Genetiğiyle Oynanmış Üçüncü Bebek, Bu Yaz Dünyaya Gelecek

95
66
21
5
4
Geçtiğimiz aylarda Çin'de ortaya çıkan genetiğinde düzenleme yapılmış bebekler bilim camiasını sarsarken, bu haziran ayında genetiği değiştirilmiş üçüncü bebeğin dünyaya gelmesi bekleniyor.

Çinli bilim insanı He Jiankui, genleriyle oynanmış ikiz kız çocuklarını dünyaya getirdiğinde bilim toplumu ve dünya hükümetleri bu araştırmayı kınamış ve bunun tekrar yaşanmaması için alınması gereken önlemlerin artırılması konusunda ısrar etmişti.

CNBC’nin haberine göre, bu yaz doğacak olan genleriyle oynanmış yeni bir bebek, bilim insanlarının bunun insanlık ve bilim için anlamının ne olduğu konusundaki tartışmalarının artmasına sebep oldu.

Stanford’da biyoetikçi olan William Hurlbut, genleriyle oynanmış olan üçüncü bebeğin muhtemelen bu haziran ayında dünyaya geleceği konusunda dünyayı uyardı. Salı günü CNBC sponsorluğundaki bir konferansta konuşan Hurlbut, bilim insanlarının genetiğiyle oynanmış insanlar konusunda bir uzlaşmaya varması gerektiğini söyledi.

Hurlbut, konuşmasında “Bu konuda uzlaşmaya varmak zorunda olan bir tür olarak bizler, yaşımın tarihi boyunca ilk defa evrimimizin geleceğini etkileyebiliriz” dedi.

Eğer ki bu gelişme iyi yönüyle kullanılsa bile insan embriyosuna yapılacak gen müdahaleleri, medikal alandaki 'rıza' durumunda bir dilemma oluşturuyor. Kaldı ki He Jiankui de bebeklerin HIV’ye bağışıklığı olacağını iddia etmişti.

Genetik mühendislik CEO’su Paul Dabrowski konferans sırasında “Rızası olan insan ve risk alan insan konusunda nasıl emin olacaksın?” sorusunu yöneltti.

Siz genetik müdahaleleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Bunun sadece iyilik için kullanılması mümkün mü? Veya gün sonunda etik olmayan amaçlar için de kullanılabilir mi?

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/gene-hacked-baby-birth
95
66
21
5
4
Emoji İle Tepki Ver
95
66
21
5
4