Elon Musk, Twitter'ı Resmen Satın Aldı: İlk İşi CEO'yu Kovmak Oldu!

72
9
7
7
0
Aylar süren tartışmalar ve yasal savaşın ardından Elon Musk, Twitter'ı resmen satın aldı. Satın alımın değeri, 44 milyar dolar idi.

Nisan ayında Twitter’ı satın almak için 44 milyar dolarlık teklif sunan Elon Musk, haziran ayında bu anlaşmayı iptal etmişti. Twitter ve Musk mahkemelik olurken, Musk 44 milyar dolarlık teklifini yeniden sunmuştu.

SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk, bugün uzunca bir süredir beklenen planını gerçekleştirdi. Elon Musk, Twitter'ı resmen satın aldı.

Twitter, artık Elon Musk'ın oldu!

"Kuş özgür kaldı."

Twitter'ın Musk'a geçmesiyle üst düzey yöneticiler de anında şirketten ayrıldı:

Twitter'ın Elon Musk'ın eline geçmesiyle birlikte mevcut Twitter yönetiminde de bir günde devrim yaşandı. Twitter politika şefi Vijaya Gadde, genel danışman Sean Edgett ve son CEO'su Parag Agrawal, Elon Musk tarafından işten atıldı.

Çeşitli kaynakların aktardıkları bilgilere göre elbette yöneticiler, bu ayrılıklarında bir ödeme aldılar. Twitter (eski) CEO'su Agrawal'ın 38,7 milyon dolar, Segal'ın 25,4 milyon dolar ve Gadde'nin 12,5 milyon dolar tazminat aldıkları paylaşıldı.

Peki şimdi ne olacak?

elon musk

Elon Musk, konuşma özgürlüğünü Twitter'a getirmeyi hedeflediğini defalarca söylemişti. Hatta bunu kendisinin Twitter'ı satın almadan önce bile özel mesajlarında çeşitli kişilerle tartıştığını görmüştük. Musk, akşam saatlerinde attığı bir tweette, çok çeşitli bakış açılarına sahip bir 'içerik denetleme konseyi' oluşturulacağını duyurdu. 

Fakat Elon Musk'ın şu anda platformu nereye götüreceği, platformda nelerin değişeceği gibi pek çok şey gizemini koruyor. Musk'ın planları, açık açık bilinmiyor.

En muhtemel olasılık: Twitter, blokzincir tabanlı bir platform olacak:

Elon Musk'ın ortaya çıkan gizli mesajlaşmalarında bazı planlarını da görmüştük. Bu planlarından birisi, kendisi tarafından kardeşine anlatılmıştı. O mesajlar şu şekildeydi:

“Hem ödeme hem de Twitter gibi kısa mesaj/bağlantılar paylaşabileceğin blokzincir tabanlı sosyal medya sistemi fikrim var. Zincire mesajını kaydettirmek için ufak bir ödeme yapman gerekecek, böylece bot ve spam hesapların büyük çoğunluğu ortadan kaybolacak. Boğacak bir boğaz yok, dolayısıyla konuşma özgürlüğü garanti olacak.

Puzzleın ikinci parçası ise tüm blokzincir mesajlarının, sana gönderilen ya da senin gönderdiğin mesajların, takipçilerinin veya senin takip ettiklerinin bir kopyasını tutan devasa gerçek zamanlı bir veri tabanı.

Üçüncü parça ise telefonda veri tabanına bulut üzerinden ulaşan Twitter gibi bir uygulama. Bu fikir patlayabilir.”

Fakat bunun ardından Musk, Twitter ekibinden Bret Taylor'a da ulaşarak farklı bir planını daha paylaştı. Musk, bu planında Twitter'ı blokzincir tabanlı bir yere dönüştürmeyi hedefliyordu:

“Plan B, Twitter’ın blokzincir tabanlı bir versiyonu. Burada Tweet’ler, zincir üzerindeki işlemlerde yorumlara gömülü olacak. Dolayısıyla bir yorum yapmak ya da bu yorumu repostlamak için 0.1 Doge gibi ücret ödemek zorunda olacaksın."

Peki bu masalda X.com nerede duruyor?

x.com

Elon Musk'ın X.com'u aslında yalnızca geçtiğimiz haftalarda gündeme gelmişti. Musk, Twitter'da kendisine yöneltilen "Twitter anlaşması gerçekleşmezse kendi sosyal platformunuzu yaratmayı düşündün mü?" sorusuna "X.com" yanıtını vermişti.

X.com, 1999 yılında Musk ve üç ortağı tarafından alınmış, çevrimiçi banka olarak kurulmuştu. Sonrasında PayPal bünyesinde kalan alan adı, 2017 yılında Musk'a geri verilmişti.

Musk'ın Twitter ve X.com'u birleştirip birleştirmeyeceği henüz bilinmiyor. Fakat kendisinin blokzincir hedefleri, Twitter'ın çok yakında geçireceği dönüşümün bir parçasını açıklıyor.

Elon Musk, Twitter'ı neden satın aldığını böyle açıklamıştı:

“Değerli Twitter Reklamverenleri

Twitter'ı edinme konusundaki motivasyonumu paylaşmak için kişisel olarak ulaşmak istedim. Twitter'ı neden satın aldığım ve reklamcılık hakkında ne düşündüğüm konusunda çok fazla spekülasyon yapıldı. Çoğu yanlış çıktı.

Twitter'ı almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesinin şiddete başvurmadan sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği ortak bir dijital kent meydanına sahip olmanın uygarlığın geleceği için önemli olmasıdır. Şu anda sosyal medyanın, daha fazla nefret üreten ve toplumumuzu bölen aşırı sağ ve aşırı sol yankı odalarına bölünmesi konusunda büyük bir tehlike var.

Bitmek bilmeyen tıklama arayışında, geleneksel medyanın çoğu, parayı getirenin bu olduğuna inandıkları için, bu kutuplaşmış aşırı uçları körükledi ve besledi, ancak bunu yaparken diyalog fırsatı kaybedildi.

Bu yüzden Twitter'ı satın aldım. Kolay olacağı için yapmadım. Daha fazla para kazanmak için yapmadım. Sevdiğim insanlığa yardım etmek için yaptım. Bunu alçakgönüllülükle yapıyorum ve tüm çabalarımıza rağmen bu hedefe ulaşmadaki başarısızlığın çok gerçek bir olasılık olduğunu kabul ediyorum.

Bununla birlikte Twitter, açıkçası her şeyin sonuçsuz bir şekilde söylenebileceği, herkes için özgür bir cehennem ortamı olamaz! Yasalara bağlı kalmanın yanı sıra, platformumuz tüm yaşlardan herkese karşı sıcak ve misafirperver olmalı; tercihlerinize göre istediğiniz deneyimi seçebileceğiniz, örneğin film izlemek veya çeşitli video oyunları oynamak için seçebileceğiniz bir yer gibi.

Ayrıca reklamın doğru yapıldığında sizi memnun edebileceğine, eğlendirebileceğine ve bilgilendirebileceğine çok inanıyorum; size varlığından hiç haberdar olmadığınız, ancak sizin için doğru olan bir hizmet, ürün veya tıbbi tedavi gösterebilir. Bunun doğru olması için, Twitter kullanıcılarına ihtiyaçlarıyla mümkün olduğunca alakalı reklamlar göstermek önemlidir. Alaka düzeyi düşük reklamlar spam'dir, ancak alaka düzeyi yüksek reklamlar aslında içeriktir!

Temel olarak Twitter, markanızı güçlendiren ve işletmenizi büyüten, dünyanın en saygın reklam platformu olmayı hedeflemektedir. Bizimle ortak olan herkese teşekkür ederim. Birlikte olağanüstü bir şey inşa edelim.”

72
9
7
7
0
Emoji İle Tepki Ver
72
9
7
7
0