Uzayda Müzik Yolculuğu: Dünya'dan Kaç Işık Yılı Uzaklıkta Hangi Şarkıları Duyacağınızı Gösteren İnternet Sitesi

17
10
1
1
1
Son 100 yılda radyolarda en çok çalan şarkılara göz atarken bir yandan da o şarkıların uzayda ne kadar uzağa ulaşabildiğine göz atmak ister miydiniz? Lightyear.fm, Dünya'dan ışık yılları boyunca uzaklaştıkça kulağınıza hangi müziğin geleceğin gösteren keyifli bir internet sitesi.

Radyo dalgaları, tıpkı görünür ışık gibi birer elektromanyetik dalga oldukları için ses hızında değil ışık hızında hareket ederler. Yani gezegenimizden ışık hızında uzaklaştıklarını söyleyebiliriz. Bir ışık yılı ise ışığın 365,25 günde aldığı mesafe anlamına gelir. Tüm bu bilgileri kullanarak gezegenimizden ne kadar ışık yılı uzaklıkta olduğunuzda hangi şarkıları duyabileceğinizi gösteren bir internet sitesi var; Lightyear.fm.

Lightyear.fm, Mike Lacher, Mika Chernov, Brian Moore ve Chris Baker tarafından geliştirilen bir internet sitesi. Yaptıkları şey ise oldukça keyifli. Şarkıların şimdilerde kaç ışık yılı uzaklığa ulaştığını; yani buradan ne kadar ışık yılı uzaklıkta hangi şarkıları duyabileceğinizi gösteriyor.

Dilediğiniz uzaklığı seçin ve dönemin hitlerini yeniden keşfedin:

lightyear.fm

Lightyear.fm'in oldukça basit ve kullanıcı dostu bir tasarımı var. Tek yapmanız gereken siteyi ziyaret etmek. Ekran yüklendikten sonra otomatik olarak Dünya'dan uzaklaşmaya başlayacaksınız ve şarkılar da uzaklığa göre değişecek. Ayrıca sitenin listesi dönemlere göre tek bir şarkıya değil pek çok hite yer vermiş. 

Ya da dilerseniz doğrudan istediğiniz bir uzaklığı seçerek yıllar arasında gezinmeniz de mümkün. Tek yapmanız gereken ekranda solda kalan kısımdaki zaman çizelgesi üzerinde dilediğiniz kısımlarda gezinmek. Örneğin 50 ışık yılı uzaklaştığınızda henüz The Beatles'ın hitlerinin o noktaya yeni ulaştığını duyacaksınız. Ayrıca ekranda o uzaklıkta hangi yıldızların bulunduğunu da görmeniz mümkün.

Bir başka örnekle, eğer şimdi gezegenimizde değil de geceleri gökyüzünde gördüğümüz en parlak yıldız olan Sirius'ta olsaydınız, henüz 2008 - 2009 yılında çıkan hitler kulağınıza yeni ulaşmış olacaktı. Hem zaman geçirmek hem de farklı dönemlerin popüler şarkılarına göz gezdirerek çalma listelerinizi genişletmek için harika bir yol olan Lightyear.fm'i siz nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

17
10
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
10
1
1
1