ABD'de Yeni Yasa Tasarısı: Teknoloji Devleri, Kendi Uygulamalarını Ön Yüklü Olarak Sunamayacak

77
12
9
2
0
ABD’de son haftalarda devam eden antitröst yasası, geçtiğimiz hafta önerildi. Yasayı öneren isimlerin başında gelen David Cicilline de bu yasanın yürürlüğe girmesi durumunda neler yaşanabileceğini aktardı. Açıklamaya göre yasa, Apple ve diğer birçok teknoloji devinin kendi uygulamalarını cihazlarında ön yüklü olarak sunmalarını engelleyecek.

Günümüzde aldığımız her akıllı telefon, tablet, bilgisayar veya akıllı saat, beraberinde üreticisinin de kendi uygulamalarını getiriyor. Örneğin Apple’ın iPhone model akıllı telefonunu aldığınızda içinde internet tarayıcısı olarak Safari ve diğer uygulamalarla doğrudan karşılaşıyorsunuz.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Demokrat Temsilci David Cicilline ve ekibiyse bunun bir şekilde önüne geçmek istiyor. ABD’li teknoloji şirketlerine karşı yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışan Cicilline, buna yönelik yasa teklifini geçtiğimiz hafta öneri olarak sundu. Kendisinin yaptığı açıklamaya göre Apple, bu yasa yürürlüğe girdiği takdirde cihazlarına kendi uygulamalarını önceden yükleyemeyecek.

Teknoloji devlerinin işleyişi değişebilir:

apple

Bugün gazetecilere konuşan Cicilline, teknoloji platformlarının rakiplerine göre kendi ürünlerine avantaj sağlamasını yasaklayan teklifin, Apple’ın iOS işletim sistemine önceden yüklenmiş uygulamalara sahip cihazları satamayacağı anlamına geldiğini açıkladı.

Teknoloji şirketlerine yönelik bu öneri, şirketlerin işleyişine de yeni kısıtlamalar getirecek. Satın almalar kısıtlanacak, şirketlerin bazı iş alanlarından çıkmaları zorlanacak. Bu tanımdan anlayabileceğiniz üzere Apple, aslında buzdağının gözüken kısmı diyebiliriz. Diğer tüm şirketler, tıpkı Apple gibi bu durumdan etkilenecek.

Cicilline, ‘kendi kendini tercih etme’ yasağının Amazon’un Prime abonelik hizmeti için de geçerli olacağını belirtti. Temsilci, bu hizmetin e-ticaret platformuna güvenen bazı satıcıları dezavantajlı hale getirdiğini savundu. 1990’larda destansı bir antitröst davasına konu olan Microsoft’un tedbirlere tabi olup olmayacağı sorusunaysa bu kararın ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu’nun vereceğini söyledi.

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-16/apple-pre-installed-apps-would-be-banned-under-antitrust-package
77
12
9
2
0
Emoji İle Tepki Ver
77
12
9
2
0