Ev Yapımı Maskelerle İlgili Bilimsel Araştırmanın Sonuçları Açıklandı

15
2
1
1
1
Solunum sonucu ortaya çıkan parçacıkları durdurmada en etkili etkili sonuç veren maskeyi bulmak için yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmada tek katmanlı dikişsiz maske, CDC standartlarında üretilmiş iki katmanlı maske ve üç katmanlı cerrahi maske karşılaştırıldı.

Koronavirüsün tüm dünyaya yayılmasıyla birlikte maske kullanım oranlarında büyük bir artış yaşandı. Virüsten korunmak amacıyla kullanılan maskelerin genel anlamda partiküllere karşı koruyucu ve filtre edici özelliği bulunurken, piyasada birçok farklı maske satılıyor. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere tüm bu maskeler, eşit derecede koruma sağlamıyor.

Geçtiğimiz perşembe günü Thorax dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, birbirlerinden farklı üç çeşit maskeyi karşılaştırdı. Karşılaştırılan bu maskelerden biri tek katmanlı 'dikişsiz' bir maske, diğeri ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) standartlarına göre üretilmiş iki katmanlı bir maske ve sonuncusu üç katmanlı cerrahi bir maskeydi.

Cerrahi maskeler en iyi sonucu veriyor:

maske

Yapılan çalışma kapsamında LED ışıklar, yüksek hızlı bir kamera ve bir gönüllü kullanan araştırmacılar; farklı maskeleri konuşma, öksürme ve hapşırma durumlarında ağızdan çıkan parçacıkları en etkili şekilde durduranı bulmak için test etti.

Sonuç olarak pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde en etkili sonuçlar cerrahi maskeden alındı. Bununla birlikte CDC standartlarına göre üretilen iki katmanlı maske ise tek katmanlı maskeye göre daha iyi sonuçlar verdi. Ancak yine de araştırmacılar, "Tek katmanlı bir maske takmak bile, hiç takmamaktan daha iyidir" diye uyardı.

Daha önceleri yapılan birçok araştırmada da daha fazla katmana sahip bez maskelerin genellikle daha etkili sonuçlar verdiği görüşmüştü. Bu noktada çalışmanın yazarlarından Profesör Raina MacIntyre, "Gerçekte, muhtemelen en az 3 katmana ihtiyacınız var" diyor. Ayrıca maskede kullanılan malzeme, tasarım ve maskenin ne sıklıkta yıkandığı gibi faktörler de önem teşkil ediyor.

Ev yapımı maskeler etkili koruma sağlıyor:

Bu yeni çalışmanın yanı sıra geçtiğimiz ay yapılan bir başka araştırmada, ticari olarak satışı yapılan konik maskeler ile kapitone pamuklu, çok katmanlı ve iyi takılmış ev yapımı maskelerin solunumla ortaya çıkan parçacıkları durdurmada en etkili sonucu verdiği; gevşek katlanmış maskeler ile bandanaların ise solunum sonucu ortaya çıkan küçük parçacıkları durdurmada yeterli olmadığı ortaya çıkmıştı.

Maskelerin türü ve yapısı farklılık gösterse de araştırmacılar, herhangi bir maske takmanın hiç takmamaktan daha iyi olduğunu düşünüyor. Bu noktada haziran ayında yapılan bir araştırmada, ABD'de maske takma zorunluluğu bulunmayan eyaletlerde Covid-19 vakalarının arttığı gözlemlenmişti.

Kaynak : https://time.com/5870840/mask-study-covid-19/
15
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
2
1
1
1