PlayStation’a ‘Oyuncuları Dolandırdığı’ Gerekçesiyle 6 Milyar Dolarlık Dava Açıldı

14
9
2
1
1
Sony’nin İngiltere’deki PlayStation kullanıcılarından oyun ve oyun için satın alımları için fazla ücret aldığı iddia ediliyor. Rekabet yasasını ihlal ettiği iddia edilen teknoloji devine bu durumdan etkilendiği söylenen 9 milyon kullanıcı için yaklaşık 6 milyar dolarlık dava açıldı.

Sony yaptığı işler, piyasaya sürdüğü oyunlar ve ekipmanlarla oyun dünyasında büyük bir yere sahip. Oyuncuların özellikle de PlayStation kullanıcıları tarafından oldukça sevilen teknoloji devi, şimdi bu konumunu sarsabilecek bir iddiayla karşı karşıya.

Tüketici hakları savunucusu Alex Neill’in iddialarına göre Sony, PlayStation Store’da yapılan her satın alma işleminde belli bir miktar kesinti talep ederek rekabet yasasını ihlal etti. Yasayı ihlal ettiği, oyun geliştiricileri ve yayıncılarına haksız hüküm ve koşullar dayattığı için İngiltere’de açılan dava sonucunda dev şirket haksız bulunursa kullanıcılara milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Sony, 9 milyon kişiye 6 milyar dolar ödemek zorunda kalabilir

PlayStation

İddialara göre Sony, İngiltere’de 19 Ağustos 2016’dan beri PlayStation Store üzerinden yapılan oyun ya da DLC satın alımlarında %30’luk kesinti yapıyordu. Yaklaşık 9 milyon kullanıcıyı kapsadığı söylenen bu durumun Sony’nin yaklaşık 6 milyar dolara (108.519.600 TL) kadar “farkında olmadan fazla ücret almasına” neden olduğu iddia ediliyor. Kişi başı tahmini zararın ise 78 dolar ile 660 dolar arasında değiştiği belirtiliyor.

Dava oyuncuların lehine sonuçlanır ise kişi başı 78 dolar ile 660 dolar arasında bir tazminat talep edilebilecek. Bu da Sony’nin toplam 6 milyar dolar gibi bir tazminat ödemesine neden olabilir. Davayı üstlenen tüketici hakları savunucusu Alex Neill, davada güçlü tarafın oyuncular olduğuna ve Sony’nin konumunu kötüye kullandığına inandıklarını ve bu yüzden de dava açtıklarını belirtti.

Sony’nin uzlaşmaya gideceği tahmin ediliyor

PlayStation

Açılan bu dava ile farkında olmadan fazla ücret ödeyen milyonlarca İngiltereli PlayStation kullanıcısı adına hareket ettiğini belirten Neill, 19 Ağustos 2016’dan beri konsol sahibi, İngiltere’de yaşayan ve PlayStation oyunları, DLC’leri satın almış her kişinin otomatik olarak hak talebinde bulunabileceğini açıkladı.

Bu nitelikteki davaların çözülmesinin birkaç yıl sürebileceğini ve Sony’nin iddiaları reddetmesi durumunda kişilerin biraz beklemek zorunda kalabileceğini de belirten Neill, etkilenen tüketici sayısı ve fazla ücret aldıklarına inandığımız miktar göz önüne alındığında "Sony’nin uzlaşmaya gideceğini düşünüyoruz" dedi.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-62631533
14
9
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
14
9
2
1
1