Dünyada Medeniyetin Çökmesi Hâlinde Hayatta Kalabilecek İlk Beş Ülke Açıklandı

71
23
22
8
7
Yeni bir araştırma, medeniyetin küresel anlamda çökmesi, yani bir nevi küçük bir kıyametin yaşanması durumunda hayatta kalabilecek ilk beş ülkeyi ortaya koydu. Listenin başında Yeni Zelanda bulunuyor.

Küresel ısınma, pandemi, doğal felaketler derken birçoğumuzun aklına dünyanın sonunun geliyor olduğuna dair düşünceler gelmekte. Tam da bu sebeple yeni bir araştırma, medeniyetin küresel anlamda çökmesi durumunda hayatta kalabilecek ilk beş ülkeyi ortaya koydu. Ülkeler arasında ilk sırayı Yeni Zelanda alırken diğer ülkeler ise sırasıyla İzlanda, İrlanda, Avustralya ve Birleşik Krallık olarak kaydedildi.

Anglia Ruskin Üniversitesi'nde (ARU) bulunan Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nden Nick King ve Profesör Aled Jones tarafından yürütülen çalışma; karmaşık, küresel gıda tedarik zincirleri sisteminde, teknoloji ağlarında, iletişim ağlarında ve küresel finansta yaşanabilecek olası 'şokları' ele aldı.

‘Kurtuluş yenilenebilir enerjide’

rüzgar türbini

Profesör Aled Jones, araştırma hakkında, “Birkaç yıldır dünyada yaşanan şoklara, bunlara neyin sebep olduğuna ve bunların sistem içinde nasıl yayıldığına, ülkelerin bu şoklara dayanmak için neye ihtiyacı olduğunu araştırıyorum” dedi.

Nüfusun aşırı artmasının, kaynak yetersizliği veya iklim felaketinin toplumsal bir çöküşe neden olabileceği bir senaryoda kurtuluşun anahtarı tarıma elverişli araziler, yenilenebilir enerji üretim kapasitesi ve çöken topluluklardan ayrılabilme imkanında yatıyor.

‘Ada ülkeleri avantajlı’

ada ülkesi tuvalu

Jones, sözlerine şöyle devam ediyor: “Adalar bayağı avantajlı. Birleşik Krallık’ın listede olmasına şaşırdık ama önemli ölçüde izole bir bölge olmanın bayağı faydası var. Birleşik Krallık, kıyı rüzgarları ve gelgitleri sayesinde yenilenebilir enerji konusunda büyük bir potansiyele sahip.”

Araştırdığımız ilk 20 ülke, iklim değişikliğine en dayanıklı ülkelerdi. Önümüzdeki on yıla bakıldığında hava ve iklim şartlarındaki ekstrem değişikliklerin yaşanma ihtimali oldukça yüksek görünüyor.

Yeni Zelanda ilk sıraya nasıl yerleşti?

yeni zelanda

Beş ülkenin beşi de ılıman iklime sahip ve iklim değişikliğinin etkilerine rağmen nispeten istikrarlı koşulların devam etme olasılığı en yüksek olan adalar veya ada kıtalarından oluşmakta.

Yeni Zelanda’nın, jeotermal ve hidroelektrik enerji üretme kabiliyeti, tarım arazilerinin bolluğu ve düşük nüfusu sayesinde nispeten zarar görmeden hayatta kalmak için en yüksek potansiyele sahip olan ülke olduğu ortaya çıktı.

Kaynak : https://www.euronews.com/green/2021/07/30/three-european-countries-named-as-best-places-to-be-in-case-of-total-societal-collapse
71
23
22
8
7
Emoji İle Tepki Ver
71
23
22
8
7