Egzersizin Beyniniz İçin Ne Kadar Önemli Olduğu Açıklandı

44
4
3
3
0
Harvard Üniversitesinde klinik psikiyatri profesörü olarak görev yapan John Ratey, egzersizin beyin için ne kadar önemli olduğunu açıklamıştı. Şimdiyse Arash Javanbakht, egzersiz sırasında beyinde neler olduğunu açıklığa kavuşturuyor. Javanbakht ve Ratey'nin yaptığı bilime dayalı olan açıklamalara göre egzersizler bizleri daha akıllı, daha mutlu ve daha az stresli hale getiriyor.

Egzersizlerin vücuda faydalı olduğunu hepimiz biliriz. Yaptığımız bu egzersizler görünüşümüzü olumlu yönde etkilerken vücudumuzdaki sistemlerin de daha verimli çalışmasına destek olur. Klinik Psikiyatri Profesörü John Ratey, yapılan bu egzersizlerin vücudun bilişsel kısmı için de önemli olduğunun altını çizmişti.

Fakat egzersizlerin vücudumuzun bilişsel bölümüne yani beynimize olan etkisinin nasıl aşamalardan geçtiği hakkında bilgi edinebileceğimiz bir makale öne sürülmemişti. Şimdiyse Wayne State Üniversitesinden Arash Javanbakht egzersiz sırasında beynimizde neler gerçekleştiğini açıklığa kavuşturuyor. 

Seçimlerimiz ve eylemlerimiz ile bilincimizi sürekli yeniden inşa ediyoruz

Egzersizler

Yukarıda bahsettiğimiz John Ratey gibi Javanbakht da beynimizin etkileyici derecede karmaşık olmasından bahsediyor ve yetişkin bir bireyin bile beyninin ne kadar değişime meyilli olduğu karşısında şaşkın olduğunu dile getiriyor.

Bu noktada egzersizler, beynimizin bu denli değişkenliğini destekliyor ve gelişimini hızlandırıyor gibi görünüyor. Javanbakht, beyinde bulunan ‘beyin türevli nörotrofik faktör’ adındaki nöron ve beyin hücreleri üreten molekülün sayısının, aerobik gibi egzersizler sayesinde önemli derecede arttığını söylüyor. Bu da bu egzersizleri yapan kişilerin hem vücutlarının hem de bilinçlerinin faydalandığı anlamına geliyor.

Egzersiz

Bunun yanında yapılan egzersizlerin, adlarına aşina olduğumuz, mutlu ruh hallerinden ve motivasyondan sorumlu olan dopamin ve endorfin gibi nörotransmiterlere olumlu yönde etki ettiği de bilgiler arasında. Ayrıca Javanbakht, egzersizler sayesinde bağışıklık sisteminin daha verimli çalıştığını ve iltihapların önlendiğini belirtiyor.

Sonuç olarak egzersizlerin sadece vücudumuz için değil, beynimiz için de oldukça faydalı olduğunu bilimsel yönden de öğrenmiş olduk. Fakat tüm bunlar, Usain Bolt veya Arnold Schwarzenegger gibi hayatınızı spora adamanız veya spor salonlarından çıkmamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bilgilere göre gün içinde çok kısa süreliğine egzersiz yapanların veya gün içinde sadece 15 dakikalık bir yürüyüş yapan bir bireyin bile beyin etkinliğinde artış gözlemlenebiliyor. Bu faydalardan yararlanabilmenin bedava olduğunu unutmayalım. Sonuçta Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Javanbakht'ın paylaştığı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.inc.com/jessica-stillman/exercise-brain-health-mental-well-being-neuroscience.html
44
4
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
44
4
3
3
0