Dünyanın En Büyük Kripto Para Borsası Binance'in CEO'su Açıkladı: İşte Başarılı Olmak İsteyen Herkese Rehber Olacak 15 Önemli Prensip [Türkçe]

16
9
4
1
0
Dünyanın en büyük kripto para platformu Binance, geçtiğimiz hafta BNB Chain’in hacklenmesi sebebiyle talihsiz bir şekilde hedef alındı. Yaşanan bilgi kirliliği krizinin ardından Binance CEO’su CZ, dünyanın en büyük kripto borsasını yönetirken uyguladığı prensipleri açıkladı.

Blockchain’in standartları bize her ne kadar tam tersini söylese de kripto para borsaları, genellikle yönetim esas ve ilkeleri kamuoyuyla paylaşmıyorlar. Özünde borsalar da insanlar tarafından yönetilen merkezi yapılar ve ticari amaç güdüyorlar. Bu sebeple bir borsanın blockchain’in ilkelerinden bağımsız olarak kapalı bir yapıda çalışması doğal karşılanabilir. Ancak Binance CEO’su CZ, kurumsal yapıların tersine blockchain ve hatta Bitcoin’in temellerindeki o meşhur şeffaflık ilkesine bağlı kalarak, yayınladığı bir blog postuyla kendi ilke ve yaklaşımlarını açıkladı.

Genel ilkeleri arasına etik, pozitif, adil olmak; uzun süreli ve kazan kazan temelli ilişkiler kurmak, sürekli öğrenmek kötü ilişkilerden kaçınmak ve odaklanmak gibi genel hususları açıklayan CZ, 15 maddelik “ilkeler” listesinde Binance’in karar alma süreçlerinde uyguladığı adımları, insan kaynaklarına yaklaşımını, takım ve organizasyon yapılarını tek tek detaylandırıyor. Binance CEO'sunun paylaştığı ilkelerin tamamı şu şekilde:

İçindekiler

1. Genel ilkeler

cz genel ilkeler

1.1 Adil ol

Bu, kişisel ilişkilerden iş arkadaşlarına ve iş anlaşmalarına kadar hayatın birçok yönünü kapsayan geniş bir ilkedir. İnsanlara adil davranmaya inanıyorum. Başkalarından faydalanmayın ve başkalarının da sizden faydalanmasına izin vermeyin. Bu dengeyi sağlayamazsanız, hayatta çok uzağa gidemezsiniz. Söylemesi yapmaktan daha kolay. Herkes özneldir ve kendi lehine biraz meyillidir. Buna direnmeniz ve mümkün olduğunca objektif olmanız gerekir.

Uzun vadeli, kazan-kazan, ilişkiler veya anlaşmalar oluşturun

İnsanlar bu kelimeleri aşırı kullanır ve bunlara kötü bir itibar kazandırır. Ama ben buna inanıyorum. Başarı uzun vadede inşa edilir ve sağlıklı uzun vadeli ilişkiler sürdürmek için, uzun vadeli kazan-kazan ilişkileri oluşturmalı ve bunlara dahil olmalıdır. Bir anlaşmanın mantıklı olması için her iki tarafın da yararına olması gerekir. Daima karşı tarafın karşılığında ne alacağını sorun.

Tek taraflı anlaşmalar uzun sürmez ve her zaman birlikte çalışmak için yeni (zayıf) ortaklar aramanız gerekir. Yatırım getirisi negatiftir. Kısa vadeli başarılar küçüktür. Kısa vadeli kazanımlara karşıyım. Genellikle olumsuz uzun vadeli etkileri vardır. Sizi uzun vadeye odaklanmaktan alıkoyuyorlar. Gizli fırsat maliyetleri yüksektir.

Uzun vadeli, daha büyük kazançlar hedefleyin.

Burada “kısa vadeli kazanç” ile bir defalık kısa vadeli kazançlardan bahsediyorum. Daha büyük ve uzun vadeli bir hedefe doğru ilerleyen artımlı kazançlarla karıştırılmamalıdır. İkincisine daha çok ihtiyaç var.

1.3 “Kötü” ilişkilerden kaçının

Etik olmayan/toksik insanlar var. Değerlerinizi veya misyonunuzu paylaşmayan insanlar. Zamanınızı fazlasıyla boşa harcayan insanlar. Bırak gitsinler. Onları hayatından çıkar. Zaman harcayanlar genellikle gözden kaçırılır.

“Aşırı bakım isteyen arkadaşlar” tiplerinde olduğu gibi “fazla bakım gerektiren” kişiler vardır. Sürekli olarak sizin ilginize ihtiyaç duyarlar, küçük bir şeye üzülürler, sizinle konuşma ihtiyacı duyarlar veya ne kadar önemli/iyi/vb. olduklarını onlara tekrarlamanıza ihtiyaç duyarlar. Bunda yanlış bir şey yok ama ben (CZ) onlarla başa çıkamam. Sadece az bakım gerektiren ve kendine güvenen insanlarla uğraşırım.

Bir de “geveze” tipler var. Yine, bunda yanlış bir şey yok. Ama hayatımın bu aşamasında sohbet etmeye vaktim yok. Ben de bu tiplerden kaçınırım. Sohbet hakkında daha sonra konuşacağım.

1.4 Etik

Asla etik sınırları aşma. Her zaman geri gelir ve seni ısırır.

Kullanıcılarla ilgilenirken her zaman doğru olanı yapın, kolay olanı değil.

1.5 Odaklanmak

Başarı ne kadar çok şey yaptığınızdan gelmez. Çok az belirli şeyde ne kadar iyi yaptığınızdan gelir. Odaklanmak, çok çalışmanızı sağlar. Dikkatinizi dağıtan şeyleri hayatınızdan çıkarın.

Benim için çok fazla hobim yok. Her gün 30 dakika spor yapıyorum. Korunması gereken çok fazla fiziksel eşyam yok. Zaman maliyeti yüksektir.

Bunun için potansiyel risk, fırsatları kaçırdığınız çok dar bir odak noktasıdır. Ancak günümüzün aşırı bilgi yüklemesi dünyasında bu pek mümkün olmuyor.

1.6 Pozitiflik

Aile ve arkadaşlarla ilişkiler ya da iş sorunları olsun, hepimiz hayatta birçok zorlukla karşı karşıyayız. Olumlu bir tutuma sahip olmak genellikle olumlu sonuçlar verir. Tam olarak neden olduğundan emin değilim, ama dünya sadece bu şekilde çalışıyor.

Bu söz kafama takıldı ve yıllar boyunca bana çok yardımcı oldu:

“Bir vadinin dibine indiğinizde ne yapacaksın? Yürümeye devam edeceksin ve kurtulacaksın.”

Ayrıca, etik olanı yaptığınızı biliyorsanız, tüm olumsuzluklar ortadan kalkar. Pozitif enerjiniz olacak. Bu, etik olmanın en önemli faydalarından biridir.

1.7 Sahip çık

Doğru zihniyet, hayatta başarı için bir ön koşuldur. Sorumlu olun ve yaptıklarınızdan gurur duyun.

Sadece görevleri yapmayın. Sadece duvara tuğla koymayın. Katedrali inşa eden adam ol. “Katedral inşa ettiğinizi” düşünmüyorsanız, farklı bir iş aramalısınız.

Bir şey yapacaksanız, ona sahip çıkın. Başkalarının size söylemediğini daha iyi hale getirmek için başka ne yapmanız gerektiğini düşünün. Sonuçtan sorumlu olun ve sonuçlardan, başarılardan veya başarısızlıklardan sorumlu olun. Bu zihniyeti benimserseniz, iş sonuçlarınız sihirli bir şekilde gelişecek ve başarıya giden yolda daha hızlı ilerleyeceksiniz.

1.8 Sürekli öğren

Dünya gelişiyor. Sürekli öğrenmelisiniz. Kitaplar oku. Farklı şehirlerde yaşa. Bir dünya görüşüne sahip ol.

Normalde haberleri okumam. 10 dakikalık makalelerin içeriğine katılmanın kolay olduğunu düşünüyorum, ancak yeterince derine inmiyorlar ve okuduktan sonra hiçbir şey akılda kalmıyor.

Kitap okuduğumda ayrıntılara, arkasındaki nedenlere, örneklere giriyor ve 8 saat sonra bazı yeni kavramlar kalıcı oluyor. Kitapların kişisel gelişim açısından en yüksek yatırım getirisine sahip olduğunu düşünüyorum. Her yıl 300 kadar kitap alıyorum ama hepsini bitirmiyorum. Yılda yaklaşık 80 kitap bitiriyorum.

Ayrıca her gün biraz yazmaya çalışıyorum. Bir blog yazısı veya bir makale (bunun gibi) olabilir. Yazmak, düşüncelerimi pekiştirmeme ve daha iyi düzenlememe yardımcı oluyor.

2. Dünyayı anla

binance cz

Herhangi bir başarı düzeyine ulaşmak isteniyorsa, dünyanın nasıl çalıştığını anlamak açıkça önemlidir.

İnsanlar nasıl çalışır, öğrenmek için Sapiens kitabını okuyun. Bir insan dünyasında yaşıyoruz. Herkesin kafasında dünyanın farklı bir versiyonu vardır. Yani herkes farklı bir dünyada yaşıyor. Onların dünyasını anlayın.

Çok fazla siyah beyaz görüntü tutmayın. Dünya nadiren ikilidir. Birçok insan dünyaya aşırı basit bir bakış açısıyla bakar. Bu nadiren başarılı olmalarını sağlayacaktır. Olaylara daha derin bir düzeyde bakın. Gerçek hayatta çoğu şey bir dengedir.

Örneğin, bazı insanlar tüm kuralların iyi olduğuna dair saf fikirlere sahiptir. Kurallar insanlar tarafından yapılır ve her zaman mükemmel değildir. Kanun (Law, 1850) ve Bir Derste Ekonomi (Economics in One Lesson) gibi kitapları okuyun.

Ayrıca dünyadaki sınırlamaları da anlayın. Mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz.

Kazanamayacağınız savaşlara girmeyin. Sadece kaçının. Başka yere git. Başka bir şey yap. Bu dünyada yapacak çok şey var. Yapabileceğiniz olumlu katkılara odaklanın.

3. Karar verme çerçevesi

binance

İyi kararlar vermek, pratik yapılabilecek bir beceridir. İster hızlı bir karar, ister daha fazla düşünülmüş bir karar olsun, bu zihinsel karar çerçevesinden geçiyorum.

3.1 İlk ilkeler

Karar temel ilkelerden birine dokunuyorsa, ilkeleri takip edin. Kolaydır. Aksi takdirde, karar çerçevesini gözden geçirin.

3.2 Büyük vs küçük

Belirlenecek ilk şey, kararın boyutu veya etkisidir.

Küçük karar ise çabucak verin veya devredin ve devam edin. Akşam yemeği için nereye gidileceği veya küçük bir yatırım gibi şeyler.

Büyük kararlar ise veri toplayın, bir grup içinde tartışın ve ardından 24 saat uyuyun. Büyük sponsorluklar, yatırımlar vb. gibi kararlar.

3.3 Tersine çevrilebilir vs. kalıcı

Yeni bir ürün özelliği geliştirmek gibi bazı kararlar geri alınabilir. İstediğiniz zaman her zaman durabilir ve ardından başka bir şey üzerinde çalışabilir veya tamamlandıktan sonra kapatabilirsiniz. Zaman ve enerji konusunda bir miktar batık maliyet olacaktır, ancak bu sınırlıdır.

Sponsorluk anlaşması için büyük bir ön ödeme, ekibimizle entegre etmeyi planladığımız büyük bir şirketin birleşme ve satın alma işlemleri gibi bazı kararları geri almak kolay değildir.

3.4 Uzmanlığım var mı?

Teknoloji ve ürün gibi İyi bildiğim bir şeyse veya arka plan bilgisine sahipsem, o zaman daha hızlı karar verebilirim. Pazarlama gibi iyi bilmediğim alanlarda ya diğer uzmanları görevlendirmem/dahil etmem ya da kararları daha dikkatli vermem gerekir.

3.5 Yeterli bilgi

Sorulacak son şey, yeterli bilgiye sahip miyim/bilgimiz var mı? Küçük kararlar için çok fazla bilgiye ihtiyacım yok. Büyük olanlar için, alabildiğimiz gerekli bilgileri almaya çalışmalıyız. Ancak günün sonunda, çoğu zaman sınırlı bilgi ile kararlar vermek zorunda kalıyoruz.

Son olarak: Genellikle bir karar vermek ve uygulamak, karar vermemekten çok daha iyidir.

4. Ekip ve organizasyon

binance cz

4.1 Kendinden önce ekip

Kötü performans gösteren bir ekipte bireysel olarak başarılı olmak, birey için nadiren tatmin edici sonuçlar verir. Tersi çoğu zaman daha doğrudur. Bir ekip iyi gidiyorsa, mücadele edenler de dahil olmak üzere her üyenin durumu iyi olacaktır.

Ekip genellikle önce gelmelidir ve bu aynı zamanda ekipteki herkes için en iyi uzun vadeli bireysel sonuçtur. Kısa vadede, çeşitli durumlarda “ekip için göz yummanız” gerekebilir, ancak uzun vadede kazanırsınız.

4.2 Ekipleri sık sık karıştırın

Organizasyonun bayatlamasına izin vermeyin. Yeni liderlerin büyümesi için daha fazla fırsat. “Yanlış koltuklardaki insanları” hızlıca düzeltin (bu sorunu artırabilir de, ancak…)

Ekip yapısı sistem mimarisini belirler. Ekip Topolojileri (Team Tapologies) kitabını okuyun. Yazılımımızın bayatlamasını istemiyorsak, ekip yapılarını sık sık değiştirmemiz gerekiyor.

4.3 İç rekabet iyidir

Her zaman dışsal rekabet olacaktır, bazı iç rekabetler de iyidir. Sadece bu konuda profesyonel ol.

4.4 Kontrollü kaos bir yapı türüdür

Bu, aslında açıklamak için biraz mantık dışı. Kaos ve yapılandırılmış kaos arasındaki iki uç noktasına bakalım. Topyekün kaos kötü, bunu biliyoruz.

Birçok insan, bir organizasyon ne kadar yapılandırılmışsa o kadar iyi olduğunu düşünme eğilimindedir. Buna katılmıyorum. Net bir yapının, güç ve sorumluluklarının net bir şekilde tanımlanması, daha az çakışma veya boşa harcanan enerjinin azaltılması gibi birçok fayda sunar. Bu genellikle organizasyonu daha verimli hale getirir. Ancak çoğu insanın düşünmediği şey, bunun genellikle organizasyonu yalnızca tek bir şey yapmada verimli kıldığıdır. (Aslında, “organizasyon” kelimesi tek bir şey için yapı ve optimizasyon anlamına gelir.) Aşırı organizasyonlaşmanın en uç versiyonu bürokrasidir. Büyüdükçe, oraya gitmememiz gerektiğini sürekli olarak kendimize hatırlatmamız gerekir.

Dünya değiştiğinde, güçlü bir şekilde yapılandırılmış bir organizasyon uyum sağlamak için daha fazla çaba gerektirecektir. Dünya da özellikle bizimki gibi genç bir endüstride sık sık değişiyor. Güçlü bir şekilde yapılandırılmış bir organizasyonda, daha az organik yenilik, daha az iç rekabet (veya sürekli iyileştirme baskısı) vardır. Belirli bir boyutta, yukarıdan aşağıya karar verme daha az etkili hale gelir.

Bu, “kaos”un daha iyi olduğu anlamına gelmez. Bir yerde bir denge var. Değişen bir dünyada, yeni bir endüstride yaşıyor ve çalışıyoruz. Sektörümüz, genel merkez, şirket, ekip ve hatta para gibi geleneksel kavramların çoğunu yeniden tanımlıyor. Uzaktan ve küresel olarak çalıştığımız göz önüne alındığında, geleneksel yapıların çoğu bize uymayacaktır.

Aynı zamanda, birçok alanda güçlü kontrollere ihtiyacımız var. Kullanıcıların fonlarını yönetiyoruz. Güvenlik, uyumluluk, etik ve tarafsızlık güçlü bir şekilde uygulanmalıdır. Düzenlenmiş bir ortamda faaliyet gösteriyoruz. Uyum kritiktir. Kontrollü bir kaos ortamı, en iyi insanları, tutkulu ve sorumlu insanları gerektirir. Bu dengeyi nasıl bulacağımız, kendimizi geliştirmemiz için sürekli bir mücadeledir. Mesele şu ki, kaos bazen bir özelliktir.

4.5 Sık sık yerel ekip oluşturun

Ayda bir hedef olmalıdır, bu da genellikle program vb. nedeniyle gerçekte 2 ayda bir olur.

Ekmek bölmek en iyi ekip kurma yöntemidir. Sadece insanları bir yemek için bir araya getirin. Basit ve etkilidir.

Yerel olarak yapın, ekipler arası. Genelde ekip oluşturmak için oradan oraya gitmeye karşıyım. Çok pahalı, çok fazla zaman maliyeti. İnsanları sadece “tatil” için uçurduğumuz algısını yaratmak istemiyorum. Gerçekten dağıtılmış küçük ekipler için, ideal olarak mevcut bazı gezilere veya etkinliklere geri dönün, 18 ayda bir istisnai durumlar olarak uygun olabilir.

4.6 Geri bildirim yapın

Bire bir tartışmalarda veya büyük gruplarda, düşünce ne zaman ve nerede ortaya çıkarsa, doğrudan geri bildirimde bulunurum. Bunu Netflix kitabından öğrendim (Kural Yok Kuralları – No Rule Rules). Aslında büyük gruplar halinde geri bildirim vermeyi tercih ederim, böylece diğer insanlar da öğrenebilir ve kendimi defalarca tekrar etmem gerekmez.

Birçok kişi bana ilk birkaç kez böyle geri bildirimler aldıklarında şok olduklarını ama zamanla alıştıklarını söyledi.

Binance'de samimi bir geri bildirim kültürü oluşturmak istiyorum. İnsanların %99'unun başkalarına yeterince geri bildirim vermediğini hissediyorum. Uzaktan çalışırken, fiziksel toplantılarda beden dili geri bildirimi almıyoruz. Doğrudan ve samimi geri bildirim vererek bunu fazlasıyla telafi etmeliyiz.

Bridgewater'ın (Ray Dalio) gerçekten sevdiğim bir DOT geribildirim sistemi var. Gelecekte bunu benimsemenin bir yolunu bulacağız.

4.7 Çok sözlü övgüye yer yok

Bir şeyi iyi yaparsanız, başkalarından “iyi iş, harika iş vb.” sözlerini duyabilirsiniz. Muhtemelen benden çok değil. Tersine, kötü bir şey yaptığınızda (görürsem) büyük olasılıkla duyarsınız.

Sebeplerim: 1. Yüksek standartlara sahibiz, mükemmellik bekliyoruz, iyi sonuçlar norm olmalıdır. Her “küçük” başarıdan büyük bir şey çıkarırsak, çıtayı düşük tutuyoruz gibi geliyor. Yapmak istediğimiz bir şey değil.

2. Uzaktan çalışma, tüm takımların tüm galibiyetlerini göremiyorum. Her şeyi değerlendiremeyeceğim. Bazılarını tebrik edip bazılarını etmezsem, psikolojik dengesizlikler veya adam kayırma algıları yaratır. Bu sorun eleştiri için olmaz, gördüğüm şeylere doğrudan yapıcı geri bildirimde bulunurum. Diğerleri kayırmacılıktan şikâyet etmez.

3. Memnuniyet içten gelmelidir. Bir şeyi iyi yaptığımda, içsel ödüllerim yeterlidir.

4. Zaman açısından verimli değildir. Bir şey iyi yapıldığında, bir sonraki şeye odaklanmalıyız.

Bunun iyi bir yaklaşım olduğunu söylemiyorum, sadece böyle çalışıyorum. Aslında sadece çubuk vermek yerine hem çubuk hem havuç vermenin muhtemelen daha iyi bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum, ancak bunu verimli ve dağıtılmış bir şekilde nasıl yapabileceğimi henüz çözemedim.

Farklı kültürlerin de farklı beklentileri vardır. Kültür Haritası (Culture Map) kitabı bunu çok iyi açıklıyor. Amerikalılar genellikle daha "harika bir iş" kültürüne sahipken, Asyalılar daha çok "sopa" kültürüne sahiptir.

Daha verimli olan, bir sonraki inceleme döngüsünde kompozisyonlarını ayarlamaktır. Bu yüzden havuç veriyorum, sadece sözlü olarak çok fazla değil.

4.8 Gerginlikler vs söylentiler

Gerginlikler normal işin bir parçasıdır ve bunu yapmanın doğru ve yanlış bir yolu vardır.

Söylenti, başka biri hakkında bana bire bir şikayette bulunmanız ve bunu diğer kişiye söylememenizdir. Söylentiler kötü. Söylentileri yönetmiyorum. Sadece onları görmezden geliyorum. Aslında bunu bana yaptığınızda, size dair bir olumsuz noktayı işaretliyorum (onlara değil).

Gerginlik, sen, şikâyet etmek istediğin kişi ve CZ’den oluşan, CZ ile 3 yönlü bir toplantı yapmanızdır Şimdi, hikayenin her iki tarafını da tek seferde duyabiliyorum.

Daha da önemlisi, benimle konuşmadan önce karşı tarafla samimi bir konuşma yapmanızı sağlıyor.

Bir gerginliğin üstesinden gelmek için sadece bir toplantı yapmam gerekiyor. Söylentileri ele alacak olsaydım, ileri geri birden fazla bire bir konuşma yapmam gerekirdi. Zaman hakkında ne hissettiğimi biliyorsun (daha sonra bahsedeceğim).

Söylentileri değil, gerginlikleri kullanın. Zordur, ancak birisi veya bir şey hakkında neden mutsuz olduğunuzu profesyonel bir şekilde ifade edebilmek, başarı için kilit becerilerden biridir. Çok yumuşak olmayın, çok sert olmayın. Doğru dengeyi bulmak anahtardır.

4.9 ‘Alttakileri’ çıkartın

Ben “alttakileri çıkartmak” ilkesine inanıyorum. Yığın sıralamasına, iç rekabet yaratmamaya vs. karşı birçok argüman okudum. Bunların avantajları var, ancak en iyi dengeyi sağladıklarına inanmıyorum.

Tecrübelerime göre, yüksek performanslılar, yüksek performanslılarla çalışmayı sever. Yüksek performanslı bir ekip birlikte iyi çalıştığında, işin kendisi bağımlılık yapar. Karışımda düşük performans gösteren bir oyuncu olduğunda, her şey mahvolur. Alttaki adamları dışarı çıkarın.

Ayrıca “Kural Yok Kurallar” kitabında açıklanan “aile değil, ekip” ilkesine de inanıyorum. Bunu duymak hoş değil, ancak bir organizasyon bir aileden biraz farklıdır. Birbirimizi önemsiyoruz ama düşük performanslıları yanımızda taşımayacağız. Takımdaki diğer üyeler için sorumsuzluktur.

5. İşe alma

cz binance

Her zaman en iyi insanları işe alın. Kazanmak için güçlü bir takımın parçası olmanız gerekir. Altınızda işe alın, yanınızda işe alın, üstünüzde işe alın. Kendi patronunuzu işe almak, kariyerinizde ilerlemenin en iyi yollarından biridir ve yüksek bir olgunluk düzeyinde olduğunuzu gösterir.

5.1 Tutku

Tutku, aradığım en önemli faktörlerden biridir. Uzaktan çalışıyoruz. Mikro yönetim yapamayız (ve yapmamalıyız). Tutkulu olmayan insanlar gevşeyecek ve dibe vuracak. Katedrali inşa eden kişiyi işe alın.

5.2 Aç insanları işe almak

“Orada bulunmuş, bunu yapmış” birini değil, rolü büyüyecek kişileri işe alın. Önceki deneyim kesinlikle birçok durumda yardımcı olurken ve uyum gibi belirli rollerde bir ön koşul olsa da, ikincisi sıkılacaktır. Aynı zamanda insanlar genellikle önceki deneyimleri tarafından aşırı kalıplanmış olduklarından, genellikle “sabit bir zihniyet” düşüncesine neden olur.

5.3 Yapanlar vs. konuşanlar

Yapamayan konuşanları değil, kendilerini ifade edebilenleri işe alın. Kendini ifade edemeyen kişiler aldatıcıdır. Bazı dar teknik durumlarda iyi olabilirler, ancak onlardan çok fazlasına sahip olamayız.

5.4 Bir hedefle işe alın

Her yeni kişinin, ideal olarak yaklaşık %70 başarı şansı olan agresif sayısal hedeflerle net sorumlulukları olmalıdır.

5.5 Unvan yok

Unvanlar hakkında endişelenen insanları işe almayın. Bu bir anlaşmayı bozmaz, ancak kesinlikle iyiye işaret değildir.

5.6 Paradan önce görev

Maaşlara ve ücretlere aşırı derecede bağlı olan insanları işe almayın. İnsanlara adil bir şekilde ödeme yapmalıyız.

5.7 Şüphe duyduğunuzda işe almayın

İşe alım sürecinde şüpheleriniz varsa, işe almayın. Mülakat aşamasındaki küçük şüpheler, gelecekte her zaman büyük bir soruna dönüşür.

6. Liderlik tarzı

cz binance

6.1 Kendi kendini motive etmeyen insanları motive etmeye çalışmayın

Ölü bir atı sürüklemek gibidir. Bu imkansız. Buna değmez. Misyonunuzu veya değerlerinizi paylaşmayan, sizi lider olarak sevmeyen veya tembel insanları motive etmek de imkansızdır. Bırakın başka yerde çalışsınlar. İnsanlar ya motive olurlar ya da olmazlar. Sadece kendini motive edenlerle çalışın.

Uzaktan çalışıyoruz. Kimse onları izlemediği için tembel insanların gevşemesi kolaydır. Ama bu kılık değiştirmiş bir nimettir. İnsanlar bir gün, bir hafta, hatta belki bir ay gevşeyebilirler. Ancak birkaç ay sonra, bunun için gösterecek sonuçlara sahip olmayacaklar ve siz de bileceksiniz. Uzaktan çalışma aslında onları zaman içinde tanımlamanızı kolaylaştırır. Tespit ettiğiniz anda ekibinizdeki motive olmayan insanları bırakın.

6.2 Asla mikro yönetim yapmayın

Mikro yönetim, işi kendiniz yapmaktan daha fazla zaman alır. Mikro yönetime ihtiyacınız varsa, o kişinin gitmesine izin vermelisiniz.

6.3 Önce mülakat için yeterlilik, sonra sonuçlar

“Yılların deneyimini” yalnızca işe alım sürecinde kullanın. Bir kişi takıma girdikten sonra performansı ölçmek için sonuçları kullanın.

6.4 Çok çalışın, değerlerimize bağlı kalın ve örnek olarak liderlik edin.

7. Hedefler ve kilit sonuçlar (OKR), anahtar performans göstergesi (KPI)

binance

Girdi metriklerini (görevler, özellikler, toplantılar, çalışılan saatler) değil, çıktı metriklerini (kullanıcılar, gelir, pazar payı) kullanın.

7.1 Hedefleri çok ciddiye almayın

Hedeflerin veya hedef belirlemenin birçok potansiyel dezavantajı vardır. Bu konuda çok şey yazıldı. Ayrıntılara girmeyeceğim. Bunlar şunları içerir: Başarısızlık hissi, kolay bir hedefe ulaşıldıktan sonra çok çalışmama, esnek olmayan yön vb.

Hedeflerle ilgili en büyük sorunum: 1. Asla doğru veya bilimsel değiller. Her zaman rastgele bir tahmindir. Sektörümüzde piyasa koşulları çok hızlı değişiyor. 2. Tartışmak için çok fazla zaman (maliyetli) alırlar.

Bu nedenlerden dolayı bir hedef belirleyin, onun için çalışın, zaten başardıysanız yeni bir hedef belirleyin. Çok ciddiye almayın. Üzerine fazla takılma.

Bu konuyu kapatmak için bir örnek: Binance çıkış yaptığında, 3 yıl içinde dünyanın en iyi 10 borsası olmak için bir hedef belirledik. Dünyanın HAYIR'ı olduk. 5 ayda 1 değişim. Biz durmadık.

8. İş anlaşmaları

anlaşması

8.1 Anlaşmaları basit tutun

Birçok değişken içeren karmaşık anlaşmalar, imzalandıktan sonra bile genellikle başarısız olur. Karmaşık anlaşmaları anlamak zor. Sıklıkla karışıklık veya yanlış anlama vardır. Bir taraf her zaman bir şekilde berbat hissediyor ve bir şeyleri değiştirmek istiyor. Anlaşmaları basit tutun: A tarafı bunu sağlar ve bunu alır; B partisi bunu sağlar ve bunu alır.

8.2 Erken hayır deyin

Çok fazla insan gereksiz “ortaklık” tartışmalarıyla çok fazla zaman harcıyor. Zihin alanınız bu gereksiz tartışmalara harcandığında, faydalı ortaklıklar hakkında düşünmeyeceksiniz.

8.3 Ayrıcalık yok

Uzun vadeli karşılıklı kazan-kazan ilişkileri ayrıcalığa ihtiyaç duymaz. Ayrıcalık isteyen insanlar, en azından uzun vadede, rekabet edebilirlik veya sağlayabilecekleri değer konusunda genellikle güvensizdir. Bu durumlarda, kısa vadeli (veya tek seferlik) bir tazminat planı daha uygun olabilir. Ama benim görüşümü biliyorsun, kısa vadeli anlaşmalara çok fazla zaman harcama. Dünya kilitlenemeyecek kadar hızlı değişiyor, geleceği tahmin edemezsiniz.

Özel sözleşmeler imzalamayın. Kendimizi kilitlemeyelim. Başkalarının kilitlenmesini beklemeyin.

8.4 Feshetme

Sözleşmede her zaman bir fesih maddesi bulunur. Kazan-kazan ilişkisi olmayan ilişkilerden kurtulmanın bir yoluna ihtiyacınız var. Her zaman seçenekleriniz olsun. Birçok kişi sözleşme aşamasında ortalama vakaları (genellikle iyimser) düşünür, bu bir hatadır. En kötü durum senaryosunu düşünün. Sözleşmeler bunun içindir.

8.5 Her zaman sınırlı sorumluluğa sahip olun

Büyük veya “sınırsız” bir sorumlulukla sonuçlanabilecek sözleşmeleri asla imzalamayın. Sözleşme aşamasında “normal/en iyi durumlar” değil, aşırı en kötü durum senaryolarını düşünün.

8.6 Özel durum yok

Bir müşteriye asla diğerlerinin sahip olmadığı özel bir anlaşma vermeyin. Her zaman tüm müşterilere eşit davranın.

9. Pasif iş geliştirme, kolay ulaşılabilir meyvelere gidin

iş geliştirme

Ben (CZ), genellikle iş geliştirmeye ve genel olarak yaşamda pasif bir yaklaşım benimserim. İnsanlar genellikle benim bu yönümü anlamıyorlar veya nasıl çalıştığını bilmiyorlar.

Bu tutkuyla karıştırılmamalıdır. Ne yaptığım/yaptığımız konusunda çok tutkuluyum, ancak başkalarına, iş ortaklıklarına vb. nasıl yaklaştığım konusunda pasifim.

Parlak nesneleri kovalamam. İş geliştirmede genellikle büyük müşterileri veya ortakları kovalamam. Onlara kripto hakkında bilgi vermek, bir anlaşmayı kapatmak için kendi iç yasal, yönetim kurulu süreçlerinde el ele tutuşmak çok fazla enerji ve zaman alır. Dönüşüm süresi çok uzun ve genellikle haksız şartlar talep ederler. Yatırım getirisi düşüktür.

Bunun yerine, bize gelen en iyi firmalarla çalışarak zaman geçirmeyi seviyorum. Zaten kriptoya girmek istiyorlardı, bizimle çalışmak istiyorlardı, sadece nasıl olacağını ve anlaşma şartlarını çözmemiz gerekiyor. Yatırım getirisi çok daha yüksektir. Bir Apple veya Google olmasalar da, sürekli olarak küçük kazançlar elde edersek, büyük ortaklar er ya da geç, çoğunlukla “kendi başlarına” bize geleceklerdir.

Diğer örnekler şunları içerir: Warren Buffett gibi kriptoyu sevmediklerine karar vermiş insanları ikna etmeye çalışarak zaman kaybetmem. O kadar ünlü olmasalar bile öğrenmek isteyen insanlarla konuşuyorum.

Kripto konusunda olumsuz olan ülkeleri veya hükümetleri ziyaret etmiyorum, kripto benimsemek isteyenleri ziyaret ediyorum ve küçük ülkeler olsalar bile onlara yardım ediyorum.

Özünde, kapatabileceğimiz anlaşmalar üzerinde çalışın.

Bu, “kısa vadeli” zihniyetle karıştırılmamalıdır. Bu ulaşılabilir meyve olan anlaşmaların çoğu, dünyanın en ünlü 10 firmasıyla olmasa da, hala uzun vadelidir.

Bu yaklaşımla ilgili birkaç uyarı.

Başkalarının bize gelmek istemesi için yeterince iyi olmalıyız. Neyse ki Binance bu pozisyonda. Bunu sürdürmemiz gerekiyor. Binance'in başarısından önce bile bu zihniyete sahiptim, ancak daha sonra belli ki daha iyi çalışıyor.

İyi seçmemiz gerekiyor. Özellikle Binance'in bugünkü konumu göz önüne alındığında, her zaman birçok gelen talep vardır. En iyi gelen istekleri seçmek göründüğü kadar kolay değildir. Yine, temel anlaşmaya hızla ulaşmak benim yaklaşımım olma eğilimindedir.

Tüm bunları söyledikten sonra, karşı tarafın da “pasif” bir zihniyete sahip olması durumunda, zaman zaman sosyal yardım yapmamız gerekiyor. Sosyal yardımınızı spesifik ve net hale getirin, ondan sonra yanıt vermezlerse ilgilenmediklerini biliyoruz.

Hayatta da şu ünlü insanlarla tanışmaya çalışmıyorum. Bize gelen insanlarla iletişim kuruyorum.

10. Çalışma tarzı – Vakit kaybetmeyin

binance

Zaman, paradan daha sınırlı bir kaynaktır. Onu boşa harcama. Zamana değer vermeye başladığınızda, para gelecektir.

10.1 Erken ve sık sık hayır deyin

Zamandan tasarruf etmenin en etkili yolu “Hayır” demek.

Birisi “önemli” ama belirsiz bir ortaklığı tartışmak istiyor, hayır diyorum. Biri beni büyük bir adamla net bir amaç olmadan tanışmaya davet ediyor, hayır diyorum. Biri beni bir sanat galerisi sergisine davet ediyor, hayır diyorum. Biri beni F1'i izlemeye davet ediyor, hayır diyorum. Bir futbol maçı, hayır… Bu etkinliklere arkadaşlarımla giderim. Ama varsayılan cevap hayır.

Bu sayede bir otel odasında tek başıma kalmak bile olsa daha önemli şeyler için zaman kazanıyorum. Bu makaleyi yazmak gibi daha önemli şeyler üzerinde düşünmeye ve zihnimi odaklamaya başlıyorum.

11. İletişim

binance iletişim

11.1 Kısa ve açık olun

Her zaman niyetinizi veya hedefinizi netleştirin. Ne istiyorsun? Arka planı açıklamaya başlamadan önce “… istiyorum” deyin. Karşı taraf sizinle aynı fikirde olabilir ve açıklama yapmak zorunda kalmazsınız.

11.2 Kısa ve öz yazın

İyi Yazmak Üzerine (On Writing Well) kitabını okuyun. İnsanların ya yazmadığını ya da çok uzun yazdığını görmekten nefret ediyorum. Bu, düşüncelerini organize etmek için ya zaman harcamadıkları ya da düzenleyemedikleri anlamına gelir.

Yazmanız gerekir, ancak daha az (uzun değil) ve iyi yazın.

Ben, şunlardan fazlasını görmek istemiyorum:

  • 15 dakikalık bir toplantı için 3-5 madde işareti
  • 30-60 dakikalık bir grup toplantısı için yarım ila 1 sayfa
  • Aylık veya çeyreklik (3 aylık) işletme değerlendirmesi için 5 sayfa (en fazla)
    • SUNUM YOK. Süslü kaydıraklar yok. Sadece metin ve basit çubuk grafikler.
  • Bloglar, makaleler veya kitaplar için daha uzun yazabilirsiniz.
  • İyi yazmayı öğrenin. Hala uyguluyorum…

11.3 Mümkün olan en verimli yönetimi/araçları kullanın

Katılmadığım eski bir söz var: “Kişiyi arayabiliyorsanız e-posta kullanmayın; Yüz yüze görüşebilecekseniz aramayın." Tersini vaaz ediyorum: “Bir çağrı yeterliyse görüşmeyin; Bir anlık ileti yeterliyse aramayın." Her iki yol da yanlış değildir. Zor konuşmalar için yüz yüze görüşmek daha iyidir. Ancak çoğu yaygın iletişim için verimliliği formaliteye tercih ederim. Birbirinizi anlamak için sık iletişim kurduğunuz insanlarla yeterince güçlü ilişkilere (veya itibara) sahip olmanız, ikinci bir tahminde bulunmamanız ve her zaman şüphe duymanız gerekir. İşimizin çoğunu uzaktan yapıyoruz, bu yüzden benim yaklaşımım bu şekilde.

11.4 İletişim zincirlerinden kaçının

Bir şey söyleyen bir kişiyle konuşan bir kişiyle konuşmayın. Bilgilerinizin yanlış olduğu garanti edilir. Doğrudan kaynakla konuşun.

İş yerinde, genellikle aracı olarak proje yöneticilerimiz veya diğer liderlerimiz olur. Uzun iletişim zincirlerinden kaçınmalıyız. Toplantıyı çok büyütmeden kaynağı bir gruba/toplantıya koyun.

11.5 Senkronizasyon veya iş koordinasyonu için anlık mesaj kullanın.

11.6 Birçok mesaj yerine bir mesaj kullanın

cz

Bu, alıcı tarafta 5 bildirim yapar ve muhtemelen yanıtları okumak için daha uzun süre beklememe neden olur. Bunun yerine şunu yapın:

cz

Bir mesaj, oldu bitti.

Evet, zamanımı bu şekilde optimize etmeye çalışıyorum. “Kötü” bir tarza sahip insanlarla sohbet etmeyi sevmiyorum. Onların çok zamanı var, benim yok.

11.7 Argümanlar için anlık mesaj kullanmayın

Tartışmalar/tartışmalar için sohbetler yazmayın. Telefonu açın, tartışmalar için görüntülü veya sesli arama yapın.

11.8 Çok fazla iletişim kötüdür

Çok az iletişim kötüdür; fazla iletişim de zararlıdır. Bir şeyin çalışması için sürekli olarak aşırı iletişim kurmanız gerekiyorsa, bir sorun var demektir. Altta yatan sorunu çözmeniz gerekiyor.

11.9 Bağlamla ilgili sorular sorun.

Uzak bir ortamda çalışıyoruz. Birçok meslektaşımızı göremiyoruz. Sorular kolayca yanlış anlaşılabilir. Sorularınızı neden sorduğunuzun arka planını her zaman belirtin.

12. Toplantılar

toplantı

12.1 Kısa tutun

Onları mümkün olduğunca kısa tutun. 5 dakika en iyisidir. Yakın iş arkadaşlarınızla 5 dakikalık toplantılar yapamıyorsanız, henüz onlarla bir ilişkiye girmemişsiniz demektir. Nasıl yapılacağını anlayın.

12.2 Zamanında başlayın

Toplantıya 1 dakika erken katılın. Alarmınızı 4:00 yerine 3:59'a ayarlayın. Böylece toplantı tam 4:00'da başlayabilir.

12.3 Şunları yapmayın

  • “İşte sana söyleyeceğim, şöyle ki, sana az önce söylediğim” gibi eski tarz yapmayın.
    • Sadece "sana şunu söylüyorum" kısmını yap.
  • “İşte gündem…” ile başlamayın.
    • Doğrudan toplantıya gidin.
  • "beni duyabiliyor musunuz? Ekranımı görebiliyor musun?” demeyin.
    • Ekipmanınızı önceden test edin ve doğrudan toplantıya gidin.
  • "Katıldığın için teşekkürler..." demeyin.
    • Doğrudan toplantıya gidin.

12.4 10’dan az kişiyle tartışın

Bir tartışma sadece konuyu iyi bilen 5-10 kişiyi içermelidir. Bundan daha fazlasına sahip olmak işleri yavaşlatır.

10'dan fazla kişiyle yapılan bir arama, hızlı bir senkronizasyon araması olmalıdır.

12.5 Konuşmayan kişileri çıkartın

Bir tartışma toplantısındaysanız ve hiçbir şey söylemenize gerek yoksa, muhtemelen o toplantıya katılmamalıydınız. Muhtemelen toplantı notlarını alabilirsin.

12.6 Yazılı maddeler

Toplantıdan ÖNCE maddeleri yazmış olun. Bir şeyleri yazmak, düşünmeyi temizler. Ben (CZ) görsel bir insanım. Bana sadece sözlü olarak açıklanan şeylerden çok daha azını aklımda tutuyorum. Yazılı belgelerin iletilmesi de daha kolaydır. Sözel imkânsız. "Telefon oyunu"nu bi’ Google’layın.

12.7 SUNUM YOK

Onlar zaman kaybı. Geçmişi ve eğilimi göstermek için madde işaretlerini ve çubuk grafikleri kullanın.

12.8 “Giriş” toplantıları yok

Tanışma toplantıları, kaynaşma toplantıları, keşif toplantıları vb. yapmıyorum. Ben bir merkez değilim ve pek çok ilişkiyi sürdürmekte iyi değilim. Belirli amaçları olan toplantıları tercih ederim. Bazıları bunun fazla "materyalist" olduğunu söyleyebilir, ancak etkilidir. Bazı insanları rahatsız edebilir ama amacım herkesle arkadaş olmak değil, işleri halletmek.

13. Ürünler ve teslimat

13.1 Yalnızca ölçeklenebilir ürünler

Yalnızca ölçeklenebilir ürünler üzerinde çalışın. Ölçeklenemiyorsa, üzerinde çalışmayın.

13.2 Kullanıcılara odaklanın

Kullanıcıların olması anahtardır. Diğer her şey daha az önemlidir. Hiçbir kullanıcı hiçbir değere eşit değildir. Onlara iyi davran.

14. Halkla ilişkiler (PR)

14.1 Büyük çıkışlar yapmayın

Lansmanın ilk gününde büyük PR yapmayın. Her zaman bir şeyler ters gider. Büyük bir PR yapmadan önce sisteme/ürüne yerleşmesi ve dengelenmesi için bir hafta kadar süre verin.

14.2 Boş uzlaşı belgesi (MOU) veya niyet mektubu (LEI) ile PR yapmayın

Sadece PR sonuçları. Halkla ilişkiler bize anlamlı bir şekilde yardımcı olmadıkça. Güvenilirliklerini artırmak için markamızı kullanmak isteyen küçük ortaklara dikkat edin.

14.3 Gecikmeli PR yok, hazır olduğunda duyurun

Benim katılmadığım nokta şu: Bazen halkla ilişkiler ekipleri, hazır olan bir şeyi duyurmak için belirli bir tarihe veya saate kadar beklemelerini tavsiye edebilir. Sebepler bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerebilir: Cuma akşamı, halkla ilişkiler daha az toparlanacak, Pazartesi sabahına kadar bekleyelim; az önce başka bir şey duyurduk, PR'ları biraz uzatmak istiyoruz; Bunu Noel'de bir hafta sonraya saklayalım çünkü o zaman daha az haberimiz olacak. Bu, gelecekteki tüm iş akışlarını daha da aşağılara iten gereksiz gecikmeler yaratır, kaybedilen verimlilik, haberlerin "daha iyi anlaşılması" konusundaki küçük optimizasyonlardan çok daha ağır basar. Yaptığımız işteki gecikmeler son derece pahalıdır. Bir PR'ı ertelemek, bunu gereksiz yere insanların kafasında daha uzun bir süre tutar.

Hazır olduğunuzda duyurun ve bir sonraki öğeye geçin.

Tweetler. Birçok sosyal medya uzmanı, tweet atmak için günün en iyi zamanını tavsiye ediyor. İşiniz sosyal medya için özelse bu işe yarayabilir. Aklıma bir şey geldiğinde tweet atıyorum. Aksi takdirde, bunu kafamda taşımanın zihinsel maliyeti, birkaç saat sonra tweet atmak için elde edebileceğim faydalara değmez. Tweet attıktan sonra başka bir şeye geçiyorum.

14.4 Gazetecilere yanıt verin

Cevap vermezseniz, hikâyelerinin en kötü versiyonlarını yazacaklar. Yanıtlayın, kaydedin ve daha sonra gerekirse yayınlayın.

14.5 Olumsuz haberlere hızlı yanıt verin

Aksi takdirde, sadece yayılacaktır. Tabii bunun küçük bir haber kaynağı olduğundan ve herhangi bir alıcı bulmayacağından emin değilseniz.

15. Dinlenin, sakin kalın ve rahatlayın

Ne kadar uyuduğum, jet lag ile uğraştığım vs soruldu. Ben de bu bölümü ekledim.

15.1 Uyumak

Size maksimum miktarda enerji verecek kendi uyku düzeninizi bulmanızı öneririm.

Ben geceleri 5-6 saat uyuyorum ve daha sonra öğleden sonraları genellikle 30-45 dakika kestiriyorum. Genelde en çok uykudan sonra uyanık olurum. İkinci en uyanık zaman, uyandıktan bir saat sonra sabah olurdu. Bu yüzden, bu süre zarfında zor düşünme veya zor kararlarımı veririm. Böylece günün geri kalanını daha "sıradan" görevlerle uğraşmak için kullanın.

Küçük bir sır. Şekerleme aynı zamanda jet lag ile başa çıkma yöntemimdir. Jet lag yaşadığımda, şekerleme biraz daha uzun olur. Uyumak için iki şansa sahip olmak yardımcı olur.

Ayrıca, yorgun olduğumda ya dinleniyorum ya da biraz kestiriyorum.

15.2 Sakinlik

Sakin bir kişiliğe sahibim. Başkaları duygularında belirli bir derinlik hissediyorsa, benim derinliğim muhtemelen daha küçüktür. Hâlâ keskin duygularım var ama aşırı heyecanlanmıyorum ya da aşırı üzülmüyorum. Bu sakin kişiliğe sahip olmak, hızlı hareket eden yeni bir endüstride bir başlangıç olarak kendimizi sıklıkla içinde bulduğumuz yüksek baskı durumlarında yardımcı olur.

Bu kişiliğin bir parçası doğuştandır. Bir kısmı eğitimlidir. Duygularımı sakin tutmaya çok yardımcı olan simülasyon teorisine inanıyorum.

Kendini yüksek etik standartlara bağlı tutmak yardımcı olur. Doğru şeyleri yaptığımızı bilirsek, endişelenecek çok şey olmaz. Bu beni zihinsel olarak güçlü kılıyor. Dünyada olumlu bir etki yarattığımızı bilmek de yardımcı olur.

15.3 Rahatlayın ve eğlenin

Ben de çoğu insan gibi üşüyorum. Her gün biraz egzersiz yapıyorum. Biraz spor yapıyorum. Snowboard yapmayı seviyorum. Filmler izlerim (genellikle bir başkası tavsiye ettikten sonra). Yeni şehirleri ziyaret ettiğimde biraz turistik şeyler yaparım. Arkadaşlarla takılırım, yemek yerim, bir şeyler içerim vb.

Lüks, arabalar, mücevherler vb. ile ilgilenmiyorum ancak yaşam tarzım muhtemelen çoğu insan tarafından zaten yüksek kabul ediliyor. Çok seyahat ederim. Güzel otellerde kalıyorum. Süslü partilere davet edilirim (aslında bunlardan pek hoşlanmam).

Hiç kullanmadığım tüm özelliklere sahip cihazlar, telefonlar, kameralar, dronlar ve hatta dijital saatlere ilgiliyim.

16
9
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
9
4
1
0