Özellikle Geceleri Ortaya Çıkıp Dayanılmaz Olabilen 'Ayak Yanması' Aslında Neden Olur, Ne İyi Gelir?

6
2
1
1
0
Ayak yanması problemi hiç beklemediğimiz anlarda bizi rahatsız eden ve kimi zaman dayanılamaz hale getiren bir sorun. Bununla birlikte ansızın gelen ayak yanması neden olur sorusu da oldukça merak ediliyor. Biz de ayak yanmasının nedenlerine bakıp, ayak yanmasına ne iyi gelir sorusunu sizler için yanıtladık.

Ayak yanması, bazen hiç beklemediğimiz anlarda başımıza gelebiliyor ve o günümüzü mahvedebiliyor. Hiç beklemediğimiz anda, aklımıza bile gelmeyecek sebeplerden dolayı oluşan ayak yanması neden olur sorusunu da merak ettiğinizi biliyoruz. Özellikle geceleri uyuduğumuz zamanlarda, ansızın gelen gece ayak altı yanması ve karıncalanması, o gecemizi mahvedebiliyor ve ertesi gün uykusuz kalmamıza neden olabiliyor.

Eğer gece ayak yanması sorunu ile karşı karşıyaysanız ve bu sorunu sıklıkla yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Aşağıdaki nedenlerle birlikte, vücudunuzda yolunda gitmeyen bazı şeyler olabilir. Bu nedenle bu sorundan kurtulmak ve en iyi bir şekilde tedavi olabilmek için sağlık kuruluşlarına başvurmayı ihmal etmeyin. Ayak yanması neden olur sorusunu merak ediyorsanız, gelin hep birlikte ayak yanması problemi hakkında tüm detayları inceleyelim.

Öncelikle, ayak yanması nedir?

ayak yanması

Ayak yanması, çoğunlukla gece uyuduğumuz zamanlarda meydana gelen ve bizi oldukça rahatsız eden bir durum. Gece ayak yanması, uyuduğunuz esnada ayağınızın birden karıncalanmasıyla başlayarak, daha sonrasında ayağınıza iğne batma veya sürekli bir kaşınma durumunu ortaya çıkarıyor. Bununla birlikte ayağınız sürekli yanıyor, kızarıyor ve terlemeye başlıyorsunuz. Bu sorun kimi zaman birkaç dakika sürebiliyor, kimi zaman saatler, kimi zaman ise günler sürebildiği de oluyor. Bu sorun, özellikle belirli bir yaşa gelmiş kadınlarda daha sık meydana geliyor.

Ayak yanması neden olur, gece neden ayak yanması hissederiz?

Ayak yanması rahatsızlığı

  • Kronik böbrek hastalığı
  • Küçük lifli duyusal nöropati
  • Diyabetik nöropati
  • Vitamin eksikliği
  • Kötüye alkol kullanımı
  • Nörolojik hastalıklar
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu
  • Eritromelalji
  • Hipotiroidi
  • Bulaşıcı hastalıklar
  • Spor rahatsızlıkları
  • Periferik arter hastalığı
  • Tarsal tünel sendromu
  • Toksin maruziyeti
  • Kemoterapi

Kronik böbrek rahatsızlığı

böbrek rahatsızlığı

Eğer gece ayak yanması veya günlük hayatınızda sıklıkla ayak yanması sorunu ile karşı karşıyaysanız, böbreklerinizde yolunda gitmeyen bazı şeyler olabilir. Örneğin, bir böbrek yetmezliği ile karşı karşıya olabilirsiniz veya böbreklerinizden kaynaklanan (Akdeniz Ateşi vb.) bazı rahatsızlıklarınız olabilir. Bu tarz problemler, kendilerini bir şekilde vücutta belirginlikler yaratarak gösteriyor.

Küçük lifli duyusal nöropati

küçük lifli duyusal nöropati

Sinirlerinizi kaplayan ve koruyan miyelin kılıfının kaybolması sonucunda, küçük lifli duyusal nöropati sorunu ortaya çıkıyor. Bu nöropati sorununun çoğu zaman nedeni bilinmese bile, yine diyabet kaynaklı olduğu düşünülüyor. Eğer küçük lifli duyusal nöropati sorununa sahipseniz ayaklarda ağrılı bir şekilde yanma meydana geliyor. Bununla birlikte ayaklarınızda his kaybı ve kısa süreli şiddetli ağrılar ortaya çıkıyor.

Diyabetik nöropati

diyabetik nöropati belirtisi

Ayaklarda yanma probleminin en etkin nedenlerinin başında diyabetik nöropati problemi geliyor. Ayağınızda veya bacağınızdaki sinirlerin zarar görmesi ve bunun sonucunda tepki göstermesi, ayaklarınızda yanma hissini meydana getiriyor. Nöropatinin temel nedenlerinin başında diyabet rahatsızlığı ve sık alkol kullanımı geliyor. Bu da nöropatiye, nöropati ise ayaklardaki yanma hissiyatına yol açıyor.

Uzun yıllar boyunca yüksek kan şekerine sahipseniz, bu durum zamanla damarlarınıza ve sinir hücrelerinize zarar vermeye başlıyor. Eğer yüksek kan şekerine sahipseniz, oksijen ve besin taşıyan kan damarı duvarlarını da zayıflatıyor.

Vitamin eksikliği

vitamin eksikliği

Vitamin eksikliği sorununun halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve ayak yanması gibi birçok nedeni var. Eğer vücudunuzda ayak yanması hissediyorsanız, vitamin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. B12 başta olmak üzere hangi vitamin eksikliğine sahipseniz, bir sağlık kuruluşunda test yaptırarak öğrenebilirsiniz.

Yoğun alkol tüketimi

kötüye alkol kullanımı

Eğer oldukça yoğun bir alkol tüketimine sahipseniz, bu sizlerde ayak yanması sorununa neden olacaktır. Örneğin yalnızca hafta sonları içiyorken, bir anda tüm hafta alkol içmeye başladıysanız vücudunuz farklı belirtiler vermeye başlar. Bunlardan bir tanesi de gece ayak yanması problemi. Alkolik nöropati olarak adlandırılan ve yoğun alkol kullanımı sonucunda sinirlerde hasar meydana getiren bu sorun, kaslarda güç kaybı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu gibi sorunları da devamında getiriyor.

Nörolojik hastalıklar

Charcot-Marie-Tooth hastalığı

Charcot-Marie-Tooth olarak bilinen, en sık görülen kalıtsal sinir hastalığı, kasları kontrol eden sinirleri etkiler. Bu hastalığın semptomları oldukça hafif bir şekilde başlayarak, zamanla daha da fazlalaşır. Hastalık, zamanla ilerliyor ve başlıca belirtilerinden birisi el ve ayak yanması problemi. Bununla birlikte, sakarlık ve kas atrofisi gibi sorunları da devamında getiriyor.

Kompleks bölgesel ağrı sendromu

ayak ağrısı

Bölgesel ağrı sendromu, genellikle vücudunuzun bir uzvunda meydana geliyor. Eğer vücudunuzda bir yaralanma durumu var ise veya sinirlerinizi etkileyecek bir ameliyattan çıktıysanız, bölgesel ağrı sendromu sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bu sorun sürekli bir yanma ağrısı, şişkinlik, ten renginde değişiklikler, bağışıklık sisteminde bozukluk gibi belirtileri gösteriyor.

Eritromelalji

Eritromelalji

Eğer bir antreman ve yürüyüş yapıyorsanız veya sıcak bir ortamda ayakta uzun süre beklediyseniz, eritromelalji rahatsızlığına kapılırsınız. Bu rahatsızlık, herhangi bilinen bir nedene sahip olmamakla birlikte kızaran, sıcak ve oldukça ağrılı ayaklar sorunu ile karşı karşıya kalmanıza neden oluyor. Eğer gün içerisinde yoğun bir şekilde antreman yaptıysanız veya sıcakta uzun süre yürüdüyseniz, ayak altı yanma sorunu yaşayabilirsiniz.

Hipotiroid

hipotiroid

Vücudunuzdaki az aktifliğe sahip bir tiroid, hormonlarınızın dengesini değiştirebilir. Bu, sinirlerinize baskı yapar ve şişmelere neden olur. Hipotiroidizm sorununun başlıca nedenleri yorgunluk, kilo alımı, kuru cilt ve sürekli olarak yanan el ve ayak problemi.

Bulaşıcı hastalıklar

zona hastalığı

Vücudunuza çeşitli yollardan bulaşan enfeksiyon hastalıkları da, ayak yanması nedenleri arasında bulunuyor. Farklı yollarla vücuda bulaşan Lyme, HIV, frengi ve zona gibi hastalıklar, ayaklarınızda yanma, karıncalanma ve iğne batması gibi sorunları yaşamanıza neden oluyor. Eğer enfeksiyonlarla ilgili bir problem yaşıyorsanız, en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekiyor.

Atlet Ayağı

atlet ayağı

Atlet ayağı problemi, genellikle spor ile yoğun bir şekilde ilgilenen insanlarda bulunan ve son derece bulaşıcı bir mantar enfeksiyonudur. Bir diğer adı Tinea Pedis olan bu hastalık, insan vücudundaki ayakları, tırnakları ve elleri oldukça etkiliyor. En büyük semptomlarından birisi sporcunun ayak parmakları, ayak altı ve ellerde yanma sorunu.

Periferik arter hastalığı

periferik arter hastalığı

Periferik arter hastalığı, bacaklarınıza ve ayaklarınıza kan getiren arterlerin daralması hastalığı olarak bilinir. Gün içinde yürüyüş veya egzersiz yapmanız sonucunda eğer ayaklarınızda yanma hissiyatı meydana geliyorsa, periferik arter hastalığı ile karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz.

Tarsal Tünel sendromu

tarsal túnel sendromu

Ayak bileğinizden ayağınıza kadar uzanan sinirin, olası bir şişlik veya yaralanma sonucu meydana gelen hasarlar, ayağınızda yanma ve şiddetli ağrı gibi sorunlara neden olabilir. Bu ağrı, zaman zaman ayağınızla yeterli kalmayıp bacağınıza kadar ulaşabiliyor. Bu sorun, kalıcı bir hale gelme tehlikesine de sahip. Bu nedenle eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız, en kısa vakitte bir doktora görünmeniz gerekiyor.

Toksin maruziyeti

toksin maruziyeti

Eğer çalıştığınız iş veya sürekli bulunduğunuz ortamlarda ağır metallere ve diğer endüstriyel kimyasallara maruz kalıyorsanız, vücudunuzda periferik nöropati semptomlarına yol açabilme riski bulunuyor. Bununla birlikte de, el ve ayaklarınızda yanma gibi sorunlar beraberinde geliyor. Ayrıca, toksin maruziyeti bir süre sonra sinirlerinizde kalıcı hasarlar bırakabiliyor.

Kemoterapi

kemoterapi

Kanser hastalığına yakalanmış insanların vücudunda bulunan kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan kemoterapi yöntemi, vücudunuzda oldukça ciddi yan etkiler ile karşılaşmanıza neden oluyor. Bunlar kaslarda yorgunluk, ağrılı ve titrek hissiyat, reflekslerde yavaşlama, denge ve koordinasyon sorunları, kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrılar, yanma, mide bulantısı ve daha sayamayacağımız onlarca yan etki. Elbette, bu yan etkilerin arasında el ve ayaklarda sıklıkla yanma, karıncalanma problemi de bulunuyor.

Peki ayak yanmasına ne iyi gelir?

ayak yanması

  • Vitamin takviyesinde bulunun
  • Daha az alkol tüketin
  • Ayaklarınızı en az 15 dakika soğuk suda bekletin
  • Ayaklarınızı yüksek ısıya maruz bırakmaktan kaçının
  • Bacaklarınızı ve ayaklarınızı havaya kaldırın
  • Doktorunuza başvurun

Vitamin takviyesinde bulunun

vitamin takviyeleri

Vücudunuzda eğer vitamin eksikliği var ise, doktorunuza danışarak vitamin eksikliğinizi ilaçlarla veya iğne yardımıyla tamamlayın. Bununla birlikte hem vücudunuzdaki diğer belirtiler ortaya kalkacak, hem de durduk yere huzurunuzu bozan ayak yanması probleminden kurtulacaksınız.

Daha az alkol tüketin

alkol tüketimini azaltmak

Alkol tüketiminizi rutininizin daha da altına düşürün. Fazla alkol tüketimi, sinirlerinize oldukça fazla zarar veriyor. Bu da ayak altı yanma ve karıncalanma problemini devamında getiriyor. Daha az alkol tüketerek, ayak yanması probleminden kurtulabilirsiniz.

Ayaklarınızı en az 15 dakika soğukta bekletin

ayakları soğukta bekletmek

Ayaklarınızdaki anlık yanma ve karıncalanmanın önüne geçmek için soğuk takviye yapmanız anlık olarak yanma ve ağrı hissiyatınızı ortadan kaldıracaktır. 15 dakika boyunca ayağınıza yapacağınız soğuk su tedavisi, ayakta yanma sorunlarınızı geçici olarak ortadan kaldıracaktır.

Ayaklarınızı yüksek ısıya maruz bırakmaktan kaçının

terleyen ayaklar

Eğer gün içinde sürekli yürümeniz gerekiyorsa, daha ferah ayakkabılar kullanabilirsiniz. Eğer oldukça sıcak ortamlardaysanız, ayağınızın üzerinde fazla durmamanız, ayak yanması probleminin önüne geçecektir.

Bacaklarınızı ve ayaklarınızı havaya kaldırın

ayakları havaya kaldırma

Ayakta yanma esnasında bacaklarınızı havaya kaldırmanız veya altına destekleyici bir şey koyarak ayaklarınızı sürekli ayakta tutmanız, kan dolaşımınızı hızlandıracaktır ve o an ayak yanması sorununu bir nebze azaltacaktır.

En önemlisi: Doktorunuza başvurun

doktora başvurmak

Ayak yanmasına ne iyi gelir sorusu için geçici yöntemleri sizlere aktardık. Lakin, ayak yanmanızın sebebi yukarıdaki gibi basit çözümler ile çözülmüyorsa en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü, basit bir ayak yanması diyebileceğiniz yanmalar, arkasında oldukça büyük sorunları da beraberinde getirebilir.

Peki stres ayak yanması yapar mı?

stres

Stres ayak yanması yapar mı sorusunun cevabına gelecek olursak, günlük yaşantınızda sürekli olarak stres içindeyseniz vücudunuz farklı belirtiler verebiliyor. Bu belirtilerden birisi de, farklı yollardan başınıza gelebilecek ayak yanması problemi. Yüksek stres, diğer olumsuz sonuçları ortaya çıkardığı gibi ayak yanması problemini de ortaya çıkarıyor.

Bu içeriğimizde ayak yanması nedir, nedenleri nelerdir gibi soruları yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi ayak yanması hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzman bir hekimden almalısınız. 

6
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
1
0