Köpeklerin de İnsanlar Gibi Gözyaşı Dökebileceği Açıklandı: Ama Üzüntüden Değil...

9
1
1
0
0
Current Biology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Japon bilim insanları uzun zaman sonra sahiplerine kavuşan köpeklerin sevinçten ağlayabileceğini keşfetti.

Sallanan bir kuyruk, sevgi dolu bakış, eğlenceli bir sıçrayış... Bunların hepsinden köpeğinizin sizinle olmaktan ne kadar mutlu olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak köpeğinizin neden ağladığını ya da sinirlendiğini bilemeyebilirsiniz. Bir araştırma ekibinin iddiasına göre gözyaşları, insan ve köpekler arasındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olabilir.  

Sevinç ya da üzüntüden ağlamak yalnızca insana özgü bir davranış olarak biliniyordu. İnsandan başka hiçbir canlının duygusal olarak gözyaşı döktüğü bilinmiyordu. Japonya’daki bir araştırma ekibi, insanın en iyi arkadaşı olarak kabul edilen köpekler üzerinde bir deney gerçekleştirdiler. Ekibin iddiasına göre köpekler de duygusal anlamda gözyaşı döküyor olabilir.

Köpekler de mutluluk ve heyecandan ağlayabilir

Mutlu köpek

İnsanlar gibi, köpeklerin de gözlerini temiz ve sağlıklı tutmak için gözyaşlarıyla dolu gözyaşı kanalları vardır. Ancak köpeklerin gözyaşları insanlarınki gibi ağladığında gözlerinden süzülmüyor. Current Biology bilimsel dergisinde yayımlanan bir araştırma, köpeklerin mutlu oldukları zaman gözyaşı döktüklerini ortaya çıkardı.

Köpekler, gün boyu süren bir yokluğun ardından sahipleriyle yeniden bir araya geldiklerinde, sevinçten fazlasını yapıyorlar. Araştırmaya göre, onlar da heyecandan ağlıyorlar. 18 köpeğin davranışlarını inceleyen çalışmada, köpeklerin sahipleriyle ya da aşina oldukları insanlarla yeniden bir araya gelmeden önceki ve sonraki gözyaşı miktarları karşılaştırıldı.

5 ila 7 saat arasında sahiplerinden uzak kalan köpeklerin gözlerinin altına bir kağıt parçası yerleştirildi. Araştırma sonucunda köpeklerin sahipleriyle bir araya geldiklerinde gözyaşı miktarlarının daha da arttığı belirlendi.

Gözyaşlarının sebebi bir aşk hormonu olabilir

Mutlu köpek

İkinci çalışmada 22 köpekle yapılan deneylerde araştırmacılar, köpeklerin gözyaşlarının duyguyla ilgili olup olmadığını anlamak için gözlerine “aşk hormonu” olarak bilinen oksitosin damlattı. Belli bir süre sonra sahibini gören köpeklerin gözyaşları seviyelerinin daha da arttığı gözlemlendi.

İnsanlar, duygusal bir refleks olarak ağladığı bilinen tek yaratık olsa da diğer hayvanlar gözyaşlarını gözlerindeki nemi kiri veya görüşlerini temizlemek için kullanırlar. Bu nedenle, bir köpeğin gözlerine oksitosin eklemek, mutluluktan değil, sadece tahrişten dolayı gözyaşları üretmiş olabilir. Ancak ilk araştırmayı yürüten ekip, deneylerinde kullandıkları oksitosinin köpeklerde daha fazla gözyaşına neden olmadığı için bu durumun nedeninin böyle olduğunu düşünmüyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/dogs-shed-tears-of-joy-when-reunited-with-their-owners-scientists-say
9
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
1
1
0
0