Sigara İçmek, Kalbinize Sandığınızdan Daha Çok Zarar Veriyor

24
3
2
2
0
Araştırmacılar, sigara içenlerin kalplerinin sigara içmeyenlere oranla çok daha zayıf çalıştığını ve sigarayı bıraksanız bile tam olarak iyileşmediğini ortaya çıkardı.

Sigara içmek sağlığa zararlı, bunu zaten biliyoruz. Ancak yeni yapılan bir çalışmada sigara içmenin sandığınızdan çok daha fazla zararlı olduğu ortaya konuldu, hem de en hayati organlarımızdan birisi için.

Avrupa Kardiyoloji Topluluğunun 2022 kongresi sırasında bir grup araştırmacı, sigara içenlerin içmeyenlere oranla kalplerinin çok daha zayıf olduğunu ortaya koydukları bir çalışmanın sunumunu yaptılar.

Sigarayı bıraksanız bile kalbiniz tam olarak iyileşmiyor

Araştırmacıların bulgularına göre ne kadar fazla sigara içerseniz kalbinizin fonksiyonları o kadar yavaşlıyor. Sigarayı bıraktığınızda bile kalbin tüm fonksiyonları tam olarak iyileşmiyor. Sigara içtiğinizde kalp kaslarınız çok fazla zayıflıyor. Kalp kasınız zayıfladığında ise kalbiniz vücudunuz için yeteri kadar kan pompalayamıyor. Bu da vücudun ihtiyacı olan oksijeni ve besinleri alamaması anlamına geliyor.

Araştırmada hem hali hazırda sigara içenler hem de sigarayı kullanıp bırakmış hem de hiç sigara kullanmamış denekler yer aldı. 56 yaş ortalamasına sahip katılımcıların geçirdiği 10 yıllık araştırma sürecinde hali hazırda sigara içenlerin daha zayıf, daha kalın ve daha ağır bir kalbe sahip olduğu ortaya çıktı.

Sigarayı bırakanların da tam olarak iyileşmediği ve kalplerinin hâlâ ağır çalıştığı gözlemlendi. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://scitechdaily.com/smoking-is-even-more-damaging-to-the-heart-than-thought/
24
3
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
24
3
2
2
0