Satürn'ün Uydusu Titan'da Devasa Büyüklükte Bir Buz Kütlesi Keşfedildi

18
8
1
1
0
Satürn'ün en büyük uydusu Titan'da 6.300 kilometre uzunluğunda bir buz kütlesi keşfedildi. Bilim insanları, şimdi bu buz kütlesinin gizemini araştırıyorlar.

Titan, Satürn'ün en büyük uydusudur. Sahip olduğu atmosfer ile daima uzay alanının en gizemli parçalarındandır. Bilim insanları tarafından yapılan yeni keşifte, Titan'ın üzerinde 6.300 kilometre uzunluğunda bir buz kütlesi keşfedildi. Bu buz kütlesinin neden ve nasıl oluştuğu sorularına cevap arayan bilim insaları, buz kütlesi üzerinde araştırmalarını sürdürüyorlar. 

Bilinen pek çok uydudan çok daha farklı olan Titan hakkında, öncelikle düşüncelerimizin birazcık netleşmesi gerekiyor. Titan'ın boyutu alışagelmiş uydulardan çok daha büyük, neredeyse Merkür kadar. Gezegenin çok yoğun bir atmosferi bulunuyor. Bu atmosfer gezegenimize oranla çok daha büyük bir basınca sahip. Atmosfer içeriğinde ise azot ve metan gazı bulunuyor. Akıllarınıza gelen soru, muhtemelen bu atmosferin nasıl oluştuğu yönünde. Güneş rüzgarlarını düşündüğünüz zaman bu noktada haklısınız. Titan'da bulunan atmosfer kendisini yeniliyor. Peki nasıl? Titan'da da dünyamıza benzer volkanik patlamalar yaşanıyor. Bu sayede güneş rüzgarlarından kaynaklanan atmosfer kaybı yeniden tamamlanıyor. Şimdi keşfedilen buzul kütlesinden bahsedebiliriz.

Çekilen binlerce spektral görüntü üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, PCA ismi verilen bir teknik kullandılar. Bu teknik sayesinde Titan'ın çevresini kaplayan yoğun atmosfer ortamının daha derinine inmeyi başaran bilim insanları, Titan'ın yaklaşık olarak yüzde 40'ını kaplayan bir buz kütlesiyle karşılaştılar. Bu buz kütlesi Titan'ın ekvator çizgisi boyunca uzanıyordu ve tam olarak katı değildi (Dünya'da bulunan buz denizleri gibi düşünebilirsiniz). Bilim insanlarına göre bu buz kütlesinin nasıl oluştuğu tam olarak anlaşılmış durumda değil. Ancak elbette bir fikirleri var. Bilim insanlarına göre bu buz kütlesini oluşturan muhtemel sebep; buz volkanları. Bilindiği üzere buz volkanları Dünya'da bulunan volkanların tersine su, metan gazı ya da amonyak püskürtebiliyor. Ancak bu sebebin kabul edilmediği bir noktası bulunuyor. Titan üzerinde aktif olarak bilinen buz volkanı gözlemlenmemiş durumda. 

Bilim insanları buz kütlesinin yağan yağmurlarla birlikte eriyeceğini düşünüyorlar. Titan üzerinde çalışmalarına devam eden bilim insanları, bu durumun aydınlatılması için araştırmalarını sürdürüyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-discovered-a-giant-unexpected-corridor-of-ice-on-saturn-s-largest-moon
18
8
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
8
1
1
0