Türk Lise Öğrencileri, Atık Pillerden Taşınabilir Şarj Cihazı Üretti

31
23
5
3
2
Hatay'da meslek lisesi öğrencileri, atık dizüstü bilgisayar bataryalarından taşınabilir şarj cihazı üretmeyi başardı. "Hassa power" adını verdikleri cihaz, akıllı telefonları ortalama 7 kez şarj edebiliyor.

Hatay'ın Hassa ilçesindeki Şehit Murat Bulkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü öğrencileri, atık dizüstü bilgisayar bataryalarının içindeki sağlam pil hücrelerini değerlendirmek için bir proje hazırladı. Topladıkları atık pilleri taşınabilir şarj cihazına dönüştürmeyi düşünen öğrenciler, projelerini öğretmenleriyle paylaştı.

Taşınabilir şarj cihazının tamamını atık malzemelerden, kılıfını da okuldaki 3 boyutlu yazıcıdan çıkaran öğrenciler, öğretmenlerinin de desteğiyle piyasa değeri yaklaşık 200 lira olan taşınabilir şarj cihazını 10 liraya mal edip çalışır hale getirdiler. Okulun Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü öğretmenlerinden Hakan Umsulu, kullanıma hazır hale getirdikleri cihaza "Hassa power" adını verdiklerini söyledi.

atık pillerden taşınabilir şarj cihazı

Öğrencilerin dizüstü bilgisayar pillerinden powerbank yapma talebiyle kendilerine geldiğini ifade eden Umsulu, "Biz de öğrencilerimize yol gösterdik. Kendileri de yüzde 100 atık malzemelerden powerbank ürettiler. Piyasa değeri ortalama 200 lira olan taşınabilir şarj cihazını pilleri tekrar dönüştürerek 10 liraya mal ettik. Kılıfını da okulumuzdaki 3 boyutlu yazıcıdan çıkardık. Herhangi bir patlama riski yok. Bunun için devre kartlarında tasarladığımız özel bir modül var. Öğrencilerimiz aynı şekilde ürettikleri taşınabilir şarj cihazını kendi telefonlarında da kullanıyorlar." diye konuştu.

Projeyi duyan okuldaki diğer öğrencilerin atık pilleri kendilerine getirerek arkadaşlarından taşınabilir şarj cihazı yapmasını istediklerini aktaran Umsulu, zaman kaybetmeden projeyi geliştireceklerini aktardı. Umsulu, yaptıkları cihazın akıllı telefonları ortalama 7 kez şarj edebileceğini de sözlerine ekledi.

atık pillerden taşınabilir şarj cihazı

Okulun 11. sınıf öğrencisi Volkan Ramazan Yılmaz da evdeki atık pilleri okula getirerek değerlendirdiklerini ifade etti. Getirdikleri pilleri, arkadaşlarıyla "powerbank"e dönüştürdüklerini belirten Yılmaz, ürünün yapımında tamamen atık malzeme kullandıklarını söyledi.

Projede görev alan öğrencilerden Emirhan Alkaya ise bataryaların içindeki pilleri söküp, sağlam olanlarını tespit ederek bazı işlemlerden geçirmelerinin ardından powerbank yaptıklarını ifade etti.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/atik-pillerden-powerbank-urettiler-41376691
31
23
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
31
23
5
3
2