Tehlikeli Bir Hal Almaya Başlayan Batı Nil Virüsü'nün İhalesi Yine Bill Gates'e Kaldı

24
9
0
0
0
Yunanistan’da görülen Batı Nil virüsü şimdiden 11 kişinin ölümüne neden oldu bile. Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü konuyla ilgili açıklama yaparken Bill Gates’in Twitter kapak fotoğrafını sivrisinekle değiştirmesi ise tepki çekti.

Genellikle Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya ülkelerinde görülen ve %10 gibi bir ölüm oranına sahip olan Batı Nil virüsü, her yıl on binlerce insanın ölümüne neden oluyor. Culex adı verilen belirli bir sivrisinek türü tarafından yayılan bu hastalığın ne yazık ki henüz belirlenmiş bir tedavisi ya da ilacı bulunmuyor.

Ülkemizde en son 2019 yılında görülen bu virüs, geçtiğimiz günlerde komşu ülkemiz olan Yunanistan’da da görüldü. Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) yaptığı açıklamada sadece 1 günde 123 vaka tespit edildiğini ve 11 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Yakında tekrar ülkemizde görülebilir

Genellikle menenjit, ateş, halsizlik, mide bulantısı, baş ve kas ağrıları gibi semptomlar gösteren hastalar %20 oranını bulurken, virüse yakalananların %80'i ise neredeyse hiç semptom göstermiyor. Ayrıca virüsü taşıyan Culex sivrisinekleri Batı Nil virüsüne ek olarak kuş sıtması, Japon ensefaliti ve benzeri hastalıkları da taşıma riskine sahip.

Virüsün henüz ülkemizde görülmemiş olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü, Yunanistan ve komşu ülkelerinin Batı Nil virüsüne karşı hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı. 2020 ve 2021 yıllarında ülkemizde görülmeyen Batı Nil virüsü, yakın zamanda tekrar ülkemizde görülmeye başlayabilir.

Yunanistan’da ölümlerin açıklandığı sırada Bill Gates’in Twitter kapak fotoğrafını değiştirmesi ise dikkat çekti.

Bill Gates’ten sivrisinekli kapak fotoğrafı

Yunanistan’da vaka ve ölüm sayılarının açıklandığı sıralarda Twitter profil resmini tenis oynarken çekilen bir fotoğraf ile değiştiren ve kapak fotoğrafına bir sivrisinek koyan Bill Gates, eleştirilerin odağı oldu.Hatta bazı kullanıcılar Bill Gates'in tenis oynadığı fotoğrafı sinek öldürdüğü şeklinde yorumladı. Microsoft’un kurucu ortaklarından olan Gates, konuyla ilgili açıklama yapmayıp profil fotoğrafını ve kapak fotoğrafını kaldırdıktan hemen sonra ünlü milyarder hakkında geçen ay yayınladığı sivrisinek programı üzerinden iddialar ve komplo teorileri ortaya çıkmaya başladı.

Gates’in yayınladığı yazıya göre Dünya Sivrisinek Programı adı verilen bu proje, sivrisineklerin doğal bir bakteri olan Wolbachia’ya maruz bırakılması üzerineydi. Projeye göre bu bakteriye maruz kalan sivrisineklerin hastalık bulaştırma oranı %77’ye kadar azalabiliyordu.

Pek çok komplo teorisyeni Gates’in bu proje aracılığıyla yeni sivrisineklere yeni virüsler taşıtarak ülkeleri hasta ettiğini iddia etti. Bill Gates ise profil fotoğrafını değiştirdikten sonra konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı.

24
9
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
24
9
0
0
0