Toyota'nın İlk Tam Elektrikli Otomobili, Açıklananın Yarısı Kadar Yol Gidebildi: Soruşturma Başlatıldı!

22
6
6
0
0
Toyota'nın ilk elektrikli otomobili bZ4X, gerçek kullanım koşullarındaki menzil testlerinde hayal kırıklığına uğrattı. Toyota'ya göre 500 kilometre yol alması gereken araba, sadece bunun yarısı kadar gidebildi...

Japon otomobil devi Toyota, geçtiğimiz yıl "bZ4X" isimli bir otomobil tanıtmıştı. Bu otomobil, şirketin ilk tam elektrikli modeli olarak tarihe geçmişti. Hatta Toyota bZ4X, Car of the Year etkinlikleri kapsamında yılın otomobili olmaya aday bile gösterildi. Ancak gelen son haberler, Toyota'nın bZ4X ile hayal kırıklığı yaşattığını gözler önüne seriyor.

Toyota bZ4X, bazı Avrupa ülkelerine çoktan ulaştı. Hal böyle olunca da bu aracın gerçek dünya kullanım testleri, gerçek sürücüler tarafından yapılmış oldu. Ancak yapılan testler, beklentileri karşılamıyordu. Otomobillerle ilgili haberler yapan Danimarka merkezli FDM tarafından yapılan testlerde, Toyota'nın ilk elektrikli otomobilinin beklenen menzil değerini sunamadığı ortaya çıktı.

Açıklanan 500 kilometre, gidebildiği 215 kilometre

Toyota bZ4X

Toyota, bZ4X'i tanıtırken bu aracın tam dolu batarya ile kaç kilometre yol yapabileceğini açıklamıştı. Şirketin açıklamasına göre önden çekişli versiyon 504 kilometre, dört tekerden çekişli versiyon ise 461 kilometre yol alabilecekti. Ancak Danimarka'daki testler, çok daha farklı sonuçlar ortaya koydu. Öyle ki önden çekişli versiyon 246 kilometre, dört tekerden çekişli versiyon ise 215 kilometre yol alabilmişti. Gerçek testlerin sonucu, açıklanan rakamlardan sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 47 düşüktü. 

Test bulgularını duyan Toyota ise hızlıca harekete geçti. Toyota'nın Birleşik Krallık ayağı hem Toyota Avrupa hem de Toyota Japonya'nın konuyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Toyota mühendisleri, aradaki devasa farkın nedenini anlamaya çalışacaklar. Bu arada; Toyota Danimarka'dan da garip bir açıklama geldi. Bir sözcü, göstergedeki ekranın 0 kilometre menzil göstermesine rağmen yedek bataryanın dolu olduğunu, farkın da bundan kaynaklanıyor olabileceğini söyledi. Ancak arada en az 246 kilometrelik fark vardı. Yedek bataryanın bu denli yüksek menzile sahip olma olasılığı, pek de makul değil gibi görünüyor.

Diğer markalarda da fark çıkıyor ancak bu seviyede değil!

Tesla Model Y

Otomobil sektörü, açıklanan menzil ile gerçek kullanım mesafesi arasındaki farka alışkın. Örneğin Tesla Model Y. Şirkete göre bu aracın 507 kilometre yol yapması gerekiyor. Ancak gerçek dünya testlerinden çıkan ortalama sonuç, 355 kilometre. Yani açıklanan menzilin yüzde 70 kadarı. Mercedes EQA ve Volkswagen ID.4 gibi modeller ise açıklanan menzilin yüzde 67 kadarını sunabiliyorlar. Ancak Toyota'daki makas, rakipleriyle kıyaslandığında fazla açık. Bu açığın nedeni, başlatılan soruşturma kapsamında gün yüzüne çıkabilir.

Peki Toyota'nın sıfır araba fiyatları ne durumda?

Kaynak : https://www.carscoops.com/2022/11/disappointing-134-mile-bz4x-achieves-half-of-official-ev-range-figure-in-danish-test-toyota-investigating/
22
6
6
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
6
6
0
0