Portekiz’de Covid-19 Virüsünü Etkisizleştiren Maske Üretiliyor

43
3
1
1
1
Portekiz’de yer alan bazı akademisyenlerin, bilim merkezlerinin ve şirketlerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmaların sonucu olarak, Covid-19’a neden olan virüsü etkisizleştiren ilk maskenin üretildiği açıklandı.

Koronavirüs pandemisinin patlak vermesinin ardından dünyanın dört bir yanında virüsün yayılmasını engelleyecek çalışmalar yapılmaya başladı. Bu çalışmalar genel olarak ilaçlara ve aşılara odaklansa da farklı ürünler de üretiliyor. Bunlar arasında maskeler de var.

Yeni yapılan bir açıklamaya göre, nisan ayından bu yana satışta olan bir maskenin üretiminde kullanılan tekstil malzemelerinin ve koruyucu ekipmanların, temas edildiğinde virüsün etkilerini ortadan kaldırabilecek özellikte olduğu iddia edildi.

Virüsü sıfırlayan maske

maske

Portekiz’in Joao Lobo Antunes Moleküler Tıp Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, nisan ayından beri satışta bulunan MOxATech adlı maskenin yapılan testler sonucunda virüsün etkisini ortadan kaldırabildiği belirtildi. Maskelerin özelliğinin yeni sonuçlanan bir dizi testten sonra ortaya çıktığı ifade edildi.

Enstitüde çalışanlardan biri olan ve testlerinden de koordinasyonundan sorumlu isim virolog Pedro Simas, maskeyle ilgili yapılan çalışmalara dair bilgiler verdi. Simas, “"Maskede kullanılan kumaş ile belirli oranda virüs içeren bir solüsyonu temasa geçirip, belirli zaman aralıklarında virüsün etkinliği analiz edildi. Maske, 50 kez yıkanmasından sonra bile SARS ve Kovid-19'u etkisiz hale getirmeye devam etti. Virüsün maske ile temasından bir saat sonra etkisini yüzde 99 azalttığı gözlemlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Sonuçlar doğrulandı

maske

Araştırmacıların elde ettiği sonuçlar, Lizbon’daki enstitünün öncesinde de Fransa’nın Lille kentinde yer alan Pasteur Enstitüsü tarafından yapılan testlerin sonuçlarıyla da uyuşuyor. O çalışmalardan da farklı testler yapılmıştı. Maskeler H1N1, korona tipi ve rota virüslerin üzerinde oldukça etkili. 

MO adlı Portekiz markasının ürettiği bu maskelerin tüm dünyada satıldığı ifade edildi. Ayrıca maskenin tekrar tekrar yıkanmasına rağmen özelliğini de kaybetmiyor. Koronavirüs tehlikesinden korunabilmek için de maske kullanılması büyük önem taşıyor. Bu noktada trekrar kullanılabilen etkili bir maske büyük avantaj sağlayacaktır.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202007251042526589-portekizde-kovid-19-virusunu-etkisizlestiren-ilk-maske-gelistirildi/
43
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
43
3
1
1
1