Suudi Arabistan'ın Uçan Arabalarla Donatılacak Konsept Şehir Projesi: Neom

36
10
6
3
1
Suudi Prens Muhammed bin Salman, içerisinde uçan arabalar ve robot dinozorların da bulunduğu yüksek teknolojili bir şehir projesi üzerinde çalışıyor. Konsept şehrin Suudi Arabistan'ın "Silikon Vadisi" olması amaçlanıyor.

Karanlıkta parlayan plajlar, yapay yağmur, robot dinozorlar, genetik mühendislik programı ve hepsine ek olarak geceleri parlayan devasa bir yapay Ay. Kulağa bilim kurgu filminden fırlamış ütopik bir şehir gibi geliyor ancak aslında hepsi, Suudi Arabistan tarafından geliştirilen gerçek bir plana ait.

Ütopik şehir "Neom"; isminin anlamını, Yunanca "yeni" ve Arapça "gelecek" sözlerinin birleşiminden alıyor. Projeyle birlikte Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında 10.000 kilometrekarelik sahil şeridi ve çölü kapsayan 500 milyar dolarlık bir şehir inşa edilmesi amaçlanıyor.

Neom

Arap Prens; yüksek teknoloji olanakları, restoranlar ve mağazalar gibi lüks hizmetleri bir araya getirerek Wall Street Journal'ın üstün olarak tanımladığı Silikon Vadisi gibi bir şehri inşa etmeyi amaçlıyor. Şehirde, uçan araçlardan robot dinozorlara kadar birçok ütopik şeyin de bulunacağı iddia ediliyor.

Neom CEO'su Nadhmi al Nasr, kısa bir süre önce The Wall Street Journal ‘a verdiği röportajda “Neom, her zaman geleceğe yönelik ve vizyon sahibi olması gereken şeylerle ilgili” dedi. CEO, projenin son teknolojiden oluşacağını ve henüz teori aşamasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Proje, ilk olarak birkaç yıl önce açıklanmıştı. Paylaşılan 2.300 sayfalık yeni rapor, proje hakkında birçok detay ve bilgiyi de içinde barındırıyor. Belgelerde, birçoğu nesiller boyunca aynı yerde yaşamış 20.000'den fazla yerli halkın zorla yer değiştirmesinden söz ediliyor. Paylaşılan raporda ayrıca 7/24 devlet gözetimine ve gen düzenleme klinikleri gibi yeniliklere büyük önem verildiği görülüyor.

Peki bunların ne kadarı gerçek olabilir? Daha önce pek çok robot personelli otel denemesi gerçekleştirilmiş ve çuvallamıştı. Buna benzer pek çok yüksek teknoloji içeren konsept de daha başlamadan iptal edilmişti. Yüksek teknolojili konseptler, gerçek dünyada teoride olduğu kadar iyi çalışamıyor. Neom'un başarılı olup olmayacağını ise hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/neom-city-wsj-report/
36
10
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
36
10
6
3
1