80 Yıl Önce Nesli Tükendiği Düşünülen Tazmanya Kaplanı, 3 Yılda 8 Kez Görüldü

45
38
16
11
3
1936 yılında nesli tükendiği düşünülen Tazmanya kaplanı, İskoçya'da yaşadığı ileri sürülen efsanevi deniz canlısı Loch Ness Canavarı ile benzer bir üne sahip. Araştırmacılar, son üç yılda sekiz kişi tarafından görüldüğü iddia edilen Tazmanya kaplanının hala hayatta olabileceğini düşünüyorlar.

Avustralya’ya özgü bir etçil olan Tazmanya kaplanları, 19. yüzyılda kıtaya gelen Avrupalı sömürgeciler tarafından katledilmişti. Esaret altına alınan son Tazmanya kaplanının, 1936 yılında öldüğü sanılıyordu. 

Ancak Avustralya hükümeti tarafından yayınlanan yeni belgeler, sadece iki ay önce bu canlının tekrar görüldüğüne işaret ediyor. Zira sadece son üç yılda sekiz kez Tazmanya kaplanı görüldüğü rapor edildi.

1936 yılında ölen ve türünün son örneği olduğu düşünülen Tazmanya kaplanı:

kaplan

Sarımsı kahverengi kürkleri, güçlü çeneleri ve tıpkı kangurular gibi keseleri bulunan Tazmanya kaplanları, Thylacine adı verilen bir tür içinde kategorize ediliyor. Geçtiğimiz son üç yılda tam sekiz kişi bu esrarengiz canlıyı gördüğünü iddia etti. Örneğin, geçtiğimiz şubat ayında Tazmanya adasını ziyaret eden Avustralyalı bir çift, karşıdan karşıya geçerken bu hayvanı gördüklerini söylüyor. 

Tazmanya kaplanın yaklaşık 15 saniye boyunca görüş alanlarında olduğunu belirten çift, hayvanın birkaç defa araca dönüp baktığını iddia ediyor. Ayrıca arabada bulunan diğer iki kişi de gördükleri hayvanın bir Thylacine olduğundan yüzde 100 emin olduklarını ifade ediyor. 

tazmanya

CNN'nin bildirdiğine göre aynı ay başka bir raporda, kırsal bir alanda görülen ve sırtında şeritleri olan kedi benzeri bir yaratığın varlığından söz ediliyor. 2017'de ise başka bir kişi, Tazmanya’nın kuzeybatısında bir Thylacine gördüğünü bildirdi. Benzer şekilde geçtiğimiz temmuz ayında ise Hobart eyaletinin başkenti yakınlarında yaşayan bir adam, Tazmanya kaplanınkine benzer bir ayak izi gördüğünü iddia etti.

Yukarıda da söylediğimiz gibi, türünün son örneği olduğu düşünülen bir Tazmanya kaplanı, 1936 yılında Hobart Hayvanat Bahçesi'nde öldü. Aradan geçen zamanda Tazmanya kültüründe neredeyse efsanevi bir statü kazanan hayvan, tam 80 yıl sonra yeniden gündeme oturdu. 2002 yılında Avustralya Müzesi'ndeki bilim insanları, klonlama teknolojisi ile Tazmanya kaplanının DNA'sını kopyalamayı başarmıştı.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/world/australasia/tasmanian-tiger-extinct-sighting-marsupial-wolf-thylacine-australia-a9158341.html
45
38
16
11
3
Emoji İle Tepki Ver
45
38
16
11
3