Bilim İnsanları, Atmosfere Giren Uyduların Nasıl Yanacaklarını Gösterdi [Video]

30
6
3
2
0
Alman bilim insanları, bir uydunun gezegenimizin atmosferinde yanışının aşamalarını ortaya koydukları bir video paylaştı. Bu video sadece bir görsel şölen değil, önemli bir bilimsel amacı da bulunuyor.

Alman Havacılık Merkezi (DLR) bünyesindeki bilim insanları oldukça ilginç bir deney gerçekleştirdi. LK3 plazma tüneli adı verilen özel test çemberinde bir çalışma yapan araştırmacılar, uyduların en büyük kısmı olan ve güneş panellerinin doğru yöne dönmesini sağlayan kısmın atmosfere girerken nasıl yandığını inceledi.

Saniyede birkaç kilometre hızla tünelin içinde savrulan gazların sıcaklığı 6700 santigrat derecenin üzerine çıkartıldı. Böylece ortaya muhteşem bir ışık gösterisi ile yanan bir uydunun görüntüleri çıkmış oldu.

Uzay çöpleri atmosferde yakılabilir

uzay çöpü

Son yıllarda Elon Musk'ın ve başka bazı özel şirketlerin binlerce uyduyla gökyüzünü sarmak gibi planları olduğunu biliyoruz. Bu da uzay çöplerini bir şekilde ortadan kaldırabilme becerisinin daha da önemli hale gelmesine neden oluyor. Bu çalışma, görev süresi tamamlandığında kendi kendini yakabilecek uydular yapılabileceğini ortaya koyuyor.

DLR'ın araştırması sayesinde bilim insanları, nasıl daha kolay ortadan kaldırabilecekleri uydular yapabileceklerine dair de bir fikre sahip oluyor. Örneğin daha düşük erime noktasına sahip olan alüminyumun kullanılması ile uydular daha kolay ortadan kaldırılabilir hale getirilme potansiyeline sahip. 

Bir diğer deyişle bu testin tek amacı bizler için bir görsel şölen sunmak değil. Uzay çöplerinin ortadan kaldırılması, gezegenimizin kendi yarattığımız çöplerle sarılmasını ve uzay çalışmalarını tehlikeye atmasını engellemek açısından da önemli.

Uzay çöplerinin azaltılması için yapılan başka çalışmalar da bulunuyor. Bu çalışmalar arasında bir ağ sistemi ile dağılan parçaları toplamak gibi sistemler de bulunuyor. İrili ufaklı uzay çöplerinin sayısı ise yüzbinlerle ifade ediliyor. Bu uzay çöpleri diğer kullanımdaki araçlar ve yeryüzünden yapılan gözlem çalışmaları için de pek çok soruna neden olabiliyor.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/video-satellite-burns-reentry
30
6
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
30
6
3
2
0