilen platformlardan bir tanesi olan OpenSea üzerinden NFT başta olmak üzere pek çok farklı dijital varlık alışverişi yapabilirsiniz. Gelin OpenSea nedir biraz daha yakından tanıyalım ve bu platformu kullanmak için bilmeniz gerekenleri görelim.

Sanat eserlerinin nasıl olup da milyonlarca hatta milyarlarca dolara alıcı bulduğunu anlamayan pek çok kişi son yıllarda bambaşka bir kavramla tanıştı ve kafalar iyice karıştı. NFT denilen bu dijital sanat eserleri de tıpkı diğer sanat eserleri gibi akıl almaz fiyatlara alıcı buluyorlar. NFT başta olmak üzere pek çok dijital varlığın alınıp satıldığı platformlardan bir tanesi olan OpenSea, bunlar arasında en popüler olanlardan bir tanesi. 

OpenSea için en genel tanımıyla bir dijital pazar yeri demek mümkün. Bu platform üzerinden NFT başta olmak üzere pek çok farklı dijital varlığı alabiliyor ve satabiliyorsunuz. Tüm işlemler kripto para birimleri üzerinden gerçekleştiriliyor ve bu işlemlerin güvenliği de blok zincir sistemleri tarafından sağlanıyor. Gelin OpenSea nedir biraz daha yakından tanıyalım ve bu platformu kullanmak için bilmeniz gerekenleri görelim.

OpenSea

OpenSea nedir?

OpenSea; Alex Atallah and Devin Finzer tarafından geliştirilmiş olan ve Ocak 2018 yılında yayınlanan bir dijital varlık alışveriş sitesidir. Dijital pazar yeri olarak da anılan OpenSea üzerinden NFT olarak adlandırılan dijital sanat eserlerinin yanı sıra oyun öğeleri, alan adları ve fiziksel varlıkların dijital temsilleri olmak üzere pek çok farklı dijital varlık alım satımı yapabilirsiniz.

OpenSea internet sitesi üzerinden gerçekleştirilen tüm alım satım işlemleri kripto para birimleri kullanılarak gerçekleştiriliyor. Dijital dünyaya uygun olarak yapılan tüm alışverişler blok zincir sistemleri tarafından güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor. OpenSea platformu tüm alışverişler üzerinden belirli bir pay alarak bu ticari sistemi yürütüyor.

OpenSea ne işe yarar?

OpenSea

Günümüz dünyasındaki pek çok şey gibi sanat da artık dijitalleşti. Tüm bu dijital sanat eserleri Non Fungible Token, kısaca NFT olarak adlandırılıyor. NFT sanat eserleri kopyalanamaz ve değiştirilemez bir şekilde satın alan kişinin olan dijital varlıklardır. NFT eserler blok zincir teknolojisi ile üretiliyor ve korunuyor.

Ne güzelmiş ben de bir tane NFT dijital sanat eseri alayım dediğinizde ise devreye OpenSea ve benzeri dijital pazar yerleri giriyor. Meyve almak için manava, ekmek almak için fırına gittiğimiz gibi NFT almak istediğimiz zaman da OpenSea gibi dijital pazar yerlerine gidiyoruz. Yani OpenSea, dijital varlık alım satımı yapabileceğiniz bir internet sitesidir.

OpenSea’ye nasıl üye olunur?

OpenSea

Buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz OpenSea dijital pazar yerinde satışta olan tüm dijital varlıkları üye olmadan inceleyebilirsiniz. Ancak bunlardan bir tanesini almak istiyorum ya da ben de dijital varlık satmak istiyorum dediğiniz zaman platforma üye olmanız gerekiyor. OpenSea platformuna üye olmak tamamen ücretsiz ancak çok da kolay değildir.

OpenSea dijital alışveriş sitesine üye olmak için öncelik bir kripto para cüzdanına sahip olmanız gerekiyor. NFT alım satımlarında genel olarak Ethereum kripto para birimi kullanıldığı için bu cüzdana sahip olmanız tavsiye ediliyor. Ancak platform üzerinden tüm kripto para birimleri ile işlem yapabildiğiniz için herhangi bir kripto para cüzdanı da işinize yarayacaktır.

Kripto para cüzdanınızı OpenSea platformuna bağladıktan sonra herhangi bir alışveriş sitesine üye olurken olduğu gibi sizden bazı bilgiler istenecek. Bu bilgileri doğru ve güncel bir şekilde paylaştıktan sonra OpenSea üyesi olabilir ve platform üzerinden dilediğiniz gibi dijital varlık alım satımı yapabilirsiniz.

OpenSea nasıl kullanılır?

OpenSea

Gelelim kullanıcıların en çok merak ettiği soruya, OpenSea nasıl kullanılır? OpenSea üyesi oldunuz, satışta olan dijital varlıklardan birkaçını beğendiniz ve satın almaya karar verdiniz diyelim. Aceleci davranmayın, bazı dijital varlıklar belirli bir fiyat üzerinden satılır ve böylece hemen alınabilir. Ancak bazıları bir açık arttırma sürecindedir ya da yalnızca belirli bir süre satışta kalacaklardır.

OpenSea dijital pazar yerinde satışta olan ve almak istediğiniz dijital varlıklara ödemek istediğiniz kripto para cinsinden teklif verdikten sonra beklemeye başlayın. Süreç tamamlanıp da dijital varlığı satın alma hakkı sizin olunca işlem gerçekleşecek ve söz konusu eser sizin olacak. 

OpenSea platformundaki dijital varlıklardan satılık olanlar On Sale, hakkında teklif verilenler Has Offers, ön satışta olanlar Pre-Sale, ödüllü olanlar Has Bounty, açık arttırmada olanlar Auctions ve paket halinde satılanlar Bundles başlığı altında sunulurlar. Bazı dijital varlıklar sabit fiyatlara alıcı bulurken bazıları açık arttırma usulü ile satıldıkları için en yüksek fiyat veren alıcının olurlar. 

OpenSea nasıl çalışır?

OpenSea

OpenSea bildiğimiz bir alışveriş sitesi gibi görünmesine rağmen söz konusu kripto para ve blok zincir olduğu için farklı bir çalışma prensibi vardır. Örneğin; herhangi bir alışveriş sitesinden bir ürün aldığınız zaman önce parayı öderseniz, para platform tarafından saklanır, satıcı ürünü gönderir, ürünü alırsınız, işlemi onaylarsınız ve para satıcıya transfer edilir. Bu süreçte bir aksama yaşandığı durumda alışveriş sitesi ile iletişime geçersiniz.

OpenSea dijital pazar yeri üzerinden alışveriş yapacağınız zaman ise böyle bir süreç işlemez çünkü OpenSea, Wyvern Protokolü verilen bir sistem kullanır. Güvenliği blok zincir teknolojisi sağlanan bu sistemde ne önce para ödenir ne de önce ürün teslim edilir. Alıcı da satıcı da alışveriş için bir taahhütte bulunur. Anlaşma sağlandığı zaman tek bir işlemde tüm alışveriş tamamlanmış olur. NFT satıldığı anda sizindir. Anlaşma sağlanmıyorsa hiçbir şey olmaz. Yani tamamen güvenli. 

NFT başta olmak üzere pek çok dijital varlık alım satım işleminde olduğu gibi OpenSea üzerinden gerçekleştirdiğiniz alışverişlerde de temel kripto para birimi Ethereum’dur. Bu nedenle OpenSea kullanıcılarının bir Ethereum cüzdanına sahip olmaları önerilir. Ancak farklı bir kripto para birimiyle de işlem yapabilirsiniz. Farklı bir kripto para birimi kullanacağınız zaman o para birimi Ethereum’a çevrilerek işlem tamamlanır. 

OpenSea güvenilir mi?

Şu ana kadar hakkında herhangi bir dolandırıcılık şikayeti yapılmadığı için OpenSea güvenlidir diyebiliriz ancak konu bu noktada artık OpenSea değil. Blok zincir teknolojisi ile güvenliği sağlanan bir sistemde ne platforma ne de satıcıya güvenmek zorunda değilsiniz. Çünkü blok zincir teknolojisi bireylerden ve kurumlardan bağımsız olarak değiştirilemez bir güvenlik sistemi sağlar. Şimdilik en güvenli dijital veri sistemidir.

NFT başta olmak üzere pek çok farklı dijital varlık alım satımı yapabileceğiniz platform OpenSea nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. NFT ve OpenSea gibi dijital pazar yerleri hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

2
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
1
1
0
0