Elektrikli Otomobillere 'İlave Gümrük Vergisi' Geldi (ÖTV İndirimi Beklemeye Devam mı?)

45
15
2
0
0
Resmi Gazete'de yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Karara göre ülkemize ithal edilen bazı elektrikli otomobillerde, yüzde 10 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Ancak bazı elektrikli otomobiller bu vergiden muaf olacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan bir Cumhurbaşkanı Kararı ile ithalatta uygulanan gümrük vergisi uygulamalarında değişiklik yapıldı. Bu karar önemli çünkü 5902 sayılı karar gereğince, Türkiye'ye getirilen bazı sıfır model elektrikli otomobillerde gümrük vergisi uygulanmayacak. Bazı ülkelerden gelenlerde ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Kararı'na göre Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri, Bosna Hersek, Güney Kore, Malezya, Singapur, Kosova, İran ve Venezuela'dan ithal edilen sıfır model elektrikli otomobillerde ilave gümrük vergisi olmayacak. Bununla birlikte; Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamındaki ülkeler ile diğer ülkelerden ithal edilen elektrikli otomobillerdeki gümrük vergisi ise yüzde 10 olarak uygulanacak.

Bazı elektrikli otomobillerin fiyatı yükselecek

Elektrikli araba

Daha önceki dönemlerde, elektrikli otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanmıyordu. Ancak Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kararla, bu durum değişmiş oldu. GTS ülkeleri ile diğer ülkelerden ithal edilen elektrikli otomobiller, artık yüzde 10 ek vergilendirme ile ülkemize giriş yapmış olacaklar.

Resmi Gazete'de yer alan karar şöyle:

Resmi Gazete

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamında yer alan ülkeler şöyle: 

  • ABD
  • Japonya
  • Rusya
  • Yeni Zelanda
  • Beyaz Rusya
  • Avustralya
  • Kanada

Resmi Gazete'deki 5902 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak : https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/07/20220728-1.pdf
45
15
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
45
15
2
0
0