Dünyanın En Ünlü Saat Markası Rolex'e Dair Birbirinden İlginç Bilgiler

38
11
7
4
3
Saat dendiğinde akla ilk gelen markadır Rolex. Tabii bu durum, Rolex'i en çok sahtesi, ya da halk tabiri ile 'çakması' üretilen saat markası yapmıştır.

Ama sadece bu kadarla sınırlı değil! Zamanla bu meşhur markayla ilgili nice ilginç bilgiler, söylentiler, şehir efsaneleri doğmuştur. Yani kısacası; bir saat'in ötesine geçmiş, bir ikon haline gelmiştir Rolex. İşte bu haberimizde de, Rolex ile alakalı birtakım şaşırtıcı bilgileri bulacaksınız...

- İsviçre'de sahte Rolex yapılmamaktadır. 'İtalyan' diye satılanlar, aslında Uzak Doğu yapımı olanların nispeten daha kaliteli olanlarıdır. Saat satanlar, kalite farkını vurgulamak için öyle derler. Yoksa İtalya'da da sahte Rolex üretimi yoktur.

- Orijinal Rolex saatlerin kasaları kesinlikle el yapımı olmaz. Oldukça büyük preslerde imal edilirler. Zaten bu yüzden o kadar sağlam olurlar. Sahte olanların içinde evladiyelik olanlar yoktur. Çelik; 'döküm' tekniğiyle üretilememektedir, yalnızca pres olarak üretilebilmektedir. Sahte olan Rolex saatler döküm kasalıdır, çelik değildir. Altın olanlar da dökümdür ve çoğunlukla gerçeği kadar keskin ve düzgün hatlı olmazlar. Hatları düzgün olsa dahi, üretim tekniği bakımından o denli sağlam ve dayanıklı olamazlar.

- Sahtesi ile gerçeği arasında ciddi bir işçilik ve malzeme kalitesi farkı mevcuttur. Ancak amatörlerin bu farkı anlamaları zordur. En kötü taklitler çoğunlukla quartz (pilli) olurlar. Bunların saniye ibresi 'tık-tık-tık' gibi duraklamalı bir biçimde hareket eder. Halbuki gerçek Rolex'lerin aşağı yukarı tüm modelleri otomatik mekanizmalıdır ve saniye ibresinin hareketi 'tıkı-tıkı-tıkı' gibi duraksamasız bir biçimde olur.

- Seri olarak imal edilen Rolex modelleri yalnızca çelik, 18 ayar masif altın ve bu iki malzemenin beraber kullanılması ile yapılır. Altın kaplama ya da gümüş olanları yoktur.

- Sahteleri de, gerçekleri de, internetten satılmaktadır; alıp almamanız güven meselesidir. Tüm mücevherler gibi orijinal 'garanti sertifikası' ile almanız; hem güven, hem de satmak istediğinizde kolaylık olması bakımından önerilir. 

- İkinci el bir Rolex satın almak isterseniz, tüm dünyadaki yetkili servislerde mevcut olan çalıntı listelerinden küçük bir 'seri numarası' kontrolü yaptırmanız, gelecekte sorun yaşamamanız için iyi olur.

- Bu saatlerin yegane dezavantajı, 31 günden daha az çeken aylardan sonraki ayın ilk gününde tarih ayarını düzeltmeniz gerekmesidir. Dijital saatlerin aksine Rolex'lerde bunu hesaplayan ve düzenleyen bir mekanizma (doğal olarak) bulunmamaktadır.

- Rolex amblemindeki 'Taç' saat ustalığını, 5 parmak biçimindeki çıkıntılar da saat ustasının marifetli parmaklarını simgeler. 

- Taç ambleminin altında da bazı şekiller vardır. Söz konusu şekiller bileğe takılan saatin ne çeşit bir metal olduğuna işaret eder. Düz bir çizgi varsa çelik / çelik-altın karışımıdır. Tek nokta varsa, platindir. İki nokta varsa, yalnızca altındır. Şayet üç nokta varsa da endişelenmeyin! Saat içinde contayla mühürlenmiş bölgelerin sayısı da üç'tür. Üç noktanın boyutu aynı ise çelik, ortadaki büyükse altın, ortadaki küçükse platindir.

- Rolex, gerçek James Bond'un saatidir. Öyle ki, yazar Ian Fleming kitabında Rolex dışında hiçbir markadan bahsetmez.

- Zaten Sean Connery'li James Bond da, Rolex'ten başka saat takmaz.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/dunya-uzerinde-sahtesi-en-cok-uretilen-saat-markasi-rolexe-dair-ilginc-bilgiler
38
11
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
38
11
7
4
3