Burdur’da Bulunan Yüzlerce Yıl Öncesine Ait İskeletlerin Yüzleri Canlandırıldı

41
23
3
1
0
Burdurda bulunan Sagalassos Antik Kenti'nde daha önce çıkarılan iskeletler kullanılarak, bölgede yaşayan insanların yüzleri canlandırıldı. Romalı bir erkek ve Bizanslı bir kadının yüzleri, Burdur Müzesi'nde sergilenecek.

Burdur'un Ağlasun ilçesi yakınlarında bulunan Sagalassos Antik Kenti için araştırmalar yaklaşık 30 yıldır devam ediyor. Oluşturulan uluslararası bir ekip, bölgenin gün yüzüne çıkarılması için katman katman çalışıyor. Yapılan son çalışmalar ile birlikte, bu antik kentte yaşayan insanların yüzleri yeniden canlandırıldı.

Araştırmacıların daha önceden bulmuş oldukları iskeletlerin temel alındığı çalışmalarda bir kadının ve bir de erkeğin yüzü canlandırıldı. Yüzü canlandırılan erkeğin milattan sonra 3. yüzyılın başlarında yaşamış olan bir Romalı olduğu, kadının da milattan sonra 11. ve 13. yüzyıllar arasında yaşamış olan bir Bizanslı olduğu belirtildi. İşte yüzleri canlandırılan o insanlar;

Araştırmacılar bu insanlara birer takma isim de verdiler. Verilen isimler ise  'Rhodon' ve 'Eirene' olarak belirlendi.

Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi’nin bir numaralı ismi olan Profesör Jeroen Poblome konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Pobleme, arkeologların genel olarak önemli isimler üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek, kendilerinin bu şekilde davranmadığını ve bu kentte yaşayan normal insanları merak ettiklerini söyledi. Ayrıca bu yüzlerin oluşturulmasında Ağlasun'da şu an yaşayan insanların belirleyici rol oynadığını ifade eden Pobleme, bölge halkının genel anlamda kahverengi gözlü, kahverengi saçlı ve açık tenli olduklarını, bunu da canlandırılan yüzlerde kullandıklarını söyledi. 

Bölgedeki araştırmacılardan olan Sam Cleymans ise, yüzlerin oluşturulmasında belirlenen saç ve sakal uzunluklarına değindi. Cleymans yapmış olduğu açıklamalarda Roma döneminde dış görünüşe daha çok önem verildiği ancak Bizans döneminde dış görünüşün çok da önemli olmadığını belirtti. Bu yüzden de Romalı erkeğe bu şekilde bir saç ve sakal yaptıklarını belirten Cleymans, Bizanslı kadına da omuz hizasında saçlar eklediklerini ifade etti.

Canlandırılan yüzler ilk olarak Belçika'da bulunan Lueven şehrine gönderilecek ve 1 ay süreyle burada sergilenecek. Bir aylık sürecin sonunda Türkiye'ye dönecek olan yüzler, önce İstanbul'da düzenlenecek olan etkinlikte sergilenecek ardından da Burdur'da bulunan müzeye gönderilecek ve burada ziyaretilerini bekleyecek.

Kaynak : http://arkeofili.com/burdurda-bulunan-antik-insanlarin-yuzu-canlandirildi/
41
23
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
41
23
3
1
0