Dünyanın En Büyük Uçakları ve Şaşırtıcı Özellikleri: İçine 22 Tır Birden Sığanı Bile Var!

8
3
3
2
0
Gerek yolcu kapasiteleri, gerek kanat açıklıkları ve taşıyabildikleri tonlarca ağırlık ile kendilerini ön plana çıkaran dünyanın en büyük uçakları listemizde, belki de ömrümüz boyunca göremeyeceğimiz devasa uçakları bir araya getirdik.

Ülkemizde sık bulunmasa bile, dünya genelinde farklı tasarımları ile dikkat çeken oldukça fazla uçak bulunuyor. Bu uçakların kimisi farklı tasarımlara sahip, kimisi oldukça geniş iç hacime sahip ve kimisi ise çok daha farklı bir özelliği ile kendini ön plana çıkarıyor. Biz de sizler için, dünyanın en büyük uçakları ve özelliklerini bir araya derledik. Eğer daha önce yurtdışı seyahati yaptıysanız, bu uçaklardan bir tanesini deneyimlemiş olabilirsiniz.

Ülkemizde kullanılan uçaklar, yurtdışına giden uçaklara göre daha küçük hacimlere sahip. AnadoluJet, THY, Pegasus gibi popüler havayolu firmaları, ülke içerisinde neredeyse aynı tip uçakları hizmete sokuyorlar. Ama eğer bir yurtdışı seyahati yapmak istiyorsanız, bu durum çok daha farklı bir boyuta bürünüyor. Çünkü yurtdışında kullanılan uçaklar, ülkemizdeki uçaklara göre çok daha farklı. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, dünyanın en büyük uçakları listemize geçelim.

Dünyanın en büyük uçakları:

Döneminin en büyüğü: Airbus A380

Airbus A380

Listenin ilk üyesi, gelmiş geçmiş en büyük yolcu jetlerinden biri olan Airbus A380. Bu model gerek yolcu kapasitesi, gerek hacmi, gerek ise ağırlığı ve kanat açıklığı ile dünyada bilinen en büyük yolcu jetlerinden biridir. En uzun diyemeyiz. Çünkü en uzun farklı model uçaklar bulunuyor. Airbus A380, toplamda 853 yolcuya kadar hizmet sağlayabiliyor. Bu yolcu kapasitesi, ülke sınırları içerisinde kullanılan uçaklara göre oldukça fazla. 853 yolcu kapasitesine sahip olmasına rağmen, havayolları genellikle 400 ila 500 koltuk yerleştirerek, uçağın alabileceği yolcu kapasitesinin daha altında kullanıyorlar.

Müthiş bir mühendisliğe sahip bu uçak, limitleri olabildiğince zorlayan nadir modellerden bir tanesi. Çünkü ciddi bir kanat açıklığı, yolcu kapasitesi ve ağırlığa sahip. Eğer Airbus A380 modelini canlı olarak görme fırsatı yakalarsanız, ona hayran kalacağınızdan kesinlikle eminiz.

Daha uzun model: Boeing 747-8

Boeing 747-8

En büyüğünden bahsettik, biraz da uzunundan bahsedelim. Sıradaki üyemiz 450 yolcu kapasitesi ile Boeing 747-8 modeli. A380’den sonra, dünyadaki en büyük yolcu uçağı ünvanını Boeing 747 modeli sahipleniyordu. 1968 yılında yapılan lansmanından sonra, iki katı büyüklüğünde bir modelinin daha. yapılması hedeflenen 747, Pan American World Airways ile işbirliği yaptı. Daha büyük bir güverte ile üretilmesi beklenen uçak, güvenlik gereksinimlerini karşılamadığı için üretilemedi.

Bir efsane geliyor: Boeing 777-9

Boeing 777-9

Gelelim 76 metreden daha uzun bir mesafeye sahip Boeing 777-9 modeline. Boeing 777-9 kullanıma geçtikten sonra en uzun yolcu uçağı olacak kapasiteye sahip. Bununla birlikte, 426 yolcuya kadar destek sağlayacak uçak, aşağı yukarı 747-8 ile yakın özelliklere sahip. 777X modeli, çift motora sahip. Bununla birlikte içinde barındırdığı GE9X modelleri, günümüze kadar üretilen en güçlü ve en büyük ticari motor olarak biliniyor. 777X ailesini havalarda görmek için biraz vakite ihtiyacımız var gibi görünüyor.

Yalnızca 22 adet var: Antonov An-124

Antonov An-124

Boeing 747-8’den önce ticari olarak üretilen en büyük uçak olan Antonov An-124, 1982 yılında piyasaya sürüldü. İlk tanıtıldığında, 55 adet uçak üretilmişti. Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı işgal sonrasında, An-225 modellerinden çoğu hurdalığa çekildi. An-124 modeli, An-225’e göre çok daha küçük bir modeldir. Ağustos ayında yapılan araştırmalara göre, şu an 22 adet An-124 modeli aktif durumda ve kullanılıyor. Bu uçaklardan büyük bir çoğunluğu Rus Hava Kuvvetleri’ne ait. Geriye kalanlar ise Rus kargo uzmanı Volga-Dnepr’ın elinde çalıştırılıyor.

Hem nakliye, hem yakıt ikmali: Lockheed C-5 Galaxy

Lockheed C-5 Galaxy

Nakliye ve yük uçaklarının liderlerinden bir tanesi olan C-5 Galaxy modeli, Lockheed tarafından üretiliyor. ABD’li dev uçak firması, 1970 yılında C-5 Galaxy modelini tanıttı. Bu uçak, 75 metre uzunluğa sahip. Bu uzunluk ile A380 ve An-124 modellerinden daha uzun bir tasarıma sahip oluyor. Maksimum 127 tona kadar yük kapasitesine sahip olan bu uçak, aynı zamanda yakıt ikmali de sağlıyor. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nde görevini sürdürüyor.

Daha geliştirilmiş model: Airbus Beluga XL

Airbus Beluga XL

Gelelim modifiyeli A330 modeline. Airbus Beluga XL, baştan yapılan bir uçak modeli değil. Bu uçak, Airbus A330 modelinin modifikasyona uğramış, daha da geliştirilmiş hali olarak biliniyor. Bu uçak o kadar büyük ki, dev uçak firması Airbus bile nakliye için kullanıyor. Airbus, uçak parçalarının nakliyesi için Beluga XL modelini sıklıkla kullanmayı tercih ediyor. Bu model, 2000 yılının başlarında tanıtıldı ve daha büyük bir A330 modeli olarak biliniyor.

Transfer için üretildi: Boeing Dreamlifter

Boeing Dreamlifter

Gelelim 747-400 gövdeye sahip ve Boeing tarafından modifiye edilen Dreamlifter modeline. Bu model, ilk olarka Boeing 787 modelinin parçalarını İtalya ve Japonya’da bulunan tedarikçilerden, montaj fabrikalarına transfer etmek için üretildi. Model, 2007 yılında hizmet vermeye başladı ve Beluga XL’dan sonra en büyük gövde hacmine sahip uçak. Ama Beluga XL’dan çok daha büyük taşıma hacmine sahip.

İkinci Dünya Savaşı'nda kullanıldı: Hughes H-4 Hercules

Hughes H-4 Hercules

Gelelim yine büyüklüğüyle kendini belli eden Hughes H-4 Hercules uçağına. Bu uçak, yapıldıktan sonra sürekli tek bir prototip üzerinden ilerledi ve yeni bir prototip asla üretilmedi. Uçak, İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılmak için üretilmişti ve toplamda 750 asker taşıyabiliyordu. Bununla birlikte, tam 30 ton ağırlığında bir M4 tankını da taşıyabilecek bir kapasiteye sahipti. İkinci Dünya Savaşı sona erdikten sonra, bu uçak 1947 yılına kadar asla kullanılmadı.

Rusya Birliklerinin İmha Ettiği Antonov An-225

antonov an-225

Gelelim dünyanın en büyük ikinci kargo uçağı olan Antonov An-225'e. Sovyetler Birliği zamanında üretilen ve Sovyetler Birliği'ne ait olan bu uçak, 1988 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Tamı tamına 84 metre uzunluğa ve 18 metre yüksekliğe sahip. Boş ağırlığı 285 ton olan bu uçak, dünya tarihindeki en nadir uçaklardan bir tanesiydi. 27 Şubat 2022 tarihinde, Rus-Ukrayna savaşı sırasında ne yazık ki talihsiz bir olay ile karşı karşıya kaldı. Antonov Airlines'a ait bu nadir uçak, maalesef savaş esnasında Rusya birlikleri tarafından imha edildi

Sizler için gelmiş geçmiş dünyanın en büyük uçakları hangileri sorusunu yanıtladık. Dünya tarihinde hala kullanılan veya artık kullanılamayan onlarca büyük uçak modeli bulunuyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, bu uçakları şu an görmek çok zor bir ihtimal. Çünkü bazıları oldukça uzun yolculuklarda kullanılırken, bazıları ise yalnızca nakliye için kullanılıyor. Yurt içi uçuşlarınızda bu uçaklara denk gelmeniz oldukça zor bir ihtimal. Siz bu uçaklar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın. 

Bu devasa boyuttaki uçakların uçmasını sağlayan motorlar nasıl çalışır hiç düşündünüz mü? Bu içerikte en basit haliyle anlattık: 

8
3
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
3
2
0