Elektrikli Toyota bZ4X, Rüyaları Süsleyen Tasarımı ve Özellikleriyle Tanıtıldı (Türkiye'ye de Gelecek)

139
15
9
6
5
Toyota, tüm dünyada satışa sunacağı ilk elektrikli otomobil modeli bZ4X'i resmen tanıttı. Araç, mevcut RAV4 modelinin çok daha "karizmatik" versiyonu gibi görünüyor. Japon otomotiv devi, aracın teknik detaylarını ince ayrıntılarına kadar açıkladı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Toyota, dünya çapında satışa sunacağı ilk tam elektrikli otomobil modeli "Toyota bZ4X" resmen duyurdu. Toyota, geleneksel ile fütüristik tasarım çizgilerini bir araya getirdiği yeni otomobilinin tasarımını da teknik detaylarını da gerçekleştirdiği etkinlikte resmen açıkladı.

Toyota tarafından paylaşılan bilgilere göre yeni "bZ", Japon şirketin elektrikli otomobilleri için oluşturduğu yeni bir alt marka olacak. Dolayısı ile gelecekte karşımıza çıkacak diğer elektrikli Toyota otomobillerin de bZ ön eki ile isimlendirileceğini söyleyebiliriz. Toyota'da göre bu bZ'nin açılımı ise Beyond Zero yani "Sıfırın Ötesinde".

Toyota'nın dünya çapında satışa sunacağı ilk elektrikli otomobil: Karşınızda bZ4X

Toyota

Toyota bZ4X, Japon otomotiv devinin Subaru ile birlikte geliştirmiş olduğu e-TNGA platformu üzerine inşa edilmiş durumda ve dört tekerden çekişe sahip olduğunu biliyoruz. Bu etkileyici platformu benzersiz bir hale getiren motor ise 204 PS güç ve 265 Nm tork üretiyor. Ayrıca tüketiciler, 4x4 yerine 4x2 motor seçeneği de tercih edebilecekler. Bu versiyonda kullanılan motor ise 217.5 PS ve 336 Nm tork değeri sunuyor. 

Toyota bZ4X

Motor verilerini vermişken, aracın bataryasına da değinmeden geçmeyelim. Toyota tarafından yapılan açıklamalara göre bZ4X'te 71.4 kWh kapasiteli dev bir batarya bulunuyor. Bu batarya, tüketicilere 450 kilometre civarında menzil sunuyor. Batarya konusunda farkını konuşturmayı başaran Toyota, 10 yıl ya da 240 bin kilometrelik kullanımdan sonra bile batarya performansının yüzde 90 seviyesinde olacağını açıkladı. Üstelik bu bataryadaki 150 kW hızlı şarj sistemi, 30 dakikalık şarj ile yüzde 80'lik kapasite vadediyor.

Toyota

Bununla birlikte bZ4X'e opsiyonel olarak güneş panelleri de eklenebiliyor. Bu sayede bir şarj istasyonuna pek de ihtiyaç duyulmayacak gibi görünüyor. Toyota'nın açıklamalarına göre güneş panelleri, yılda ortalama 1.800 kilometre menzillik şarj sunabilecek potansiyele sahip. Bu durum, 450 kilometrelik menzille şehirler arası yolculuk yapmaktan çekinen tüketicilerin endişelerini giderecek gibi görünüyor.

Toyota

Aracın dış tasarımındaki heybetli yapı, iç tasarımda da kendisini gösteriyor. Öyle ki yukarıdaki fotoğrafta bile görebileceğiniz üzere; arka koltuklardaki diz mesafesi oldukça fazla. Üstelik araç bu haldeyken bile 450 litre civarında bagaj hacmi sunuluyor. Ön konsola yerleştirilmiş multimedya sistemi ise Toyota'nın bugüne kadar kullandığı yazılımdan farklı özelliklere sahip. Uzaktan kontrol özelliğine sahip multimedya sistemi, aracın uzaktan ve kablosuz bir şekilde güncellenebilmesini sağlıyor.

Toyota

Yeni Toyota bZ4X, 2022 yılının ortalarında dünya çapında satışa sunulacak. Yine de aracın Türkiye'ye gelişinin 2023 yılı bulabileceğini şimdiden belirtelim. Toyota'nın bZ4X için paylaşmış olduğu videoları hemen aşağıdaki bağlantılardan izleyebilirsiniz.

Toyota bZ4X tanıtım videoları

139
15
9
6
5
Emoji İle Tepki Ver
139
15
9
6
5