1 Yıl Boyunca Mars Simülasyonunda Yaşayan Ekip Dışarı Çıktı

0
0
0
0
0
1 Yıl Boyunca Mars Simülasyonunda Yaşayan Ekip Dışarı Çıktı
Nasa'nın desteklediği Mars simülasyonu projesinde yer alan ekip görevinin sonuna ulaştı. 6 kişilik takım 1 yıl süreyle özel bir yapının içinde kaldı.

İnsanlığın Mars’a olan ilgisi devam ediyor. Kızıl Gezegen’deki yaşamı dünya şartlarında test etmek isteyen bilim insanları ilginç projelere imza atıyor. Bunlardan biri de NASA tarafından desteklenen HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation) projesi oldu. Havai Üniversitesi tarafından yürütülen projenin 3. ayağında 6 kişiden oluşan bir ekip 1 yıl süre ile Mars hayatını yaşadı.

Mars ile ilgili haberlerde sık sık karşılaşılan görseller vardır; insalık Mars’a ilk kez yerleşmiş ve kubbe şeklinde  özel yapılar kurmuş olarak gösterilir. İşte proje kapsamında o kubbeli yapılardan birinin aynısı dünya üzerinde inşaa ediliyor. Bölge olarak ise Hawai yakınlarında bir volkanın bulunduğu çorak bir arazi seçiliyor. Buranın tercih edilmesinin sebebi hem renk olarak Mars’ın kırmızısını andıran bir renk olması hem de çevrede simülasyon ekibinin dünyada olduğunu hissedirecek öğeler barındırmaması…

1 yıl süreyle bu kubbenin içinde yaşayan 6 gönüllü kişinin arasında bir pilot, bir astrobiyolojist, bir mimar, bir fizikçi, bir gazeteci ve bir toprak bilimci yer alıyor. Özel durumlarda kubbenin dışına çıkabilen gönüllüler dışarı çıkmaları durumunda kesinlikle özel astronot kıyafetlerini giyiyor ve kubbeden uzaklaşmıyor. 7 / 24 kubbenin içinde yaşayan ekibin su ve yemek ihtiyacıda yapının içerisinde yer alıyor. 

Bir yandan Mars’taki yaşamın simülasyonunu sağlayan ve sonraki araştırmalar için veri toplayan ekip bir yandan da kubbe içindeki ve dışındaki deneyimlerinde bir film oluşturmaya çalışıyor. Videoları belgesel haline getirmeyi düşünen ekip bu nedenle Kickstarter üzerinden bir kampanyaya başlamış durumda. Kırmızı Cennet adlı filmin Kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Havai Üniversitesi yetkilileri Mars simülasyonunun yeni ekip ve görevlerle devam edeceğini belirtiyor. Böyle bir organizasyona gönüllü olarak katılmak ister miydiniz? 

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0