5G Teknolojisi, Powerbank'lere Olan İhtiyacı Önemli Şekilde Artıracak

25
6
3
2
1
Yapılan açıklamalara göre 5G teknolojisi, 4G'ye göre 2 buçuk kat daha fazla enerji tüketecek. Popüler taşınabilir şarj cihazı üreticisi Anker, 5G teknolojisinin yüksek enerji ihtiyacını gidermek için yeni nesil teknolojiler geliştiriyor.

Mobil Dünya Kongresi, geçtiğimiz ayın sonlarında gerçekleşti ve etkinliğe 5G teknolojisi damga vurdu. Mobil teknoloji şirketleri, etkinlik boyunca yeni nesil bağlantı teknolojisi ile ilgili çalışmalarını sergilerken, başta akıllı telefonlar olmak üzere donanım üreticileri de 5G destekli ürünlerini bir bir tanıttılar.

5G’nin geleceğin bağlantı teknolojisi olduğu su götürmez bir gerçek. Yapılan açıklamaya göre 5G teknolojisi, mevcut bağlantı hızlarını 10 kata kadar artırmayı vadediyor. Ancak daha güçlü bağlantı, daha yüksek enerji tüketimini de beraberinde getiriyor. 5G destekli mobil cihazlar için donanımlar üretmekte olan Auras’ın yaptığı açıklamaya göre 5G teknolojisi, 4G teknolojisine göre iki buçuk kat daha fazla enerji tüketecek.

5G teknolojisini bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi batarya ile çalışan ürünlerde sıklıkla kullanacağımızı düşünürsek yeni bağlantı teknolojisinin şarj süresi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağını tahmin edebiliriz. Tasarım ve kullanılabilirlik gereği batarya kapasitesi belirli bir miktarda artırılabilir. Dolayısı ile 5G teknolojisi hayatımıza girdiğinde taşınabilir şarj cihazları, mobil ürünlerimiz için bir can simidi niteliği taşıyacak.

“Artacak enerji tüketimine karşın hızlı şarj, USB-C üzerinden veri aktarımı ve Power Delivery protokolüyle tüketici 5G’ye şimdiden hazır.” diyen Anker Türkiye ve Orta Asya Ülke Müdürü Cem Bodur, 5G teknolojisinin yoğun enerji ihtiyacının akıllı telefonlarla sınırlı kalmayacağını, dizüstü bilgisayarlardan kablosuz hoparlörlere kadar pek çok ürünün daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını belirtirken şu şekilde konuştu;

“Mobilite” trendi bu ihtiyacı daha da tetikliyor. Gelişmiş teknolojilerle birlikte pek çok aygıtı artık prizden bağımsız kullanıyoruz. Mobil ekosistemi bilgisayar, tablet, kulaklık, hoparlör, giyilebilir teknolojiler ve daha pek çok aygıtı içerecek şekilde genişlettiğimizde, uçtan uca kesintisiz bir deneyime duyulan ihtiyaç daha iyi ortaya çıkıyor.”

USB Type-C bağlantı noktasının dizüstü bilgisayardan tabletlere kadar tüm cihazların tek bir bağlantı noktasından şarj edilmesini mümkün kıldığını belirten Bodur, “Anker olarak teknolojide yaşanan bu gelişmelere Power Delivery ve GaN gibi inovasyonlarla öncülük ediyoruz. Power Delivery teknolojisi, sadece standart şarj cihazlarının 20 katına kadar enerji sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda USB-C üzerinden dizüstü bilgisayarların da pilini doldurarak mobilite ihtiyacına eksiksiz karşılık veriyor.” dedi.

GaN yani Galyum Nitrat, günümüzde kullanılan silikon temelli şarj teknolojilerine kıyasla çok daha yüksek bir enerji bant genişliğine sahip. Daha yüksek gerilimi taşıyıp, doğru elektrik akımının çok daha hızlı ve verimli geçişine olanak tanıyan GaN, aktarılan enerji kaybını da %25’e varan oranda azaltabiliyor. GaN sayesinde çok daha küçük boyutta taşınabilir şarj cihazlarına daha büyük kapasiteler sığdırmak mümkün oluyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/akilli-telefonlarin-enerjisi-5gye-hazir-mi,mrnjXc_ge02l3GEL2u546A?_ref=infinite
25
6
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
25
6
3
2
1