Danimarka ve İzlanda Gibi Kuzey Avrupa Ülkelerinde Ebeveynler Soğuklara Aldırmadan Bebeklerini Neden Sokakta Bir Başlarına Uyutuyorlar?

13
10
1
1
1
“Çocuğum ince giyinmişsin, hasta olursun; hava buz gibi, bu halde mi dışarı çıkacaksın?” endişeleriyle büyüyen bir toplum olarak başlığı okuduğunuzda küçük çaplı bir şok geçirmeniz çok normal!

Yaz aylarında 17-18°C'lerde seyreden havanın kışın 0 derecenin altına düştüğü Kuzey Avrupa ülkelerinden birine özellikle Danimarka'ya yolunuz düşerse pusetlere konmuş onlarca bebeğin yanlarında ebeveynleri olmadan şekerleme yaptığını görebilirsiniz.

Üşümekten ve üşütmekten son derece tedirgin olan bir kültürde yaşadığımız için özellikle gözümüz gibi baktığımız çocuklarımızı soğuk bir havada dışarıda uyutma fikrinin korkutucu geldiğinin farkındayız. Tehlikeli görünen bu gelenek için ebeveynler çocukların güvenliğini sağlayabilmek adına bebek monitörü gibi önlemler almayı da ihmal etmiyorlar.

Bebeklerin üşüyüp üşümediğini merak ediyorsanız Danimarkalı bir annenin sözlerine kulak verelim.

danimarka bebek

Yazın veya kışın bütün hava koşullarında bunu yapabildiklerini belirten anne, bebeklere hafif yün giysiler giydirdiklerini, ayrıca kuş tüyü yorganla üstünü örttüklerini ifade ediyor. Böylece bebeklerin vücut ısılarını koruyabildiklerini söylüyor.

Üstelik bu gelenek 1958'lerden beri uygulanıyor!

sovyet

Bu geleneğin nasıl başladığını merak ediyorsanız, o yıllarda Sovyetler Birliği'nde dönemin bilim insanları bebeklerin soğuk havada uyutulmasının bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini olumlu yönünde etkilediğine dair çalışmalar gerçekleştirmiş ve böylece gelenek haline gelen bu uygulama 1958'lerden günümüze kadar devam etmiştir.

Kışın dışarıda uyutulmanın bebekler için faydası var mı?

pusette bebek

Kapalı ortamlarda ortalama 1-2 saat arası uyuyan bebeklerin, açık havada yaklaşık 1.5-3 saat uyuduğu yani öğlen uykularının daha uzun sürdüğünü ve uyku kalitelerinin arttığı gözlenmiştir. Ayrıca bebeklerin gün içerisindeki uyku saatlerinin daha düzenli bir hale geldiği de fark edilmiştir.

Kapalı alanlarda mikroorganizmaların yoğunluğunu ve var olan gürültü kirliliğini de düşünüğümüzde daha kaliteli bir uyku çekmeleri için bebeklerin temiz havada uyutulmaları kulağa pek de mantıksız gelmiyor değil mi?

Bu kültürel alışkanlık, kreşlerdeki öğle uykularında bile uygulanıyor.

kreş

Halka açık yerlerde uyku saati gelen bebekler için uyku alanları bulunmasının dışında kreşlerde de çocukların öğlen uykularını okul bahçesinde hazırlanmış açık alanlar tercih ediliyor.

İskandinavlar, dışarıda bulunmak için kötü hava diye bir şeyin olmadığını aslında yanlış kıyafetler yüzünden hasta olunduğunu söylüyor. Bu konuda gözler Sağlık Bakanlığı'na çevrildiğinde ise bebeklerin -10°C'ye kadar dışarıda uyutulabileceğini öğreniyoruz.

Elbette bu alışkanlığın farklı ülkelerde başınıza iş çıkarması da mümkün!

puset

Kuzey Avrupa ülkelerinde normal karşılanan bu alışkanlığı dünyanın farklı ülkelerinde uygulamanız bebeğinizin güvenliğini tehlikeye atabilir. Ayrıca vücut ısısını iyi ayarlamadığınızda hastalanmasına da yol açabilirsiniz. Bizden söylemesi!

13
10
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
10
1
1
1