Keşke Bizde de Olsa: Cinsel Saldırıdan Hüküm Giyen Suçluların Toplum İçine Çıkmasını Engelleyen İnternet Sitesi

66
8
5
4
1
Maalesef her gün yeni bir kötü haber alıyor ve bir kadının, bir çocuğun ya da bir hayvanın cinsel saldırıya uğradığını duyuyoruz. Bu saldırganlar neden birkaç yıl ceza alıp yeniden insan içine karışıyor? ABD’de cinsel saldırı suçlularını herkesin bilmesini sağlayan NSOPW isimli internet sitesini örnek alabiliriz.

Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak ülkemizin adalet sistemine güvenmek istiyor, bu sistemin bizi, ailemizi, çocuklarımızı ve bu ülkede yaşayan tüm canlıları koruyacağına inanmak istiyoruz. Ancak özellikle son yıllarda artan cinsel saldırı suçlarında suçluların yeterince ceza almıyor olması pek çok duyarlı vatandaş gibi bizim de rahatsız olduğumuz bir konu.

Asıl sorun, toplumdan uzaklaştırılması gereken bu kişilerin insanların arasına karışarak yeniden suç işleyebilme potansiyelinin yüksek olması. Ceza yöntemlerini hukukçulara bırakalım ama toplumsal ceza yöntemi için ABD’de cinsel saldırı suçlularını herkesin bilmesini sağlayan NSOPW internet sitesini örnek alabiliriz. Bu internet sitesi, cinsel saldırı suçlularının herkes tarafından bilinmesini ve dışlanmasını sağlıyor.

NSOPW nedir?

NSOPW

NSOPW yani The Dru Sjodin National Sex Offender Public Website, dilimize Dru Sjodin Ulusal Cinsel Suçlar İnternet Sitesi olarak çevirebiliriz. Sitenin adında bulunan Dru Sjodin ismi, 2005 yılında henüz 22 yaşındayken cinsel saldırıya uğradıktan sonra öldürülen genç bir kadını onurlandırmak için eklenmiştir. İnternet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

NSOPW internet sitesinin amacı, ABD’de federal ya da yerel mahkemeler tarafından cinsel saldırı yaptığı gerekçesiyle suçlu bulunmuş kişilerin ifşa edilmesidir. İnternet sitesi üzerinden isim bilgileri ya da konum bilgileri ile arama yapabiliyor ve aradığınız isimdeki kişinin böyle bir geçmişi olup olmadığını ya da aradığınız konumda cinsel saldırı geçmişi olan bir kişi yaşayıp yaşamadığını görebiliyorsunuz.

Altyapısını ABD Adalet Bakanlığı’nın kurduğu NSOPW internet sitesinde 50 ABD eyaletinde, yerli kabilelerinde ve ABD’ye bağlı diğer bölgede yaşayan cinsel saldırı suçlularının kim olduğunu görebiliyorsunuz. Bu noktada kabilelerin ve bölgelerin devletle yapmış olduğu işbirliği dikkat çekici çünkü hiçkimse bir sapığı ‘Bu bizden.’ diye korumaya çalışmıyor.

NSOPW sisteminin mobil uygulaması da var. Bu mobil uygulama yalnızca bilgilendirme amacı taşımıyor, aynı zamanda kişilerin gizli ihbar yapabilmesini de sağlıyor. Saldırıya uğrayan kişilerin ya da bu olaya şahit olan kişilerin çoğu zaman korkudan sessiz kaldıklarını düşünürsek ihbarı yapan kişinin isminin gizli tutulmasının hayati öneme sahip olduğunu görüyoruz. NSOPW internet sitesi, aynı zamanda cinsel saldırının ne olduğuna dair detaylı bilgiler de paylaşıyor. 

NSOPW neden kuruldu?

NSOPW

NSOPW internet sitesinin kuruluş amacı sapıkları bulalım da linç edelim değil. Sitenin kuruluş amacı halkın en büyük gücü olan, toplumdan dışlama gücünü kullanabilmesini sağlamaktır. Kimse bir cinsel saldırı suçlusunu işe almak ya da kimse bir cinsel saldırı suçlusu ile aynı mahallede yaşamak zorunda değil.

Bazı suçlar için suçlu cezasını çektikten sonra halkın içine karışabilir diyebiliriz. Ancak cinsel saldırıda bulunan bir kişiyi aramızda istemiyoruz. Tek tek gidip şüphelendiğimiz her insandan sabıka kaydı isteyemeyeceğimize göre NSOPW gibi bir sistem olası riskleri en aza indirecek ve vatandaşların kendini korumasını sağlayacaktır.

ABD kanunları eyaletten eyalete ve bölgeden bölgeye göre değiştiği için NSOPW gibi bir sistem, farklı eyalet ya da bölgede işlenmiş bile olsa bir cinsel saldırı suçundan suçlu bulunmuş kişinin bunu saklamasının önüne geçiyor. Çünkü istatistikler gösteriyor ki, bir cinsel saldırganın bu suçu yeniden işleme ihtimali bir hayli yüksek. Bu nedenle, bu sapıkları herkesin bilmesi gerekiyor. 

Türkiye’de böyle bir sistem uygulanabilir mi?

cinsel saldırı

Uygulanabilir hatta uygulanmak zorundadır. Ülkemizde cinsel saldırı suçlarına verilen cezalar hiçbirimizi tatmin etmiyor. Her gün bu sapıklar için idam ya da kimyasal hadım isteyenlerin sayısı artıyor. Bu ceza yöntemlerini tartışmak hukukçuların işi olsa da en azından halk olarak biz en büyük gücümüzü yani kişileri toplum dışı bırakma hakkımızı kullanmak isteriz.

Maalesef bu noktada konunun etik tartışmalarını kenara bırakmak zorundayız. İstisnasız her gün bir cinsel saldırı haberi ile karşılaşırken ve boğazımız ‘Adalet!’ diye bağırıp yırtılırken hiç kimse bu suçluların da ceza aldıktan sonra normal insanlar gibi halkın arasına karışmasının uygun olduğundan bahsedemez. 

Yine bu noktada bir parantez açarak bu sistemin şüpheliler için değil, ceza almış gerçek suçlular için kullanılacağını hatırlatalım. Adalet sistemi bu saldırganı suçlu bulduğu zaman hiç kimsenin aklında soru işareti kalmamalı. Mahkeme, bu kişiye birkaç yıl hapis cezası yeter dese bile NSOPW gibi internet siteleri sayesinde bu suçlunun hayatı boyunca normal insanların arasına karışmasını engelleyebiliriz.

NSOPW benzeri bir internet sitesi nasıl kurulur?

adalet bakanlığı

NSOPW benzeri bir internet sitesinin ülkemizde de kurulması için gerekli olan adımları tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi Adalet Bakanlığı başta olmak üzere farklı devlet kurumları işbirliği yaparak atmalıdır. İnternet sitesinin adına ekleyerek onurlandıracak birini arıyorsanız buradan Anıt Sayaç internet sitesini ziyaret edebilir ve öldürülen binlerce kadınımızın adını görebilirsiniz.

Böyle bir internet sitesinin kurulmasında halk ile devletin işbirliği de büyük önem taşıyor. NSOPW internet sitesinde görüyoruz ki yerli kabileler bile devletle işbirliği yapmış. Ülkemizdeki tarikatlar, cemaatler, aşiretler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, siyasi partiler, büyük holdingler ve diğer organizasyonlar içlerindeki sapıkları adalete teslim etmeye ve halka ifşa etmeye hazır olmak zorundalar.

Hepimizin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor:

cinsel saldırı

Bir kereden bir şey olmaz diyenlerin, bu bizdendir diyenlerin, şeytana uymuş diyenlerin, yapmaz öyle şey diyenlerin, çocuk yalan söylüyor diyenlerin, kadın yalan söylüyor diyenlerin artık susması ve cinsel saldırganlara yardım etmeyi bırakması gerekiyor. Ülkemizin ücra bir köyünde yaşayan yaşlı bir dededen, büyük şehirde bir plazada yönetici olan bir kişiye kadar hepimiz cinsel saldırı konusunda bilinçlenmeliyiz.

Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere tüm devlet kurumları, dernekler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri bu konuda çıkıp konuşmalı ve özel eğitim programları ile hepimizi bu konuda eğitmeliler. Çünkü artık sadece korkmuyoruz, sinirliyiz ve adalet istiyoruz. 

66
8
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
66
8
5
4
1