Köpeklerin de İnsanlar Gibi Bunama Hastalığına Yakalandığı Ortaya Çıktı: Çözümüyse Fazlasıyla Basit Olabilir

5
2
1
1
0
Bilim insanları, yaptıkları yeni araştırmada 10 yaş ve üzeri köpeklerde bunama riskinin yıl geçtikçe daha da fazla arttığını gösterdi. 15 bin köpeğin verilerinin incelendiği araştırma, bunamaya çare olacak basit bir çözüme de yer verdi.

Yakın dostlarımız köpekler de ne yazık ki bizim de özellikle ileri yaşlarda karşılaştığımız bunamadan mustarip olabiliyorlar. Bu hafta bu konuda yayımlanan yeni bir araştırma ise bunamanın köpeklerde ne kadar yaygın görüldüğüne ışık tuttu. Araştırma, özellikle belirli yaşın üzerinde köpeklerde görülebilecek davranış değişiklikleri hakkında da uyarı yaptı.

Araştırma, bugüne kadar köpekler hakkında pek çok sorunun cevabını veren Dog Aging Project kapsamında incelenen 15 bin köpeğin verilerini ele aldı. Araştırmacılar, köpeklerin sahiplerine iki farklı anket hazırladı. Bunlardan ilki köpeklerin sağlık durumu ve fiziksel aktivitesi hakkında sorular içerirken, ikincisiyse köpeklerin bilişsel durumunu gösterecek sorular içeriyordu.

10 yaşın üstünden sonra risk her yıl %50'den fazla artıyor:

köpek bunama

Anketlerden elde edilen sonuçlar, köpeklerin %1,4’ünde bilişsel işlev bozukluğu olduğunu gösterdi. Araştırmayı çarpıcı yapan sonuç ise şuydu: Bunama riski, 10 yaş ve üzeri köpeklerde her yeni yaşta bir %50’den daha fazla artıyordu. Üstelik fiziksel olarak daha az aktif olan köpekler, daha aktif hayat sürdüren köpeklere göre 6,5 kat daha fazla risk taşıyordu. Yapılan araştırma, köpeklerde özellikle aktif yaşamın önemini de ortaya koydu.

Köpeklerin bunama yaşamaya başladığına dair belirtiler, insanlardaki belirtilere oldukça benziyor. Bu belirtiler arasında sahipleriyle olan ilişkilerinin değişimi, artık daha az ya da daha fazla sevgi istemeye başlamaları, iyi geçindiği dost köpeklere karşı farklı tavırlar sergilemeye başlaması ve hatta hatırladıkları tüm yüzleri hafızalarından silmeleri gibi belirtiler yer alıyor. Köpeklerin bunama yaşamasının erken keşfi durumunda bu duruma yardım edebilecek bazı ilaçlar bulunuyor. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/dogs-get-dementia-too-sadly-but-a-simple-habit-seems-to-lower-the-risk
5
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
1
0