Bilim İnsanları, Dişlerin İlk Kez Nasıl Ortaya Çıktığını Keşfetti (Hayır Ağzımızın İçinde Değil)

10
3
1
0
0
Bilim insanları, antik çağlardan kalan bir balık fosilini inceledi. Elde ettikleri sonuçlara göre dişler ilk olarak ağız içinde gelişmemiş olabilir.

Dişlerin kökeni konusunda iki farklı teori bulunuyor. Bu teorilerden biri, dişlerin ilk olarak ağız içi bölgesinde ortaya çıktığını savunuyor. İkinci teoriye göre ise dişler bir zamanlar canlıların pullarının ve zırhlarının bir parçasıyken sonradan evrim geçirerek günümüzdeki haline gelmiştir. 

Bundan 65 milyon ile 100 milyon yıl kadar önce Kuzey Amerika’da yaşamış olan Ischyrhiza mira türü bir testere balığına ait bir fosil, bu tartışmayı noktalayabilir. Bilim insanları yaptıkları çalışmada dişlerin dışarıdan geldiği teorisini destekleyecek bulgulara ulaştı. 

İlk diş örnekleri olabilir

diş

Günümüzdeki testere köpek balıkları ve testere balıkları gibi bu canlının da burun kısmında avcılara kovalamaya ve yemek bulmaya yarayan dikenleri bulunuyor. Gaga dişçiği de denen bu yapıların boyutları ise vücutlarındaki diğer dikencikleriden daha farklı. 

Araştırmacılar, gaga dişçikleri ile pullar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmalarda da sert br dış gaga dişçiği katmanı keşfettiler. Buldukları yapı ise beklediklerinden çok daha farklı oldu.

Bilim insanları bu diş benzeri yapıların oldukça karmaşık olduğunu söylerken, antik testere balığında gördükleri dişçiklerin günümüzdeki köpek balıklarında gördüğümüz dişlere büyük benzerlik gösterdiğini de ifade ettiler. Modern köpekbalıklarının dişleri, üstlerde hizalı altlara doğru dağınık yapılı mikrokristallerden oluşuyor. Böylece yoğun basınca ve ağırlığa karşı koyabiliyorlar. Araştırmacılara göre antik testere balıklarında da bu yapılar aynı görevi yerine getiriyor. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/ancient-fish-fossil-suggests-that-teeth-didnt-evolve-from-inside-the-mouth
10
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
3
1
0
0