Çin'in Kontrollü İhracat Listesini Genişletmesi Teknoloji Endüstrisini Zor Duruma Sokabilir

17
3
2
1
0
Çin'in 28 Ağustos'da aldığı yeni karar hakkında konuşan uzmanlar, bu kararların küresel teknoloji endüstrisini zor duruma sokabileceğini ifade etti. Çin Ticaret Bakanlığı'ysa kararların yalnızca TikTok'u hedef aldığını açıkladı.

Çin, 28 Ağustos günü kontrollü ihracat listesinde bulunan teknolojilere yeni eklemeler yaptığını duyurarak pek çok endüstriyi şaşırtmıştı. Halihazırda Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında gelişen ticari gerginliklerle mücadele eden şirketler, Çin'in listeye eklediği yeni teknolojileri pek de olumlu karşılamamıştı.

Çin'in yapmış olduğu bu hamle ilk başlarda Pekin'in TikTok uygulamasının satılmasında söz sahibi olmasını sağlamak için yapılmıştı. Ancak Çinli ve yabancı şirketlerin danışmanları, ülkenin verdiği bu kararın potansiyel sonuçlarının çok daha fazlası olduğunu ifade etti.

Şirketler, listeye eklenen teknolojilerin ihracı için Çin'den onay alacaklar:

çin

'Kısmen kısıtlanmış ihracat' listesinin yenilenmiş hali, ByteDance bünyesindeki TikTok'da da kullanılan öneri algoritmalarının yanı sıra drone ve siber güvenlik teknolojilerini, ses tanıma ve el yazısı tarama yazılımlarını içeriyordu. Bu teknolojileri ihraç etmek isteyen şirketler, Çin'in Ticaret Bakanlığı ve Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın onayını alması gerekiyordu.

Pekin merkezli LEAW hukuk şirketinin kıdemli siber güvenlik danışmanı Nicolas Bahmanyar, Çin'de araştırma yürüten ve geliştirmeler yapan çok uluslu şirketlerin de bu karardan etkilenebileceğini ifade etti. Nicolas, araştırma ve geliştirme merkezlerinin AR-GE merkezlerini Çin'de tutarak yalnızca Çin için teknoloji geliştirmek ya da Çin'den ayrılarak geliştirdikleri teknolojileri tüm dünyada kullanmak seçeneklerinden birisini seçmek zorunda kalabileceklerini belirtti.

tiktok

Çin Ticaret Bakanlığı'ysa yaptığı açıklamada Çin'in yeni kurallarla yalnızca TikTok'u hedef aldığını, diğer şirketleri hedef almadığını açıkladı. Ancak değişiklikleri inceleyen hukukçular, farklı iş sektörlerinden pek çok şirketin yeni kararlardan etkilenebileceğini aktardı. Bu kararlar, Microsoft MSFT.O, SZ DJI Technology, Zoom Video Communications ZM.O ve Tencent Holdings 0700.HK gibi şirketlerin düşüncelerini değiştirebilirdi.

Yeni kararlar hakkında konuşan Pekin merkezli hukuk şirketi Anli Partners'in yönetici ortağı Raymond Wang, bu kararların Çinli şirketlerin deniz aşırı işlerini etkileyeceğini söyledi. Kaynak, bu şirketlerden özellikle sınır ötesi hizmetler sunan şirketlerin etkileneceğini ekledi. 

Kaynak : https://ca.reuters.com/article/us-china-tech-rules-idCAKBN2620JW
17
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
3
2
1
0