"iPhone'lar İçin Tehdit" Diyerek Epic Games'in Geliştirici Hesabını Kapatan Apple, Kararından Geri Döndü

19
3
1
0
0
Apple, geçtiğimiz günlerde Epic Games'e ait geliştirici hesabını "iOS ekosistemini tehdit ettiği" gerekçesiyle kapatmıştı. Şirket, bugün bu kararından geri döndü.

Apple ile Epic Games arasındaki süreç gittikçe karmaşık hâle geliyor. Daha önce davalık olan iki firma arasındaki anlaşmazlık artık entrika dizisi kıvamına gelmiş durumda. Son olarak Epic Games, yaptığı paylaşımla Apple'ın kendilerini iOS sisteminin dışına itmeye başladığını göstermişti.

Apple ise Epic Games'in geliştirici hesabını "iOS ekosistemini tehdit ediyor" diyerek kapatmıştı. Ancak bu konuda bugün önemli bir gelişme yaşandı.

GÜNCELLEME: Apple, Epic'in hesabını geri açtı

Gelen yeni bilgilere göre şirket, U dönüşü yaparak Epic'in geliştirici hesabını tekrar açma kararı aldı. Bu da Epic Games'in artık Avrupa Birliği'ndeki iOS kullanıcılarına kendi mağazasını sunabileceği anlamına geliyor. Epic CEO'su Tim Sweeney, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir soruşturmanın ardından hesabın yeniden aktif edildiğini belirtti.

Apple ise bir sözcü yoluyla The Verge'e yaptığı bir açıklamada yapılan görüşmelerin ardından Epic'in kurallara uymayı taahhüt ettiğini ve bunun akabinde geliştirici hesabının geri getirildiğini ifade etti.

Neler olmuştu? 

Apple epic

Bilindiği üzere Avrupa Birliği tekelleşmeye karşı ve bu nedenle de DMA adı verilen bir yasa yürürlüğe koydu. Bu yasaya göre Apple, Google gibi teknoloji devi kapı bekçileri, üçüncü parti uygulama mağazalarına izin vermek zorunda kaldılar. Finansal işlemlerin kendi platformları üzerinden yapılmasını da zorlayamıyorlar

Epic Games de bu düzenlemeye istinaden, AB içinde kendi ödeme sistemlerini kullanabilmek amacıyla İsveç merkezli bir organizasyon oluşturdu ve bu organizasyon için bir geliştirici hesabı almıştı. Daha sonra ise Apple, bu geliştirici hesabını kapatmıştı

Bu durumun nedeninin, Apple'ın en büyük olası rakiplerinden birine engel olmak istemesi olduğunu ifade eden Epic Games, Cupertino merkezli teknoloji devinin kendilerine karşı saldırı olarak bu kararı aldığını ifade ediyor. Daha önce Epic Games, Fortnite'a kendi ödeme sistemini getirmek istemiş, buna izin vermeyen Apple oyunu mağazasından kaldırmıştı. Sonrasında iki taraf mahkemede karşı karşıya gelmişti. Epic Games, Apple'ın tekelleşme karşıtı kurallarına uymadığını söylemişti. DMA sonrasında Apple'ın sunduğu şartları da Apple "kabul edilemez" olarak nitelendirmişti. 

19
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
19
3
1
0
0