Altın Oran ve Simetriyi Kullanarak Ne Kadar Güzel Olduğunuzu Hesaplayan İnternet Sitesi

73
28
8
8
4
Bir internet sitesi, yüklediğiniz fotoğrafları birkaç adımda inceleyerek size ne kadar 'güzel ya da çirkin' olduğunuzu söylüyor. Güzellik ve çirkinlik gibi dünyada yaşayan 7,5 milyar insanın her birinin farklı cevap verebileceği bir konuda net bir oran verdiğini iddia eden sitenin sunduğu sonuçlar da oldukça ilginç.

Güzellik ve çirkinlik kavramları oldukça değişken ve herkese göre farklı anlamlara gelebilen kavramlar. Şahsi olarak sizin çok çirkin gördüğünüz bir şey bir başkasına göre çok güzel olabilir ve bunun doğruluğundan ya da yanlışlığından bahsetmek mümkün değildir.

Ancak güzellik kavramı binlerce yıldır bir kalıba sokulmak istenmiş ve bu konuda çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiş. Özellikle söz konusu insan olduğunda hakim olan güzellik algısının sebebini anlamak için araştırmalar yürütülmüş ve bazı ilginç sonuçlar da var. 

Güzellik, simetri ve altın oranla açıklanmaya çalışılmış

altın oran

'Kusursuz güzellik' nasıl olur, insanlar için 'güzel ve çekici olan' nedir?' gibi sorulara cevap aranırken karşımıza çıkan ilk şey altın oran oluyor. Da Vinci'den Dali'ye pek çok sanatçının eserlerinde başvurduğu ve kusursuz güzelliği yakalamak için kullanılan altın oran her ne kadar kabul görmüş bir kavram olsa da bilimsel olarak güçlü bir dayanağı olmadığı için tartışmalı bir konu başlığı. Ancak yine de günümüzde hâlâ herhangi bir şeyin güzelliğini açıklamak için sıklıkla başvuruluyor.

Hatta bir estetik cerrah olan Dr. Julian De Silva tarafından altın oran uygulanarak dünyanın en güzel kadınlarının seçildiği bir liste bile hazırlanmış. Listede ilk sırada Bella Hadid yer alırken ikinci sırada Beyonce ve üçüncü sırada ise Amber Heard yer alıyor. 

Bella Hadid

İnsanlara neyin güzel ya da çirkin geldiğini açıklamaya çalışan bilim insanlarının başvurduğu bir diğer yol ise simetri olmuş. Bu noktada daha ikna edici bir sonuç var diyebiliriz çünkü simetrinin insan yüzünü güzel ve çekici kıldığına yönelik bazı bilimsel araştırmalar var. Buna göre insan yüzleri az oranda asimetrik ancak genel bir simetriden söz edilebilir. Simetrik olan yüzler bize tanıdık gelir ve onları güzel buluruz.

Ayrıca burada önemli olan bir diğer nokta ise bir yüzün ne kadar 'ortalama' olduğu. Burada 'ortalama yüz' kavramı bir yüzün çoğunluğun yüzlerine matematiksel olarak ne kadar benzediğini ifade ediyor. Bu hesaplama yapılırken gözler arasındaki mesafeden gözler ve ağız arasındaki mesafeye kadar pek çok ölçüm göz önünde bulunularak yapılıyor. Sonucunda da insanların 'çekici' dediği bir yüz ortaya çıkıyor.

Bir internet sitesi, bu verileri kullanarak size ne kadar güzel olduğunuzu söylüyor:

'Acaba matematiksel oranlara göre ne kadar güzelim?' diye merak edenler için çeşitli oranları işin içine katarak ne kadar güzel olduğunuzu söyleyen bir internet sitesi var; prettyscale.com. Yüklediğiniz fotoğraf üzerinde yüzünüzün ölçümlemelerini yapan site, nihayetinde bir 'güzellik oranı' veriyor.

Ölçümü nasıl yapacağınıza gelin birlikte göz atalım:

  • Önce prettyscale.com'a gidin.
  • Ardından 'Start' butonuna tıklayın.
  • Çıkan ekranda cinsiyetinizi seçin.
  • Olabildiğince karşıdan düz bir açıdan çekilmiş bir fotoğrafınızı yükleyin.
  • Fotoğrafınızı karşınıza çıkan ekrandaki yüzün içerisine oturtun.
  • Ardından ekranda çıkan oku hareket ettirerek sırayla yüz üzerinde işaret edilen tüm bölgelere getirin.
  • Aynı şekilde karşınıza çıkan çizgiyi de ekranda yüz için belirlenen yerlere getirerek işlemi tekrarlayın.
  • Tüm işlemleri tamamladıktan sonra karşınıza yüzde kaç oranında 'güzel' olduğunuzu söyleyen bir ekran çıkacak.

Sitenin yaptığı şey tamamen yüzün oransal olarak ne kadar simetrik olduğuna bakmak ve sonuçların bilimselliğine dair güçlü bir kanıt da tabii ki yok. Bir kişinin farklı fotoğrafları yüklendiğinde farklı sonuçlar çıkabiliyor çünkü fotoğraftaki ifade bile yüzdeki simetriyi etkileyebiliyor. Eğlence amaçlı keyifle yapabileceğiniz bir şey olsa da, sitenin verdiği sonuçları kendi güzelliğinizi ya da başkalarının güzelliğini yargılamak için kullanmamaya özen gösterin.

73
28
8
8
4
Emoji İle Tepki Ver
73
28
8
8
4