NASA'nın Mars Kaşifi Perseverance, Bugüne Kadarki En Önemli Görevlerinden Birine Hazırlanıyor

16
7
3
1
1
NASA, birkaç aydır Mars'ta olan Perseverance isimli uzay aracını çok önemli bir görev için hazırlıyor. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek bu görev, Mars'ta yaşam olup olmadığının anlaşılması için önemli veriler sağlayabilir.

NASA, nisan ayından beri Kızıl Gezegen'de olan uzay aracı Perseverance ile çok önemli bir görevi gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bugüne dek Mars'ı keşfetmek için çalışan uzay aracı bu kez, Mars'ın bir dönemler yaşama imkan tanıyıp tanımadığının anlaşılmasını sağlayacak olan çok önemli bir adım atacak. NASA mühendislerinin belirledikleri bir yere gidecek olan 6 tekerlekli uzay aracı, Dünya'ya getireceği bazı numuneler toplamaya başlayacak.

Perseverance, önümüzdeki günlerde "Jezero" isimli bir kraterin içerisine girecek ve buradaki kurumuş bir göl yatağından kaya örnekleri toplayacak. Bilim insanları, bu kurumuş göl yatağının Mars'taki yaşamın temel noktası olabileceğini, elde edilecek bulguların uzay bilimleri için çok önemli olacağını ifade ediyorlar. 

Perseverance'ın Mars'ta numune toplayacağı arazi

Mars

NASA'nın Mars Kaşifi, bilim insanlarının belirlediği noktada önce küçük kaya parçacıklarını analiz edecek. Yapılacak ilk analiz, bilim insanlarının bu kraterin yeterince önemli olup olmadığını anlamalarını sağlayacak. Eğer beklenen olur ve analiz edilen numune yaşamla ilgili ipucu verirse, bu kez daha büyük bir kaya parçası için analiz işlemleri başlayacak. Perseverance daha sonra, analiz ettiği parçaları özel bir kutu içerisine koyarak Dünya'ya getirecek. Uzmanlar da bu kaya parçalarını, detaylı bir şekilde inceleme imkanı yakalayacaklar.

NASA yetkililerinden Ken Farley, Perseverance'ın yaklaşmakta olan göreviyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılacak ilk analizler için Mars'taki yaşamla ilgili kesin kanıt sunmasını beklemediklerini söyleyen bilim insanı, buradaki esas meselenin Jezero Krateri ile ilgili olduğunu ifade ediyor. Farley'e göre yapılacak analizler, zaten uzun zamandır bilinen Jezero Krateri'yle ilgili yeni bilgilere ulaşılmasını ve bu sayede de Mars'ta yaşam olup olmadığı konusuna biraz daha yaklaşılmasını sağlayabilir.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/news/nasas-mars-rover-is-about-to-collect-its-first-rock-sample/
16
7
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
16
7
3
1
1